Musíte snídat, abyste zhubli? Podle této studie už to neplatí!

Musíte snídat, abyste zhubli? Podle této studie už to neplatí!
19. února  2019 
 06:00

Většina nutričních specialistů či dietologů doporučuje, že pokud chcete zhubnout, musíte poctivě snídat. A také většina z nich tvrdí, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Nejnovější výzkum ale naznačuje, že snídat není vůbec zapotřebí, a to ani tehdy, když chcete hubnout! K čemu vědci došli?

Snídaně jako jediný klíč k tomu, abychom nastartovali metabolismus a začali hubnout? Není to pravda. Vědci z Monash University v australském Melbourne se zaměřili na to, zda je skutečně snídaně tak důležitá. „Neměli bychom doporučovat lidem, kteří chtějí zhubnout, že bezpodmínečně musí snídat. Říkejme lidem, aby dělali to, co jim nejlépe vyhovuje,“ uvedla autorka studie Flavia Cicuttini.

Během výzkumu odborníci došli k závěru, že některým lidem při hubnutí snídaně pomáhá, jiným spíše ne. Ti druzí spíše přibrali, protože toho později více snědli. Tim Spector, jeden z dalších výzkumníků, uvedl, že snídaně by měla vycházet z osobních preferencí. „Každý má jedinečný metabolismus, soubor genů a rozdílné střevní mikroby, takže každý reaguje na různé potraviny jinak. Neberte standardní pokyny výživářů, abyste snídali, jako evangelium. Poslouchejte své tělo!“

Nová studie vychází z třinácti kontrolovaných studií, které se prováděly během posledních tří desetiletí a pocházely z USA a Velké Británie. Účastníci pokusů měli různou hmotnost, někteří pravidelně snídali a jiní nesnídali vůbec. Odborníci je monitorovali po dobu jednoho až šestnácti dnů. Lidé, kteří snídali, snědli nakonec během dne o 260 kalorií více než ti, kteří nesnídali. Ti byli navíc asi o půl kilogramu lehčí. Výzkumníci taky nenašli žádné významné rozdíly v rychlosti metabolismu mezi oběma skupinami.

Doporučení Flavie Cicuttini? „Klíčovou informací je fakt, že pokud někdo rád snídá a potřebuje snídat, je to v pořádku. Nicméně neexistují žádné důkazy, že bychom měli nutit lidi, aby změnili svůj způsob stravování tak, že musí nutně snídat, protože jinak budou obézní.“ Přeskakujete tedy snídani? Evidentně to není taková tragédie, jak se zdálo. Jednoduše jezte, když máte hlad, a dávejte si menší porce jídla.

Náš tip: Pokud to se změnou životního stylu myslíte vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale taky cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v sítích knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

 

Autor: BPŽ

Řešíte také, jak zvýšit obranyschopnost organismu? A zajímá vás, jak a jestli vůbec funguje vitamin C? Více se dočtete v článku na webu Superlife Nakopněte svoji imunitu: Tipy, jak si nejen v zimě poradit s bacily!

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji