Pusťte se po zimě do boje s celulitidou. Co opravdu pomáhá?

  • Pusťte se po zimě do boje s celulitidou. Co opravdu pomáhá?
    15. března  2019 
     06:00

    Pomerančová kůže trápí téměř každou ženu. Zatímco v zimě ji naštěstí schováte pod vrstvy oblečení, s příchodem jara a léta ji musíte začít opět řešit. Naštěstí můžete celulitidu zmírnit, nebo se jí dokonce můžete zcela zbavit pomocí pravidelného pohybu a několika úprav jídelníčku. Některé potraviny se dají dokonce použít i jako kosmetický přípravek. Jaké jsou ty nejúčinnější triky v boji proti celulitidě?

    Největším původcem celulitidy je tuk. Často jí ale trpí i štíhlé dívky, a proto odpovědí není vždy pouze hubnutí. 

  • Méně solte!

    Autor: istock.com

    Můžete si povšimnout, že ve dnech, kdy se cítíte oteklá, je celulitida mnohem viditelnější. Zadržování vody v těle je způsobeno nejčastěji nadbytkem soli ve stravě. Snažte se její příjem držet na pouhé lžičce denně, a to v podobě himálajské soli, která obsahuje mnohem méně sodíku.

    Nepodceňte však ani skrytou sůl, která tvoří až osmdesát procent z celkového příjmu. Najdete ji např. v pečivu, uzeninách, cereáliích, hotových jídlech, ale i sterilované zelenině. Držte proto příjem těchto potravin na minimu a připravujte si jídla sama doma, tak máte nad složením absolutní kontrolu. 

  • Doplňujte do jídelníčku zdroje draslíku

    Autor: istock.com

    Proti zadržování vody účinně bojuje i draslík. Jakmile do jídelníčku zařadíte potraviny, jako jsou brambory, čočka, špenát, banány, avokádo nebo vlašské ořechy, nebudete mít o jeho dostatečné množství nouzi.

    Váš jídelníček plný draslíku pak může vypadat následovně:

    Snídaně: Ovesná kaše s banánem

    Svačina: Žitný knackebrot s guacamole (tj. rozmačkané avokádo)

    Oběd: Pečené brambory s lososem

    Svačina: Řecký jogurt s vlašskými ořechy

    Večeře: Vaječná omeleta s baby špenátem

  • Nepodceňte příjem bílkovin

    Autor: istock.com

    Svůj jídelníček postavte na vyšším příjmu bílkovin, a podpoříte tak růst svalové hmoty. Ve spojení s nižším příjmem tuků a sacharidů budete i snadno hubnout. Nemusíte se však obávat hladu, jelikož bílkoviny vás zasytí na dlouhou dobu. 

    Pokud zařadíte jeden zdroj bílkovin do každého chodu dne, budete mít jistotu, že přijímáte dostatečné množství. Vedle živočišných zdrojů, mezi které patří libové maso, sýry, vejce a mléčné výrobky, zařaďte do jídelníčku i luštěniny, tofu nebo jiné sójové náhražky masa.

  • Jezte hodně ovoce a zeleniny a pijte vodu

    Autor: istock.com

    Projevy celulitidy zmírníte i detoxikací organismu. Té dosáhnete konzumací ovoce a zeleniny, která obsahuje spoustu vlákniny a nezbytných minerálů, které pomáhají odplavit nahromaděné toxiny z těla ven. Nezbytnou součástí detoxikace je však i pitný režim.

    Proto se snažte nejlépe co hodinu vypít sklenici čisté vody. Pokud pijete kávu, která je močopudná, pak se nebojte pitný režim až zdvojnásobit. Zcela se vyhýbejte alkoholu a syceným nápojům, které celulitidu pro změnu zviditelňují. 

  • Zařazujte do jídelníčku zdroje omega-3 mastných kyselin

    Autor: istock.com

    Zatímco příjem trans- a nasycených tuků byste měla držet na minimu, omega-3 mastné kyseliny proti celulitidě značně pomáhají. Zlepšují průtok krve a pružnost buněčných membrán, a tím i vzhled pokožky.

    Do stravy zařaďte mořské ryby, plody moře, lněný olej a semínka. Ta důkladně rozkousejte, popř. podrťte v hmoždíři, jinak projdou organismem bez účinku. Chutná jsou jak v kombinaci se slanými surovinami, např. v pomazánce nebo na pečivu, tak i v jogurtu nebo ovesné kaši.

  • Anticelulitidní potraviny k vnějšímu užití

    Autor: istock.com

    Peelingy stimulují oběh a zjemňují kůži. Neutrácejte ale zbytečně za drahé produkty, které slibují zázraky. V pohodlí domova si můžete udělat svůj vlastní peeling, a to z mořské soli nebo mleté kávy a oleje.

    Recept na domácí peeling ze tří ingrediencí: 

    • 3 lžíce čerstvě mleté kávy
    • 3 lžíce třtinového cukru
    • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
    • 1/2 lžičky skořice
    • 1 lžíce mořské soli

    Zatímco káva na sebe naváže toxiny a podpoří metabolismus, skořice má prokrvující účinek a mořská sůl pročišťující efekt.

     

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji