Okinawská dieta prodlužuje život! A kila dole jsou příjemný bonus

  • Okinawská dieta prodlužuje život! A kila dole jsou příjemný bonus
    2. června  2019 
     06:00

    Okinawa je jeden z ostrovů Rjúkjú, který se nachází u pobřeží Japonska mezi východní Čínou a Filipínami. Patří taky do jedné z pěti oblastí známých jako modré zóny. Lidé, kteří žijí v těchto zónách, žijí podle statistiky mnohem déle než zbytek světové populace. A jsou taky štíhlejší. Mohou za to nejen geny, ale taky životní styl a speciální jídelníček.

    Jak je vidět, strava má vliv téměř na vše. A zdejší lidé mají jídelníček, který odborníci nazývají okinawskou dietou. V čem je tak zajímavá a co je v ní tak úžasného, že ti, kteří podle ní jedí, zhubnou a udrží si svou váhu?

     

  • Okinawská dieta – co je principem?

    Autor: Shutterstock.com

     

    Tradiční jídelníček obyvatel Okinawy má nízký obsah kalorií, tuku, a naopak vysoký obsah sacharidů. Což může být pro mnohé možná překvapující, protože většina současných diet, které jsou „in“, je založena právě na minimu sacharidů. Jak je tedy možné, že se při tomto způsobu stravování zhubne? Vedle výše uvedeného je její součástí taky hodně zeleniny a spousta sójových výrobků. Naopak minimum nudlí, těstovin, rýže, vepřového masa a ryb. V současnosti je okinawská dieta složená z 58 procent sacharidů, 15 procent bílkovin a 28 procent tuků, včetně 7 procent nasycených. Vedle toho tato strava bere jídlo jako lék a využívá spoustu postupů z tradiční čínské medicíny. Zahrnuje tedy i bylinky a koření, zejména kurkumu a pelyněk. A samozřejmě cvičení.

     

  • Potraviny bohaté na živiny a antioxidanty

    Autor: Shutterstock

     

    Chcete-li praktikovat tuhle dietu, musíte vybírat správné potraviny, které jsou bohaté na živiny a taky antioxidanty. Základní živiny jsou důležité pro správnou funkci vašeho těla a antioxidanty zase chrání tělo před buněčným poškozením. Na rozdíl od ostatních Japonců obyvatelé Okinawy konzumují velmi málo rýže. Jejich hlavním zdrojem výživy a kalorií jsou sladké brambory, celozrnné potraviny, luštěniny a zelenina bohatá na vlákninu.

     

  • Co je základem jídelníčku?

    Autor: iStock

     

    Zelenina (58 až 60 %): sladké brambory, řasy, bambusové výhonky, ředkev, hořký meloun, zelí, mrkev, dýně a zelená papája.

    Celozrnné potraviny (33 %): proso, pšenice, rýže a nudle.

    Sójové potraviny (5 %): tofu, miso (pasta ze sóji) a natto (fermentovaný sýr ze sóji).

    Maso a mořské plody (1 až 2 %): bílé ryby, mořské plody a příležitostně vepřové maso (i vnitřnosti).

    Ostatní (1 %): alkohol, čaj, koření.

    Vedle toho budete konzumovat při téhle dietě jasmínový čaj a používat kurkumu.

     

  • Čemu se musíte vyhnout?

    Autor: istock.com

     

    Okinawská dieta je poměrně restriktivní ve srovnání se západními dietami. Vzhledem ke geografii byly některé potraviny dlouho nedostupné, ovšem dnes už se spousta z nich dá sehnat. Chcete-li jíst na základě téhle diety, musíte vypustit následující potraviny:

    Maso: hovězí, drůbeží, zpracované výrobky jako slanina, šunka, salámy, párky, klobásy a jiné uzeniny.

    Živočišné produkty: vejce, mléko a mléčné výrobky včetně sýrů, másla a jogurtu.

    Zpracované potraviny: rafinované cukry, obiloviny, snídaňové cereálie, zpracované oleje na vaření.

    Luštěniny: všechny kromě sójových bobů.

    Ostatní potraviny: většina ovoce, ořechy a semínka. Některé potraviny s nižším kalorickým obsahem, jako je ovoce, si občas můžete dopřát.

     

  • Zdravotní přínosy diety

    Autor: iStock

     

    I když je velmi přísná a možná se nebude hodit pro každého, má řadu zdravotních benefitů, které jsou přisuzovány hlavně vysokému obsahu antioxidantů a živin. Nejvýznamnějším přínosem je zjevný dopad na délku života. Na Okinawě žije spousta lidí nad sto let, více než jinde na světě. Dieta se skládá převážně z rostlinných potravin, které pravděpodobně podporují dlouhověkost. Má taky málo kalorií, nízký obsah bílkovin a vysoký obsah sacharidů – což může být další faktor. Lidé, kteří praktikují tuhle dietu, také méně trpí chronickými nemocemi, jako jsou nemoci srdce, rakovina či cukrovka. Za to mohou zřejmě sladké brambory, které mají hodně vlákniny a nízký glykemický index, což znamená, že nepřispívají k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji