Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Grapefruit jako superpotravina. Zlepšuje imunitu, snižuje cholesterol a pomáhá při hubnutí

...
14. března 2019 | 06:00

Tento citrusový plod typický svou nahořklou chutí obsahuje mnoho prospěšných látek, které lahodí našemu zdraví. Pokud jste mu ještě stále nepřišli na chuť, tyto důvody, proč ho jíst, vás možná přesvědčí!

 

Detoxikuje organismus a posiluje imunitu

Grapefruit obsahuje poměrně velké množství vitaminů, a to zejména vitaminu C. Má ho však méně než třeba citron či pomeranč. „Díky obsažené vláknině pomáhá regulovat trávení, a navíc detoxikuje organismus,“ vysvětluje výživová poradkyně Eva Dostálová a dodává: „Má také příznivý vliv na hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi, chrání cévní stěny a jeho konzumace je – díky vysokému obsahu draslíku, a naopak nízkému obsahu sodíku – vhodná i pro kardiaky a jedince s hypertenzí.“

Podle studie z roku 2006 uveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry dokáže toto ovoce snížit hladinu cholesterolu až o 15,5 procenta. Vědci tehdy zkoumali 57 pacientů mezi 39 a 72 lety s vysokým cholesterolem, kteří podstoupili bypassovou operaci. Polovina následně měsíc po tomto chirurgickém zákroku jedla pravidelně grapefruity, zatímco druhá ne. U té, která je konzumovala, se výrazně snížila hladina cholesterolu.

Pomáhá proti osteoporóze

Grapefruit působí v těle protizánětlivě a antioxidačně. Právě díky tomu, že v něm najdeme velké množství antioxidantů, je grapefruitová šťáva i vhodnou prevencí proti osteoporóze. Vedle toho obsahuje toto ovoce i tělu prospěšný vápník. „Pozitivní vliv má i na stav cév, a jeho konzumace je tak skvělou prevencí aterosklerózy – kornatění tepen,“ vysvětluje Dostálová.

Ideální pomocník při dietě

Další výhodou tohoto hořkého ovoce je, že pomáhá tlumit chuť na sladké, čímž může být skvělým pomocníkem při redukci tělesné hmotnosti. Grapefruit má navíc velmi málo kalorií. Je to jedna z potravin, ve kterých jich nenajdete více než sto. Je tak skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Ve 100 gramech grepu najdeme 44 kcal, 0,57 gramu bílkovin, 10 gramů sacharidů, 0,21 gramu tuků a 2 gramy vlákniny. Za zmínku stojí i fakt, že má grapefruit nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Snižuje hladinu triglyceridů

Toto tropické ovoce také snižuje v našem těle hladinu triglyceridů, které mohou velmi rychle ucpat tepny a zvýšit hladinu cholesterolu. 

Další důvody, proč ho pravidelně jíst, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Daniel Mareš
Video se připravuje ...