Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nemoci štítné žlázy: Pouze každý druhý pacient o svém onemocnění ví

Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen.
6. června 2019 | 06:00

Únava, přibírání na váze, nebo naopak roztěkanost a hubnutí. To vše můžou způsobovat nemoci štítné žlázy, kterými u nás trpí přes šest set tisíc lidí. Víte, jak poznáte, že tento problém trápí také vás? Jak tato onemocnění vznikají a kdy je potřeba zajít k lékaři?

"Lidí trpících zvýšenou funkcí štítné žlázy hypertyreózou je podstatně méně než lidí trpících její sníženou funkcí hypotyreózou,“ říká vedoucí Oddělení klinické imunoendokrinologie Endokrinologického ústavu v Praze prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc. Oba tyto problémy trápí častěji ženy než muže a jejich výskyt stoupá s věkem. Bývají také dědičné, zvláště v ženské linii. Bohužel, pouze každý druhý pacient o své nemoci ví.

Poruchy funkce štítné žlázy mohou být navíc provázány s řadou jiných onemocnění (např. s diabetemroztroušenou sklerózou, systémovým onemocněním pojiva nebo Crohnovou chorobou). „Ukazuje se, že tato onemocnění mají společný výskyt a podobné startovací mechanismy. Povzbudivé je, že se klinické projevy některých onemocnění zmírní současně s tím, jak léčíme štítnou žlázu,“ dodává profesor Šterzl.

Jaký je start?

Hormony štítné žlázy a dostatečný přívod jodu jsou nezbytné pro normální vývoj centrálního nervového systému plodu, ale i po narození a v prvních letech života dítěte. Je-li hormonů štítné žlázy během těhotenství u matky či plodu nedostatek, dochází mimo jiné k poruchám tvorby myelinu a hrozí i další rizika, která mohou vést až k trvalé mentální retardaci.

Snížená funkce štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy se projevuje útlumem řady tělesných funkcí, zpomalením duševních pochodů a prodlouženou reakční dobou reflexů. „První, s čím člověk přijde, bývá velká únava, dále to jsou zimomřivost, větší spavost, menší obratnost – člověk si připadá neohrabaný. Vlasy má lámavější, prořídlé a má suchou kůži, kterou musí stále promašťovat,“ vyjmenovává lékař. Přidávají se potíže s klouby, zpomalené trávení, neschopnost zhubnout, potíže s pamětí, vznikají deprese včetně těch poporodních. „Záludné je i to, že postižení lidé trpí různými kombinacemi výše uvedených příznaků a také jejich různou intenzitou,“ dodává profesor Šterzl. Za nárůstem těchto autoimunitních reakcí můžou stát zhoršené životní prostředí, nezdravý životní styl, prodělané virové infekce či stres.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Špatné autoimunitní reakce bývají jednou z hlavních příčin zvýšené funkce štítné žlázy, kdy štítnice produkuje víc hormonů, než je potřeba. Hypertyreóza se projevuje nápadným zvětšením postiženého orgánu. Trápí častěji ženy než muže, ale ne tak častěji jako snížená funkce. Pacient bývá nervózní, unavený, neklidný, trpí úzkostmi, poruchami spánku a špatně se soustředí. Kvůli zrychlenému trávení má často průjem, a i když mívá zvýšenou chuť k jídlu, hubne. Zhoršuje se mu kvalita vlasů, kůže i nehtů. Pro lidi s hyperfunkcí štítné žlázy bývají typické vytřeštěné oči. „Tito lidé navíc žijí v relativním nebezpečí tachykardie, může u nich dojít k fibrilaci s fatálními následky,“ varuje odborník.

Jak je to s prevencí a rodinnou anamnézou, se dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Markéta Ostřížková
Video se připravuje ...