Odhalujeme skrývaná tajemství žen, které nikdy nedrží dietu. Zkuste to jako ony!

  • Odhalujeme skrývaná tajemství žen, které nikdy nedrží dietu. Zkuste to jako ony!
    20. ledna  2019 
     06:00

    Držíte už dvacátou dietu v pořadí a stále nemáte žádné výsledky? Odpověď je jasná. Diety totiž nefungují! Aspoň to tvrdí Carla Heiserová, nutriční terapeutka. To kvůli tomu, že omezení příjmu potravy je obvykle jen dočasné řešení a pak se honem rychle vrátíte do starých kolejí.

    Ovšem můžete to zkusit pomalejším tempem a možná s větším úspěchem. Aplikujte tyhle rady žen, které nikdy nedržely dietu a svou hmotnost si udržují v normě. Jejich tajemství je prosté a snadno proveditelné! Nevěříte? Přesvědčte se!

     

  • Preferují proteiny

    Autor: istock.com

     

    Nemluvíme samozřejmě o velkých kusech hovězích steaků či každodenním popíjení proteinových koktejlů. „Dobrým pravidlem při hubnutí je kombinovat vše, co jíte, s bílkovinami. Proteiny pomalu metabolizují, což znamená, že se díky nim budete cítit plnější,“ říká nutriční terapeutka MaryKate O´Riordanová. Bílkoviny navíc udržují krevní cukry stabilní, takže budete snáze hubnout.

     

  • Jedí u stolu

    Autor: iStock

     

    Když sníte během chůze nebo někde v MHD sebezdravější svačinku, nedivte se, že neshodíte. Přestože toho máme všichni hodně, vždy byste si měla vyhradit aspoň patnáct minut na to, abyste si sedla a pojedla. „Jíst a dělat při tom jiné věci vede k vyšší konzumaci a pravděpodobně taky budete jíst něco, co není nutričně vyvážené,“ říká MaryKate O´Riordanová.

  • Důkladně jídlo žvýkají

    Autor: iStock

     

    Jestli sníte oběd během pěti minut, asi jste ho do sebe jen tak naházela, aniž byste pořádně rozžvýkala jednotlivá sousta. Žvýkání je první část trávicího procesu, kterému se bohužel nedává tolik pozornosti, kolik by mělo. Dopřejte si čas na žvýkání, pomůžete tím enzymům, které ve slinách rozkládají jídlo tak, aby se pak snadněji rozložilo v žaludku. Žvýkáním taky předcházíte přejídání. Vašemu mozku trvá asi 20 minut, než signalizuje, že jste plná, takže při důkladném žvýkání bude mít vaše tělo dost času na to, aby si uvědomilo, že je plné.

     

  • Používají malé talířky

    Autor: iStock

     

    Velké talíře vypadají sice hezky na pohled, ale při hubnutí na ně zapomeňte. Velké talíře = větší porce jídla. Je to jednoduchý vzorec. „Používání menších talířů při jídle pomáhá, abyste měla porce menší, a tím pádem spotřebovala méně kalorií,“ říká nutriční specialistka. To vám mimo jiné pomůže dávat si pozor na to, kolik toho sníte. A bez větší námahy!

  • Nedělí potraviny na špatné a dobré

    Autor: iStock

     

    Ženy, které nikdy nedrží dietu, a přitom jsou štíhlé, nemluví o potravinách jako o špatných, či dobrých. Dokonce ani chleba nepovažují za „špatný“. Studie provedená na univerzitě v Torontu ukázala, že ženy, které si celý týden odpíraly čokoládu jako největší zlo, měly potom větší chuť a čokolády zkonzumovaly ve finále víc než ty ženy, které si ji dopřály v malé míře kdykoli. Pro šťastnější vztah k jídlu prostě nikdy nepoužívejte slovní spojení „špatná potravina“.

     

  • Nekonzumují dietní potraviny

    Autor: iStock

     

    Štíhlé ženy neztrácejí čas tím, že by jedly nízkotučné potraviny. Jejich problém totiž spočívá v tom, že se často hůře zpracovávají a mají i vysoký obsah sacharidů. „Ty se pak přemění na cukr v těle, což přispívá k nárůstu hmotnosti,“ tvrdí Carla Heiserová. A co víc – výrobci obvykle tyhle potraviny sice zbaví tuku, ale přidají do nich více soli, cukru a dalších přísad. Čtěte tedy etikety a zapomeňte na všechno, co má označení „light“.

  • Vyhýbají se umělým sladidlům

    Autor: iStock

     

    Umělá sladidla jsou kontroverzní. Zatímco některé studie naznačují, že hmotnost neovlivňují, a že si je tedy můžete dopřávat, jiné výzkumy naznačují, že nápoje bez kalorií na bázi aspartamu způsobí zvýšení hmotnosti tím, že stimulují hlad. Navíc si můžete myslet, že když ušetříte kalorie v nápojích, můžete si dát jeden burger navíc.

     

  • U jídla mluví

    Autor: iStock

     

    Jestli vám kdysi maminka říkala, že u jídla se nemluví, tak to sice myslela dobře, ale pokud chcete hubnout, tak teď na její radu zapomeňte! Díky tomu, že budete u jídla mluvit, zpomalíte a přirozeně sníte méně. V jedné studii, která byla zveřejněná v časopise Journal od Clinical Endocrinology and Metabolism, vědci požádali ženy, aby zkonzumovaly mísu zmrzliny. Jedna skupina ji měla sníst za pět minut, druhá za třicet. Ty, které si zmrzlinu vychutnávaly půl hodiny, vylučovaly více hormonů, které způsobují plnost. Takže jídlo si vychutnávejte a povídejte si při něm.

  • Cukr konzumují moudře

    Autor: istock.com

     

    Cukr pro nás prostě není dobrý. „Vaše tělo se s ním dokáže vypořádat jen při menším příjmu, když to budete přehánět, začne si ho ukládat do tukových polštářků,“ říká Carla Heiserová. To ovšem neznamená, že ho musíte vypustit docela a navždy. Zjistěte jen, co vaše tělo zvládne a jaké množství mu nevadí. Jestli se cítíte už po jednom sladkém koláčku nafouklá a unavená, je to jasné, vaše tělo tolik cukru nepotřebuje.

     

  • Experimentují v kuchyni

    Autor: iStock

     

    Zdravé stravování nemusí být nudné, pokud budete v kuchyni experimentovat s bylinkami a kořením. Ty dokážou zesílit jakoukoli chuť jídla a nahrazují taky tuky, zatímco vaše chuťové pohárky budou spokojené. Navíc – když přidáte do jídla kajenský pepř nebo chilli, zvýšíte tím intenzitu metabolismu, což pomůže spálit o trochu víc kalorií ze stravy. Kuřecí prsíčka posypte třeba sušenými bylinkami, česnekem nebo chilli vločkami.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji