5 užitečných tipů, jak nezabít hubnoucí předsevzetí, když jíte mimo domov

5 užitečných tipů, jak nezabít hubnoucí předsevzetí, když jíte mimo domov
Prezentace klienta
  10. ledna  2019 
 00:00

Zhubnout! Jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Jak to ale udělat, když žijeme rychle a často jíme mimo domov? Tak schválně, víte, po jakých variantách z nabídky fastfoodů sáhnout?

1)      Není salát jako salát

 Caesar salát mají skoro všude a je perfektní dietní variantou v případě, že si jej dáte s grilovaným kuřecím masem. Třeba u McDonald´s bude tato varianta obsahovat úctyhodných 878 kJ. V případě smaženého kuřecího masa ale může jeho kalorická hodnota vzrůst o více než polovinu! Pokud vyloženě nemilujete krutony, jejich vyndáním z pokrmu ušetříte dalších 256 kJ, to už stojí za zvážení.   V Bageterii Boulevard zkuste třeba salát se sýrem halloumi, ten obsahuje pouhých 983 kJ.

Pozor samozřejmě i na druh masa. Kalorie totiž nejsou vše. Salaterie UGO nabízí saláty v mnoha lahodných variantách. Farmářský salát s kuřetem, který obsahuje i grilované brambory a výbornou smetanovo-jogurtovou zálivku vás bude stát 1704 kJ a 9,6 g tuku. Vedle něj salát s hovězími líčky, hlívou a ajvarem sice obsahuje 1659 kJ, ale 22 g tuku.  

2)      Pozor na zálivky a omáčky

Představa, že si dám Caesar s kuřecím masem a svět bude v pořádku, by byla skvělá. Pokud by ale nebylo tolik možností, jak Caesar vylepšit… Slanina, parmazán, krutony a dresing – i ty s sebou přinášejí pěkný kalorický nášup. Pokud zavítáte do McDonald´s, pamatujte, že prvenství, co do počtu kalorií si dělí sýrová salátová zálivka s 520 kJ během diety si experimenty s desingy raději odpusťte a k salátu zvolte balsamico.  Pokud jakékoliv jídlo omáčkou rádi doladíte, pamatujte, že kečup má v porovnání s tatarkou jen zlomek energetické hodnoty.

Caesar: dobrá, nebo špatná volba?
Autor: McDonalds ČR

3)      Burger bez housky? To chcete!

Častým opatřením snižování kalorické hodnoty je omezení pečiva. Je-li to i váš případ, jistě uvítáte, že McDonald’s v některých svých českých restauracích začíná nabízet nový produkt, a to burger bez housky, zato na salátovém lůžku. „Do našich burgerů dáváme pouze 100% hovězí maso z přední čtvrti krávy, které obsahuje maximálně 20 % tuku, což je dle řezníků velmi dietní varianta masa. Těm, kdo si navíc nepotrpí na pečivo, od loňského roku nabízíme i možnost objednat si u kiosku burger bez housky, “ uvádí Zuzana Svobodová, PR ředitelka společnosti McDonald´s.

4)      Není kuře, jako kuře

Kuřecího masa se nemusíte obávat ani při dietě, i u něj ale dejte pozor na jeho úpravu a zvolenou přílohu.  V Ugo sáhněte po farmářském salátu s kuřetem a najezte se přímo na místě. Pokud zvolíte variantu v kornoutu, bude vás místo původních 1704 kJ zbytečně stát o 1400 kJ více. Porce 6 kuřecích McNuggets obsahuje pouhých 1120 kJ a v menu k nim dostanete i zahradní salát a nápoj.

5)      Nemusíte saláty? Zvolte wrap

McDonald´s si dělal v jedné ze svých posledních reklamních kampaní legraci z toho, jak málo lidí k nim chodí na salát. Pokud i vy patříte do typologie lidí „trávu nejím“, mohou pro vás být zajímavou variantou wrapy – takový Grilled Chicken Wrap od McDonald´s obsahuje jen 1519 kJ.

Další možností může být Ugowrap s lososovou pomazánkou s energetickou hodnotou 1608 kJ. Pokud jste milovnicí cizrny, máte vyhráno s Ugowrapem s bylinkovým humusem, díky kterému přijmete minimální kalorickou hodnotu1147 kJ na porci.

Závěrem: Není to jen o jídle

Myslete na to, co jíte, nejen ve fastfoodu a pamatujte, že nejde jen o jídlo, ale o celkový životní styl. Dietou se nestresujte. Jednou z hlavních příčin příbytku váhy totiž bývá nejen příliš tučné jídlo a nedostatek pohybu, ale i stres – ve stresových situacích se do krve vypraví hormon kortizol a vyžádá si okamžitý přísun energie, nejčastěji v podobě tučného a sladkého jídla. Nestresujte se proto v novém roce váhou a i s dietou postupujte opatrně. Jeden hříšný tanec s hamburgerem ještě nikomu neublížil. Najděte si fyzickou aktivitu, která vás bude bavit a, alespoň čas od času, se nebojte se odměnit. Cíl „být více fit“ jde přeci v ruku v ruce s „být šťastnější“.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji