- 23. března 2019 06:00
Zatímco v zimě byste si měli vybírat potraviny, které vaše tělo zahřejí, s příchodem jara vaše tělo mnohem více ocení pořádnou nálož čerstvé zeleniny. Ke konci března je však počasí ještě stále nevyzpytatelné. Zatímco ráno byste nepřežili bez zimního kabátu, odpoledne byste se nejraději procházeli v krátkém tričku. Přizpůsobte tomu i svůj jídelníček a vytvořte si jarní saláty, které zahřejí!
Kouzlo spočívá ve výběru těch správných surovin. Zařaďte do salátu zdravé tuky, celozrnnou přílohu nebo luštěniny!
Salát s penne, hráškem a brokolicí
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 100 g celozrnných penne těstovin
- 1 brokolice
- 100 g (mraženého) hrášku
- čersté lístky bazalky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 a půl lžíce vinného octa
- sůl a pepř
Postup:
Těstoviny vybírejte celozrnné nebo ze semoliny. Uvařte je dle návodu tzv. al dente, abyste udrželi glykemický index co nejnižší. Brokolici také dejte vařit do vroucí vody, a to nejdéle 7-8 minut, aby zůstala křupavá. Poté ji zceďte a zchlaďte ve studené vodě, aby si zanechala jasně zelenou barvu. Mražený hrášek můžete vařit spolu s brokolicí nebo ho pouze spařit horkou vodou.
Brokolici nkrájejte na malé kousky a všechny tři suroviny smíchejte. Do salátu natrhejte lístky bazalky, nastrouhejte parmazán a salát dochuťte olivovým olejem, octem, solí a pepřem.
Jarní salát z tarhoni
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 80 g tarhoni
- 2 velká rajčata
- 2 hrsti sušených rajčat bez oleje
- okurka
- 50 g zelených oliv
- 1 lžíce olivového oleje
- nasekaná pažitka
- citrónová šťáva
- sůl a pepř
Postup:
Tarhoňa připomíná kuskus, je však podstatně větší. Uvařte ji dle návodu a zeleninu si nakrájejte na jemno. Všechny suroviny smíchejte, přidejte na jemno nasekanou pažitku, olej a salát dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Tento svěží jarní salát se hodí jako příloha nebo samostatný chod. Můžete ho kombinovat s kuřecím či krůtím masem nebo grilovaným sýrem halloumi.
Salát z quinoy, černých fazolí a avokáda
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 80 g quinoi
- avokádo
- menší červená cibule
- 1 malá konzerva (150 g) černých fazolí
- 4 lžíce sterilované kukuřice
- hrst koriandru (nebo petrželky)
- citrónová šťáva
- sůl a pepř
Postup:
Quinou uvařte ve vodě v poměru 1:2 a nechte pod poklicí odstát. Mezitím propláchněte od nálevu fazole, nakrájejte si na jemno cibulku a avokádo na kostičky. Smíchejte všechny suroviny a přidejte na jemno nasekaný koriandr. Pokud patříte mezi jeho odpůrce, nahraďte ho petrželkou. Salát dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Salát 4
Autor: istock.comNa 2 porce budete potřebovat:
- 80 g quinoi
- 4 hrsti baby špenátu
- 2 červené řepy
- 100 g kozího sýru
- 1 granátové jablko
- šťáva z jedné limety
- 50 g piniových oříšků
- hrst mátových listů
Postup:
Červenou řepu si očistěte, zabalte do alobalu a dejte péct při 200°C přibližně na hodinu. Mezitím si uvařte quinou ve vodě v poměru 1:2 a vyjměte zrníčka z granátového jablka.
Jakmile bude řepa hotová, smíchejte ve velké míse baby špenát, na tenké plátky nakrájenou řepu a granátové jablko. Salát zakápněte šťávou z limety, osolte a opepřete. Při finálním servírování nezapomeňte přidat prsty rozmačkaný (měkký) kozí sýr a opražené piniové oříšky.
Salát 5
Autor: istock.comNa 4 porce budete potřebovat:
- menší dýni hokkaido
- lilek
- 1 konzerva (220 g) cizrny v nálevu
- vanička baby špenátu
- stroužek česneku
- 1 ks (150 g) bílý jogurt
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:Dýni Hokkaido si nakrájejte na kostky, osolte, přidejte rozmarýn, pokapte olivovým olejem a pečte při 200°C přibližně 30-45 minut. Nechte si na plechu místo a přibližně v půlce pečení přidejte i na čtvrtky nakrájený lilek.K upečené zelenině ještě za tepla přidejte propláchnutou cizrnu a baby špenát. Nakonec salát promíchejte se zálivkou z jogurtu, hořčice, prolisovaného česneku, lžíce olivového oleje, soli a pepře.
/
Klíčová slova: