Při čem se nejvíce hubne? Víme, co skutečně funguje

Při čem se nejvíce hubne? Víme, co skutečně funguje
27. června  2019 
 10:41

Dodržujete zdravý jídelníček, cvičíte, ale nehubnete? Kombinujte ty správné pohybové aktivity a vybírejte potraviny bohaté na živiny, po kterých se zbavíte tuku nejrychleji. Vynechte prázdné kalorie a nelpěte na "hubnoucích mýtech", které už dávno nejsou pravdivé! Díky těmto zásadám totiž zhubnete nejvíce!

Kolik a co správně jíst? Zjistěte, co váš jídelníček postrádá a proč nehubnete, i když chodíte cvičit.

 

Dostatečný kalorický příjem

Základem úspěšného hubnutí je redukční příjem, který ale musí pokrýt váš bazální metabolismus. To je energie potřebná pro správnou funkci vašeho těla. Ačkoli ze začátku při razantním snížení kalorií hubnete, už po pár týdnech může vlivem diety dojít k hormonální nerovnováze, což napáchá v těle spoustu škody.

Vedle rozhození menstruačního cyklu můžete přestat hubnout, či dokonce začít přibírat. Tělo se dostane do stresu a začne si v této krizové situaci vytvářet zásoby. Nikdy se proto nesnažte jíst méně, než vaše tělo potřebuje.

Bílkoviny v každém jídle

Čtete etikety, abyste zjistili nutriční hodnoty potravin? Vedle kalorií zaměřte svůj zrak také na potřebné živiny. Příčinou, proč nehubnete, totiž může být špatné rozložení živin. Jelikož je nejrychlejším zdrojem energie sacharid (cukr), vaše tělo ho bude zejména při dietě nejvíce vyžadovat.

Zamyslete se proto nad skladbou svého jídelníčku. S velkou pravděpodobností budete postrádat dostatek bílkovin, které jsou v těle základním stavebním kamenem. Zařaďte do jídelníčku alespoň jeden mléčný výrobek, vejce, kvalitní šunku nebo sýr, maso a ryby.

V případě, že preferujete rostlinnou stravu, musíte být ve výběru jídel o to obezřetnější. Živočišné zdroje bílkovin nahraďte luštěninami, quinoou, ořechy, zeleninou, popř. sójovými produkty.

 

Ovoce s nižším obsahem cukru

Ve všech zásadách zdravého stravování stojí, že byste měli konzumovat dostatek zeleniny a ovoce. Obě skupiny potravin jsou zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. S množstvím ovoce byste to však neměli přehánět, jelikož jeho hlavní složkou je vedle vody také cukr.

Jednoduchý cukr je pro tělo nepostradatelným rychlým zdrojem energie. Jakmile je však jeho množství příliš velké, začne se ukládat do tuků. Tělo bohužel nerozezná, zda se jedná o rafinovaný cukr nebo fruktózu z ovoce, proto nepřekračujte doporučované množství tři sta gramů na den.

Pokud nechcete nic počítat, pak jednoduše vybírejte ovoce, které obsahuje nižší podíl cukru. Patří sem lesní ovoce, ale i citrusy, jablka nebo ananas.

Nevynechávejte jídla

Nedržte se zbytečně mýtů v podobě hladovění po páté hodině odpolední nebo vynechávání sacharidů při večeři. Pokud váš denní příjem překročí redukční hodnotu už v poledne, pak vás žádná večerní hladovka nezachrání.

Rozložte si denní příjem do minimálně tří jídel a nejezte těsně před spaním. Pokud si večeři připravíte v sedm hodin a do postele neulehnete dříve než za dvě až tři hodiny, s klidným svědomím si můžete dát plnohodnotné jídlo. Na rozdíl od salátu vás dostatečně zasytí a vaše hubnutí bude mnohem příjemnější.

Jídla by však měla být po celý den vyvážená a pestrá. V případě, že si dáte k obědu salát a večer vyrazíte do fast foodu, nemůžete očekávat ty nejlepší výsledky. A to i přes správný kalorický příjem.

 

Pryč s prázdnými kaloriemi

Prázdné kalorie představuje alkohol, kterému je zejména v letních měsících těžké se vyhnout. Teplých večerů u sklenky vína s kamarádkou, rodinou nebo partou přátel přibývá a míchané koktejly k obědu už nejsou nic výjimečného.

Zatímco každá makroživina má pro tělo nějaký význam, alkohol pouze nabourává metabolické procesy v těle, a je tak zcela v rozporu s hubnutím. Většina míchaných drinků ale ještě navíc obsahuje jednoduché cukry. Jedna sklenička pak může kaloricky nahradit i hlavní jídlo.

Buďte celý den v pohybu

Hledáte účinné cvičení pro hubnutí? Začněte u základů a nastavte si svůj krokoměr (v mobilním telefonu) na deset tisíc kroků. Už jen tímto krokem zvýšíte svůj denní výdej a zbavíte se pouze tuku, jelikož udržíte tepovou frekvenci v hodnotě ideální pro spalování.

TIP: Vydejte se s kamarádkou na procházku a každých pět minut chůze proložte třiceti výpady (v chůzi). Nebudete tak muset zastavovat a z obyčejné procházky se stane účinné cvičení na nohy a hýždě.

 

Jaké sporty na hubnutí

Mezi běžně doporučované sporty pro hubnutí patří běh, jízda na kole, posilování, kardio aktivity nebo skupinové lekce. Věnujte ale více pozornosti i sportům, do kterých můžete zapojit i své přátele. Strávíte tak s nimi kvalitní čas.

Zatímco tenis neumí hrát každý, badminton je společenský sport, u kterého nemusíte tolik řešit správnou techniku ani pravidla hry. O něco intenzivnější je pak squash. U in-line bruslení si s kamarádkou zvládnete i povykládat a návštěva koupaliště nemusí skončit jen u opalování, ale může to být intenzivní půlhodina plavání.

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji