- 20. dubna 2019 06:00
O Velikonocích většinou na stole převládá nezdravé jídlo. Přitom z vajec, která jsou pro tyto svátky tím největším symbolem, se dá připravit spoustu zdravých pokrmů. Ať už budou vejce v jídle hlavní surovinou nebo vytvoříte pokrm inspirovaný jejich vzhledem, určitě u hostů zabodujete!
Připravit můžete quiche, muffiny nebo vejce naplňte netradiční pomazánkou!
Cuketový quiche
Autor: istock.comChcete vyzkoušet dietní quiche? Vynechte projednou těsto. Uvidíte, že vám bude koláč chutnat i bez něj.
Budete potřebovat:
- 7 šálků nastrouhané cukety
- 8 slepičích vajec
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1/2 šálku nastrouhaného tvrdého sýru (např. 30% eidam)
- 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
- 1 velkou cibuli
- 1 lžičku soli
- černý pepř
Postup:
Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu. Použijte k tomu nejlépe jemnou útěrku nebo plátýnko. V misce rozšlehejte vejce a postupně přimíchávejte mouku, dokud vám nevznikne hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr, sůl, pepř a nastrouhanou cuketu.
Formu na těsto vyložte pečicím papírem a troubu si předehřejte na 180 °C. Koláč pečte přibližně 45 minut, dokud povrch nezezlátne.
Zdravá vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
- 62 g (1 balení) lučiny
- 1/2 salátové okurky
- 1 střední cibuli
- 2 vejce
- 20 g slunečnicových semínek
- sůl a pepř
- petrželku či pažitku
Postup:
Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i cibulku a salátovou okurku. Slunečnicová semínka nasucho opražte a nechte vystydnout. Všechny zmíněné ingredience dobře promíchejte s lučinou a ochuťte solí a pepřem.
Pomazánku dozdobte petrželkou nebo pažitkou a podávejte nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.
TIP: Zužitkujte vykoledovaná velikonoční vejce při přípravě této výborné a rychlé pomazánky.
Recept připravil Svět zdraví (www.svet-zdravi.cz).
Špenátová roláda s tvarohovo-jogurtovou náplní
Budete potřebovat:
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 4 slepičí vejce
- 3 polévkové lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 polévkovou lžíci olivového oleje
Náplň:
- 250 g (1 balení) měkkého polotučného tvarohu
- 200 g bílého jogurtu (max. 3,5 % tuku)
- 50 g 30% eidamu
- 30 g kuřecí šunky
- 3 stroužky česneku
- 50 g sušených rajčat
Postup:
Špenát spařte na pánvi na lžíci olivového oleje (rychle promíchejte na horkém oleji) a nechte vychladnout. Oddělte žloutky od bílků a z bílků připravte tuhý sníh.V míse našlehejte žloutky, přidejte mouku a prášek do pečiva, špetku soli a jemně vmíchejte sníh z bílků. Nakonec opatrně vmíchejte špenát. Směs nalijte na plech na pečicí papír a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 200 °C na cca 10 minut.
Mezitím si tvaroh a jogurt smíchejte v míse, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a prolisovaný česnek. Můžete také přidat sušená rajčata nakrájená na kousky – pro chuť i barevný efekt.
Upečenou roládu ještě za tepla srolujte a nechte vychladnout. Poté jemně rozbalte, potřete náplní, zpět srolujte a dejte do lednice vychladit.
Recept připravil Svět zdraví (www.svet-zdravi.cz).
Plněné ředkvičky
Autor: istock.comVajíčkovou pomazánkou můžete naplnit i zeleninu, a vytvořit tak zdravé dietní občerstvení, po kterém rozhodně nepřiberete.
Budete potřebovat:
- 200 g (1 balení) sýru cottage
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 1 lžíci plnotučné hořčice
- špetku kurkumy
- sůl a pepř
- pažitku
Vejce si uvařte natvrdo a nakrájejte opravdu najemno. Následně je smíchejte se sýrem cottage, hořčicí a dochuťte solí a pepřem. Pro intenzivnější žlutou barvu přidejte i špetku kurkumy.
Ředkvičky rozpulte a lžičkou nebo speciálním vykrajovátkem (na meloun) v nich vytvořte důlek. Ten naplňte pomazánkou. Hotové imitace vajíček posypte nasekanou pažitkou.
Vejce s čočkovou náplní
Autor: istock.comBílkovin není nikdy dost! Naplňte proto vejce luštěninami. Skvěle k tomu poslouží červená čočka, kterou nemusíte předem namáčet a která je uvařená za pouhých šest minut!
Budete potřebovat:
- 200 g loupané červené čočky
- 5 až 6 uvařených vajec
- 1/2 cibule
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku provensálského koření
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- špetku pepře
- 1 lžíci olivového oleje
- pažitku
Jako první si dejte vařit vejce. Jakmile bude voda vřít, dejte si vařit dle návodu i čočku. Ta by měla mít ke konci vaření až kašovitou konzistenci. Dejte si ji vychladit a mezitím si nasekejte nadrobno cibuli.
Vejce rozpulte a odstraňte žloutek, ten vidličkou rozmačkejte a smíchejte s čočkou, nadrobno nakrájenou cibulí, olivovým olejem, kořením, solí a pepřem. Hotovou pomazánkou naplňte prázdné bílky a vše dozdobte čerstvou pažitkou.
Velikonoční beránek s oříšky
Sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. Dodnes patří k tradičním sladkým pokrmům. Zkuste si ho letos upéct o něco zdravěji!
Budete potřebovat:
- 230 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g kokosové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžičku citronové kůry
- 4 slepičí vejce
- 9 polévkových lžic kokosového oleje
- 9 polévkových lžic horké vody
- ¾ prášku do pečiva bez fosfátu
- 45 g vlašských ořechů
- máslo na vymazání formy
- 20 g špaldové mouky na vysypání formy
Postup:
Ušlehejte 4 žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidávejte olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Formu (26 cm) vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Následně ji přiklopte a pečte v troubě na 180 °C 45 minut.
Recept připravil Svět zdraví (www.svet-zdravi.cz).
/
Klíčová slova: