- 14. ledna 2019 06:00
Nezdržujte se zdlouhavým vařením. Vytáhněte pánev a během chvilky si připravíte jakékoli z těchto pěti dietních jídel. Na výběr máte jak z vegetariánských možností, tak i z výborných pokrmů s masem. Budete vařit, dusit, ale i zapékat a potřebovat k tomu budete jen pestrou škálu zeleniny a příloh, které jsou hotové do pěti minut.
Načerpejte inspiraci k přípravě jídel, která vám pomohou shodit nadbytečná kila. Můžete si je připravit i s sebou do práce. Naplňte krabičky a hubněte chutně a zdravě!
Dušená cuketa s žampiony a cizrnou
Autor: istock.comNa dvě porce budete potřebovat:
1 větší cuketu
1 střední cibuli
250 g hnědých žampionů
1 plechovku (240 g) sterilované cizrny
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku kari koření
sůl, pepř
Postup:
Nakrájejte si cuketu na půlměsíčky a žampiony na čtvrtky. Na oleji rozpalte lžíci olivového oleje, přisypte kari koření a nechte ho chvíli rozvonět. Jako první přidejte cizrnu a zprudka ji orestujte, po chvíli přidejte cuketu s žampiony. Vše restujte na vyšším plameni, aby zelenina hned nepustila šťávu. Jakmile cuketa zezlátne, pokrm dosolte a opepřete.
Podávejte nejlépe k večeři, jelikož jídlo neobsahuje příliš sacharidů. A i když je cizrna bohatým zdrojem bílkovin, můžete pokrm doplnit o zastřené vejce.
Kuskus se zeleninou a kuřecím masem
Autor: istock.comNa dvě porce budete potřebovat:
100 g (celozrnného) kuskusu
půl cukety
půl lilku
půl červené a žluté papriky
1 červenou cibuli
200 g kuřecích prsou
1 lžíci řepkového oleje
koření na grilovanou zeleninu
1 lžíci sójové omáčky
sůl, pepř
Postup:
Na lžíci oleje orestujte měsíčky cibule dozlatova. Následně přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, přidejte koření na grilovanou zeleninu a restujte vše přibližně pět minut. Jakmile je zelenina měkká, ochuťte ji lžící sójové omáčky a přisypte kuskus. Směs podlijte trochou vody, pánev přiklopte poklicí a nechte pár minut na mírném plameni směs probublávat. Nakonec hotový pokrm osolte a opepřete.
Vegetariánská quesadilla
Autor: istock.comNa pánvi si můžete připravit i typické jídlo mexické kuchyně, kterým je quesadilla. Pokud navíc oželíte hovězí maso, pak bude pokrm extrémně rychlý.
Na dvě porce budete potřebovat:
4 celozrnné tortilly
půl konzervy červených fazolí
půl konzervy sterilované kukuřice
2 lžíce rajčatového protlaku (popř. kvalitního kečupu)
100 g tvrdého sýru (nejlépe nízkotučného čedaru)
špetku chilli koření, sůl, pepř
Postup:
Jako první si připravte směs, která bude sloužit jako náplň. Smíchejte na pánvi fazole s kukuřicí, a jakmile se zelenina dostatečně ohřeje, přidejte protlak, koření, pepř a sůl. Hotovou náplň dejte stranou.
Na stejné pánvi si ohřejte tortillu. Posypte ji nastrouhaným sýrem, přidejte hotovou směs a přiklopte druhou tortillou. Následně quesadillu otočte, aby byla křupavá z obou stran.
Podávat můžete se zakysanou smetanou nebo guacamole (tj. rozmačkané avokádo ochucené solí, pepřem a citronovou šťávou).
Kuřecí nudličky na kari s baby karotkami
Autor: istock.comNa dvě porce budete potřebovat:
200 g kuřecích prsou
půl červené papriky
půl žluté papriky
1 cibuli
150 až 200 g (mražených) baby karotek
1 lžičku kari koření
1 lžičku kurkumy
2 lžíci olivového oleje
Postup:
Kuřecí maso si ideálně hodinu předem naložte v olivovém oleji, v kari a kurkumě. Cibuli nakrájejte na měsíčky a zprudka orestujte na oleji. Následně přidejte maso a nechte při vyšší teplotě zatáhnout, aby zůstalo šťavnaté. Poté přidejte zeleninu, směs podlijte trochou vody a nechte pod poklicí dusit do změknutí. Nakonec pokrm nezapomeňte dle potřeby dochutit solí, pepřem, popř. ještě kari kořením.
Hotový pokrm podávejte nejlépe s rýží nebo čerstvým celozrnným pečivem.
Bulgur se sušenými rajčaty a pestem
Autor: istock.comNa dvě porce budete potřebovat:
100 g celozrnného nebo špaldového kuskusu
cca 5 až 6 ks sušených rajčat v oleji
1 lžíci oleje ze sušených rajčat
1 lžíci rajčatového pesta
hrst kešu oříšků
pažitku – lze vynechat
Postup:
Uvařte v pánvi bulgur dle návodu (jeden díl bulguru se dvěma díly vody). Jakmile bude hotov, přimíchejte do něj najemno nakrájená sušená rajčata včetně lžíce oleje, pesto a nadrobno posekané kešu oříšky. Směs nechte chvíli na mírném plameni prohřát a při servírování posypte bulgur pažitkou.
/