Pět exotických receptů, které vás nadchnou pro veganství

  • Pět exotických receptů, které vás nadchnou pro veganství
    1. února  2019 
     06:00

    Počátkem nového roku lidé vyhledávají změnu. Jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí bývá hubnutí, což vede ke zdravějšímu stravování. Letošním horkým trendem se stalo dokonce veganství. Po vánočních svátcích o spoustě masa je totiž myšlenka na rostlinnou stravu lákavá. Už od roku 2014 se do povánoční veganské výzvy zapojilo přes dvě stě padesát tisíc lidí ve stotřiadevadesáti zemích. 

    Jak po světě, tak i u nás veganských restaurací a bister přibývá. Pokud ale hledáte inspiraci na jídla, která si můžete připravit doma, pak oceníte tyto recepty!

  • Marocký dušený pokrm z cizrny

    Autor: istock.com

    Chcete ochutnat vůni Maroka? Nemusíte se vydat dál než do své kuchyně. Vyzkoušejte tento zcela jednoduchý dušený pokrm z cizrny.

    Budete potřebovat:

    425 g cizrny (uvařené nebo sterilované – propláchněte od nálevu)

    500 g krájených rajčat

    1 červenou papriku

    2 šálky na kostky nakrájených sladkých brambor

    1 najemno nakrájená cibule

    1 a 1/2 lžíce marockého koření (směs: 2 lžíce třtinového cukru, 4 lžičky červené papriky, 4 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky skořice, 1 lžička podrceného hřebíčku, 1 lžička sušeného zázvoru, 1 lžička soli, 2 lžičky mletého pepře, 1/2 lžičky kajenského pepře)

    Postup: 

    Všechny suroviny smíchejte v hluboké pánvi, přiveďte k varu a duste přibližně třicet minut. V případě potřeby přidejte trochu vody. Servírujte pokapané citronovou šťávou a posypte nasekanou petrželkou.

  • Pad thai s arašídovou omáčkou

    Autor: istock.com

    Oblíbili jste si asijskou kuchyni? Pad thai je výborný pokrm s rýžovými nudlemi a zeleninou, který v tomto případě pojí krémová arašídová omáčka a doplňuje křupavá quinoa.

    Suroviny na pad thai:

     

    1 lžíce olivového oleje

    1 lžíce prolisovaného česneku

    1 na tenké nudličky nakrájená červená paprika

    1/2 na měsíčky nakrájené cibule

    1 hromádka hrachových lusků

    1/2 velké sladké brambory (použít spiralizér nebo nakrájet na tenké nudličky)

    Suroviny na arašídovou omáčku:


    1 šálek bílých (garbanzo) fazolí z konzervy (propláchnout)

    1/4 šálku krémového arašídového másla

    2 lžíce limetkové šťávy

    1 lžíce tamari omáčky

    2 lžičky pálivé chilli omáčky (např. sriracha)

    1/4 šálku zeleninového vývaru (další 1/4 dle potřeby)

    Postup:

    Na pánvi rozpalte olivový olej a zprudka opečte všechnu zeleninu včetně česneku. V mezičase uvařte dle návodu rýžové nudle. Po 7 až 10 minutách by měla být zelenina měkká. Smíchejte ji s nudlemi a přidejte arašídovou omáčku, kterou si předem vytvoříte rozmixováním všech potřebných surovin. Je-li omáčka příliš hustá, přidejte více zeleninového vývaru.

    Pokrm podávejte se zprudka opečenou quinoou, limetkovou šťávou, nasekanými arašídy a čerstvým koriandrem. 

  • Vydatná zeleninová polévka

    Autor: istock.com

    Ještě stále klesají venkovní teploty pod bod mrazu, a tak přijde vhod zahřát se hustou zeleninovou polévkou. 

    Budete potřebovat:

    1 lžici olivového oleje

    1 nakrájenou cibuli

    3 prolisované hlavičky česneku

    2 na kolečka nakrájené mrkve

    1/2 na kostky nakrájeného celeru

    1 šálek květáku rozebraného na růžičky

    1 šálek na kostky nakrájené cukety

    1 lžičku sušené bazalky, 1 lžičku oregana, 1 bobkový list

    1/2 lžičky soli

    400 g krájených rajčat

    400 g červených fazolí (z konzervy)

    4 šálky zeleninového vývaru

    Postup:

    Na olivovém oleji opečte dozlatova cibuli. Po 5 až 7 minutách přidejte česnek a další minutu opékejte. Nakonec přidejte všechnu zeleninu, koření i zeleninový vývar. Polévku vařte na nízkém stupni ohřevu přibližně 30 minut, dokud mrkev a celer nezměknou. Před podáváním nezapomeňte vytáhnout bobkový list.

  • Květák na kari po indicku

    Autor: istock.com

    Milovníci indické kuchyně se nemusí vzdávat pověstného indického pokrmu butter chicken curry a udělat si můžou stejně chutnou veganskou verzi.

    Budete potřebovat:

    1 velký květák rozdělený na růžičky

    2 a 1/3 konzervy plnotučného kokosového mléka

    4 prolisované stroužky česneku

    2 cm velký zázvor  (nastrouhat)

    2 lžíce olivového oleje

    1/2 najemno nakrájené bílé cibule

    1 lžíci koření garam masala, 2 lžičky žlutého kari, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžičku kajenského pepře

    sůl a pepř

    1 konzervu (170 g) rajčatové pasty

    2 lžíce kokosového oleje

    hrst nasekaného koriandru

    Postup:

    Ve velké míse namarinujte květákové růžičky ve směsi kokosového mléka (1/3 šálku), 2 stroužků česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru a špetky soli. Po přibližně 10 minutách květák vyskládejte na plech (na pečicí papír) a nechte 3 až 4 minuty péct.

    Mezitím si na pánvi rozehřejte olej a přibližně pět minut opékejte cibuli. Poté k ní na dalších 5 minut přidejte zbylý česnek a zázvor. Nakonec přidejte všechny druhy koření a krátce vše osmažte. Přidejte rajčatovou pastu, zbylé 2 šálky kokosového mléka a asi 5 minut vše provařte. Nakonec přidejte kokosový olej, případně upravte hustotu pokrmu pomocí vody nebo dalšího kokosového mléka.

    Jako přílohu podávejte jasmínovou rýži nebo indický chléb naan a nezapomeňte jídlo posypat čerstvým nasekaným koriandrem.

  • Tacos s houbami na asijský způsob

    Autor: istock.com

    Na tacos můžete pozvat své přátele a jistě jim uděláte radost. Tyhle plněné "lodičky" jsou lákavé už na pohled a do servírování se mohou zapojit samotní hosté.

    Budete potřebovat:

    2 lžíce olivového oleje

    300 g sójových párků

    1/2 malého bílého zelí

    650 g hnědých žampionů

    1/2 šálku vody

    4 velké stroužky česneku

    1 lžíci nastrouhaného zázvoru

    3 lžíce rýžového octa

    3 lžíce hoison omáčky

    3 lžíce sójové omáčky

    1 až 2 lžičky chilli pasty

    Postup:

    Párky nakrájejte na malá kolečka a zprudka je na lžíci oleje opečte. Poté je dejte do misky stranou. 

    Na zbývajícím oleji opečte nakrájené žampiony a nakrouhané zelí. Po minutě přilijte vodu a nechte přibližně 15 minut dusit do změknutí, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Nyní přidejte česnek a zázvor a asi po minutě přidejte i párky a všechna ochucovadla. Jakmile se všechny chutě spojí, je pokrm hotov. 

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji