Nemůžete být bez cukru? Musíte odhalit příčinu závislosti, pak s ní zatočíte!

Nemůžete být bez cukru? Musíte odhalit příčinu závislosti, pak s ní zatočíte!
2. dubna  2019 
 06:00

„Bez čokolády nevydržím ani den,“ říkáme často s humorem. U některých z nás přitom nemusí jít vůbec o nadsázku. Závislost na cukru totiž skutečně existuje. V našem těle se projevuje podobně jako třeba závislost na alkoholu.

V dřívějších dobách jídlo sloužilo pouze ke dvěma účelům. Mělo utišit hlad a doplnit energii nutnou k životu. V dnešní moderní době je to však jiné. Obzvláště sladkosti začaly sloužit jako prostředek psychické úlevy a způsob, jak potlačit nepříjemné myšlenky.

„Mnozí z nás vyhledávají cukry pro pocit uspokojení, řešíme tak naše úzkosti nebo stres. Sladkosti tak nejíme z výživové potřeby, ale pro příjemné pocity, které navozují. Zvyšující se konzumací cukru se u mnohých může zvyšovat potřeba dalších a dalších dávek,“ vysvětluje výživová specialistka Margit Slimáková důvody, proč jsou sladkosti neodmyslitelnou součástí jídelníčku mnohých z nás.

Konzumací potravin s vysokým obsahem cukru se v mozku aktivuje systém odměny a alespoň krátkodobě vznikne onen příjemný pocit. Ten má na svědomí hormon touhy po odměně, tak zvaný dopamin. Pokud si dopřejeme sladkost plnou jednoduchých cukrů, náš mozek vyprodukuje velké množství tohoto hormonu. Právě touha po dopaminu má na svědomí vznik závislosti, ať už například na alkoholu nebo právě na cukru.

I nedostatek cukru má své abstinenční příznaky

To, že máme k sladkostem nezdravý vztah, může být u někoho zřejmé hned na první pohled. Jedním z rizik spojených s nadměrnou konzumací cukru je totiž obezita. U některých se však závislost nemusí projevit na jejich tělesné schránce. Doktorka Slimáková popisuje některé z projevů, které značí, že jsou pro nás sladkosti víc než jen občasné zpestření jídelníčku.

Zajímá vás konkrétně, jaké příznaky značí velký problém se závislostí na sladkostech? A jaké je řešení? Více se dozvíte na webu superlife.cz!


Autor: Marie Sehnálková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji