Nestíháte chodit do fitka? Postavu snů můžete mít i bez něj!

  • Nestíháte chodit do fitka? Postavu snů můžete mít i bez něj!
    15. října  2021 
     06:00

    S přibývajícím věkem je čím dál těžší udržet si dobrou kondici a pěknou postavu. Navíc – která z nás má dneska čas a sílu chodit pravidelně na cvičení? Jenže i když máte v průběhu dne spoustu povinností, vždycky se najde příležitost k pohybu. Stačí jen chtít! Odměnou vám budou pevnější a zformovanější postava a nepochybně i lepší sebevědomí a nálada.

  • Správné držení je základ

    Autor: istock.com

    Každý den automaticky provádíte řadu různých pohybů, které pro vás můžou být velice přínosné, pokud je budete dělat správně. Ať děláte jakoukoli práci, cvičíte nebo prostě jen jdete, nezapomeňte na vhodné držení těla. Díky tomu se můžete zbavit různých neduhů a budete lépe vypadat. Základ je naučit se stát rovně, vyzkoušet si to můžete před zrcadlem. Jak na to? Mějte rovná záda, ramena zatáhněte, bradu lehce zvedněte, vypněte hruď a vtáhněte břicho. Pokud máte ušní lalůčky, ramena, kyčle, kolena a kotníky v jedné přímce, je to tak správně.

  • Nebuďte pohodlná

    Autor: istock.com

    V touze po lepší postavě nemusíte hned běžet do tělocvičny a trápit se na posilovacích strojích. Využijte každou vhodnou příležitost k pohybu a brzy uvidíte výsledky. A vážně stačí maličkost! Místo toho, abyste použila výtah nebo eskalátory, jděte po schodech, a je-li to možné, berte je po dvou. Vystupte z tramvaje či autobusu o stanici dřív, nejezděte zbytečně autem, ale jděte pěšky nebo jeďte na kole. Takový pohyb vám pomůže zformovat postavu, aniž byste měla pocit, že se nutíte do něčeho nepřirozeného.

  • Protáhněte se u televize

    Autor: istock.com

    Pamatujte si, že dělat alespoň něco málo je pořád lepší než nedělat nic. I krátké protažení je pro tělo cenným přínosem! K procvičení lze využít jakoukoli krátkou pauzu, ať už při vaření nebo u oblíbeného seriálu. Možnosti tu jsou, stačí jen chtít! Tady jsou jednoduché cviky na posilování stehenních svalů:

    Rovně se posaďte, mezi stehna si dejte overball (stačí i pevnější polštářek) a stlačujte jej. Vždy počítejte do deseti, povolte a několikrát zopakujte.

    Lehněte si na bok, nohy natáhněte, spodní ruku skrčte a položte si na ni hlavu, případně hlavu rukou podepřete. Horní nohu pomalu zvedejte a v nejvyšší možné pozici vydržte 2–3 vteřiny. Opakujte 16x a poté udělejte to samé na opačné straně.

  • Hýbejte se i v kanceláři

    Autor: istock.com

    Také v zaměstnání si můžete krátce zacvičit. Pokud pracujete na počítači, je to dokonce velice vhodné a zdravé. U následujících cviků si dobře protáhnete hlavně svaly paží a hrudníku.  

    Seďte ve správné pozici, což znamená, že máte obě nohy položené na zemi, hrudník narovnaný, ramena zatažená dozadu, hlavu vzpřímenou a krk, záda a paty v jedné rovině. Do jedné ruky si vezměte lahev a paže nasměrujte podél boků. Ruku s lahví obloukem přitáhněte směrem k hrudníku, lokty přitom držte u pasu. Poté se vraťte zpět do výchozí pozice a cvik opakujte asi 10x. To samé zopakujte i s druhou rukou.

    Prsní a hrudní svaly procvičíte snadno. Sedněte si do vzpřímené pozice, ruce dejte před sebe a spojte je dlaněmi, ramena držte dole a lopatky u sebe, zatáhněte bříško. Dlaně asi na 3 sekundy zatlačte proti sobě a povolte. Opakujte cca 15x. Případně k tomuto cviku můžete použít i míček.

  • Cvičte cestou do práce

    Autor: istock.com

    Také čas strávený ve veřejných dopravních prostředcích klidně využijte k "nenápadnému" procvičení.

    Pokud se vám podaří ukořistit místo k sezení, procvičte si břišní svaly. A to takto: mírně odlepte záda od opěradla, zpevněte břišní svaly a vydržte asi 10 vteřin. Seďte přitom rovně a neprohýbejte se v bedrech. Opakujte alespoň 10x.

    Vestoje si můžete posílit svaly pánevního dna a hýždě. Je to snadné! Vší silou stáhněte půlky k sobě, vydržte pár vteřin a uvolněte. Další variantou je zatáhnout břicho, jako kdybyste chtěla vytáhnout pánev k pupíku, a povolit. Oba cviky vždy několikrát zopakujte.

  • Choďte na procházky

    Autor: istock.com

    Najděte si čas na procházky. Pravidelná chůze na čerstvém vzduchu je nejpřirozenější cesta k hubnutí, snižuje riziko nemocí srdce a cév, zvyšuje pevnost kostí, a napomáhá tak předcházet osteoporóze a v neposlední řadě je i dobrou prevencí křečových žil. Tento typ pohybu je také jedinečný v tom, že ho lze vykonávat téměř okamžitě a bez přípravy, je vhodný i pro lidi bez formy či s nadváhou. Ideální je chodit každý den, ale pro začátek bude stačit, když vyrazíte na procházku oba dva dny o víkendu, vždy alespoň na 20 minut.

     

/
Autor: Michaela Hudecká

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji