Než začnete na Nový rok hubnout, zjistěte svou ideální váhu!

  • Než začnete na Nový rok hubnout, zjistěte svou ideální váhu!
    31. prosince  2018 
     06:00

    Hubnutí patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí. Pokud se tedy hned od zítra chystáte na dietu, měli byste znát svou ideální váhu. Cíl je totiž jeden z největších motivačních prostředků, které vás udrží na vaší cestě za vysněnou postavou. Výsledné hodnoty můžete docílit jednoduchým výpočtem. Pokud ale chcete být opravdu objektivní, pak se spolehněte spíše na tzv. analyzátor nebo radu odborníka. 

    Ačkoli klesající číslo v kilogramech nebo centimetrech dokáže při hubnutí pořádně namotivovat, nezapomínejte, že spokojenosti dosáhnete až ve chvíli, kdy se zaměříte především na své zdraví a psychickou pohodu.

  • Brocův index

    Autor: istock.com

    Před zavedením BMI, neboli indexu tělesné hmotnosti, se používal k výpočtu ideální váhy Brocův index. Rovnice je velice jednoduchá, ale zato nepřesná a dnes už se nepoužívá. Navíc tuto rovnici mohly za relevantní považovat pouze osoby s tělesnou výškou v rozmezí 155 až 165 cm.

    Jak se tento index počítal? Podle něj se ideální váha rovnala vaší výšce, od které jste jednoduše odečetli číslo 100.

  • Body Mass Index

    Autor: istock.com

    Index tělesné hmotnosti se označuje zkratkou BMI a indikuje podváhu, normální tělesnou hmotnost, nadváhu a tři stupně obezity.

    Výsledné hodnoty dosáhnete vydělením hmotnosti člověka druhou mocninou jeho výšky. Váhu vždy dosazujte v kilogramech a výšku v metrech.

    Hodnoty indexu se pohybují od čísla patnáct, které značí závažnou podvýživu, až nad hodnotu čtyřicet, která definuje už morbidní obezitu. BMI však nebere v potaz věk ani procentuální zastoupení svalů, tuků a vody. Není tak příliš objektivní.

  • Přístroj inBody

    Autor: istock.com

    Mezi nejspolehlivější přístroje pro diagnostiku a analýzu složení těla patří inBody, který používá metodu osmibodových dotykových elektrod. Přeměření je ale zcela bezbolestné a velice rychlé.

    Přístroj vypadá jako běžná váha, ale má mimo jiné i úchytky, kterých je nutné se při přeměření držet. Pomocí frekvenčního proudu dokáže přístroj zjistit hodnotu BMI, procento tělesného tuku, množství svalové hmoty, poměr objemu pasu a boků, objem vnitrobuněčné a mimobuněčné vody v těle, a dokonce i minimální kalorickou potřebu těla. 

    Všechny zobrazené hodnoty by vám měli výživový poradce, trenér nebo jiná kvalifikovaná osoba obsluhující přístroj vysvětlit. 

  • Dělejte si fotografie

    Autor: istock.com

    Neupínejte se ale jen na čísla. Buďte objektivní v hodnocení své postavy a spoléhejte na fotografie. Oko objektivu vás nekompromisně zobrazí tak, jak se při pohledu do zrcadla kolikrát nedokážete vnímat. 

    Vyfoťte se ze tří základních úhlů, a to zepředu, zezadu a z boku. Postavte se rovně, paže svěste podél těla a snažte se zaujmout zcela přirozenou polohu. Při měsíčním srovnání pak budete schopni objektivně porovnat, jak se změnil tvar vaší postavy.

    Lidé se vás na ulici nebudou dotazovat na váhu. Ti vás hodnotí pouze podle toho, co vidí. Neřešte proto tolik konkrétní čísla a buďte na sebe za každý malý pokrok pyšní!

  • Rada výživového poradce nebo dietologa

    Autor: istock.com

    Pokud jste na zdravý úsudek příliš krátcí, vyslechněte si názor odborníka. Ten vám objasní, které máte problémové partie na těle a podle jakých hodnot byste se měli řídit. 

    Poradce bude při sestavování jídelníčku vycházet z hodnoty BMR, neboli minimální kalorické potřeby těla. Tu zjistí z jednoduchého vzorce nebo pomocí přístroje inBody. Dále vezme v potaz míru vaší denní aktivity, tj. výdej, váš zdravotní stav i historii. Je možné, že tělo, které si prošlo několika desítkami diet, nebude tak snadno spolupracovat.

    Na základě stravovacího plánu na míru budete schopni snížit své tukové zásoby, a to aniž byste přišli o svalovou hmotu. Poradce si však vybírejte s rozmyslem a nejlépe na osobní doporučení.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji