Potraviny, které ušetří spoustu času v kuchyni? Jsou to tyhle!

  • Potraviny, které ušetří spoustu času v kuchyni? Jsou to tyhle!
    12. listopadu  2018 
     06:00

    Dostali jste se někdy do situace, kdy byl hlad natolik velký, že jste odmítli cokoli vařit a podlehli nezdravé hotovce? Nenechte se tentokrát zaskočit a mějte doma alespoň pár těchto potravin, které vám v dietě ušetří spoustu času, a navíc mají dlouhou dobu trvanlivosti. Můžete je mít schované v mrazáku nebo spíži pro tzv. "strýčka Příhodu". 

    Nejenže budete připraveni na krizové situace, ale hubnutí vás bude i mnohem více bavit. Během pár minut si totiž připravíte výtečné svačiny, obědy, ale i večeře.

  • Rajčatová omáčka

    Autor: istock.com

    Teplý chutný oběd, který vytvoříte jen ze dvou surovin, jsou jakékoli těstoviny s rajčatovou omáčkou. Mějte tak vždy po ruce balíček celozrnných, kukuřičných nebo rýžových těstovin a krájená drcená rajčata v konzervě nebo přímo hotovou rajčatovou omáčku.

    Rajčatové omáčky vybírejte pouze ty s kvalitním složením. Na prvním místě musí být pravá rajčata, dále mohou být ve složení obsaženy další druhy zeleniny a následně koření. Pokud bude omáčka slazena cukrem nebo jiným sladidlem, ujistěte se, že ho neobsahuje příliš! Vyhýbejte se také omáčkám, které mají složení dlouhé jako telefonní seznam.

  • Tortilly

    Autor: istock.com

    Tortilly můžete naplnit téměř čímkoli a konzumovat se dají za tepla i za studena. Po otevření nepodléhají rychlé spotřebě, a tak je můžete mít ve spíži schované i dlouhé měsíce. Vybírat můžete z celozrnných pšeničných nebo kukuřičných, a to hned v několika velikostech.

    U teplé úpravy se inspirujte v mexické kuchyni. Zkombinujte maso, zeleninu, sýr, popř. červené fazole a guacamole. Tortilly můžete také zapékat. Stačí je naplnit šunkou, sýrem a zeleninou.

  • Jemné ovesné vločky

    Autor: istock.com

    V Americe a Anglii se s nimi setkáte pod označením "quick oats". V Česku jsou to jemně mleté ovesné vločky, které jsou pro přípravu ovesné kaše velice oblíbené. Pokud jste dosud kupovali vločky celé, pak budete mile překvapeni, jak o poznání kratší čas vám vaření kaše zabere.

  • Mražená směs zeleniny

    Autor: istock.com

    Šetřete čas nejen při vaření, ale už i při samotném nákupu surovin. Sehnat všechny druhy zeleniny např. do plánovaného kung-paa vás může stát spoustu energie. Kupte si proto už hotovou mraženou směs, která obsahuje pouze zeleninu a žádný tuk navíc. 

    Příprava kung-paa vám zabere pouze pár minut. Stačí na trošce oleje opéct kuřecí nudličky, přidat mraženou zeleninu a směs dochutit sójovou omáčkou a kořením určeným pro asijskou kuchyni.

    Stejně tak můžete postupovat při tvorbě jiného jídla. Stačí pouze vybrat vhodnou zeleninovou směs.

  • Rostlinné pomazánky

    Autor: istock.com

    Pokud svačíte dvakrát denně, pak vám může velice rychle dojít inspirace pro jídla. Nebojte se ale zůstat v dané kategorii potravin a jen obměňovat výběr konkrétních druhů. Příkladem mohou být rostlinné pomazánky, kterých najdete v každém obchodním řetězci hned několik druhů.

    Proč rostlinné? Nejčastěji právě tyto pomazánky obsahují pouze zdravé suroviny, jako jsou zelenina, luštěniny nebo sója. Vyzkoušejte pomazánku cizrnovou, tu z pečených paprik nebo vajíčkovou, dále také třeba i škvarkovou či paštiku – vše ale v rostlinném provedení.

  • Tortilla chipsy

    Autor: istock.com

    Máte chuť na něco dobrého k filmu nebo hledáte inspiraci pro večerní pohoštění přátel? Sáhněte po pečených (nikoli smažených) tortilla chipsech a k nim připravte domácí zdravé dipy. 

    1. Guacamole – rozmačkejte vidličkou avokádo, přidejte najemno nakrájená rajčata a ochuťte dip solí, pepřem a citronovou šťávou.
    2. Rajčatová salsa – do mixéru vložte najemno nakrájenou cibuli, čerstvá rajčata, kousek chilli papričky, špetku soli a pepře, popř. snítku koriandru. Směs rozmixujte.
    3. Tzatziki – smíchejte zakysanou smetanu s nastrouhanou okurkou a přidejte koření na tzatziki.

  • Knäckebroty a krekry

    Autor: profimedia.cz, archiv Blesku

    Pečivo vám vydrží čerstvé pouze pár dní. Mějte proto doma vždy po ruce náhradu pečiva, kterou můžete zařadit k snídani, svačině, ale i večeři. Tento účel splní jak žitné knäckebroty, tak pufované (celozrnné, kukuřičné, rýžové) chlebíčky nebo jiné krekry.

    Navíc jeden knäckebrot obsahuje oproti plátku chleba podstatně méně kalorií, a tak je na svačinu přímo ideální volbou! Hlídejte si příjem sacharidů a šetřete čas zároveň.

  • Ořechové máslo

    Autor: istock.com

    Mějte vždy po ruce zdravý zdroj tuků. Ořechové máslo vám vydrží ve spíži opravdu dlouho, a ve spojení s jablkem nebo rýžovým chlebíčkem si tak snadno připravíte zdravou svačinu. Ořechové máslo se hodí i do ovesné kaše nebo jako zdravý zdroj tuků do jogurtu.

    Sortiment mnoha obchodů nabízí másla nejen arašídová, ale i mandlová, pistáciová, z vlašských oříšků nebo z kombinace více druhů ořechů, ale i semínek. 

  • Polévka z konzervy

    Autor: istock.com

    Konzervovaná jídla často obsahují vyšší podíl soli, a tedy i sodíku. S jejich konzumací proto buďte opatrní. Jako nouzové řešení však jednou za čas neuškodí. Vedle sterilované zeleniny si můžete zakoupit např. i polévku v konzervě.

    Důkladně si ale pročtěte složení, abyste si byli jistí, že polévka obsahuje pouze zeleninu, případně luštěniny, nikoli tučnou smetanu, výčet emulgátorů, konzervantů, sladidel a jiných dochucovadel. Hledejte výrobky vždy s tím nejkratším seznamem kvalitních složek!

  • Luštěniny v konzervě

    Autor: istock.com

    Další konzervovanou potravinou jsou samotné luštěniny. Uvařte si přílohu, jako jsou quinoa, kuskus, těstoviny, pohanka nebo rýže, a smíchejte ji s konzervovanou luštěninou, která byla před konzervací tepelně upravena na páře. Z výběru luštěnin můžete mít ve spíži připravené sterilovanou cizrnu, fazole nebo čočku. 

    Tipy redakce: Obaly mnoha konzervovaných, ale i mražených luštěnin či zeleniny mohou být označeny francouzským slovem "vapuer", tj. "na páře".

    Nezapomeňte luštěninu vždy pořádně od nálevu propláchnout vodou.

  • Tuňák v konzervě

    Autor: istock.com

    Jednou z dalších konzervovaných potravin, které vám usnadní dietu, je tuňák – nebo jiná ryba. Během pár minut si zvládnete připravit jídlo s vysokým obsahem bílkovin. Stačí smíchat např. kuskus s tuňákem a kukuřicí a během chvilky máte na talíři chutný zdravý oběd!

  • Hovězí maso na burgery

    ...
    Autor: istock.com

    Chcete připravit jídlo, které vám nezabere více než pár minut, ale kterým byste se zároveň nestyděli pohostit ani své přátele? Burgerem se vždy zavděčíte! Uchovávejte v mrazáku hovězí maso, které už je pro přípravu burgerů přichystáno. Většinou se jedná o tenké plátky, které jsou na pánvi hotové za tři minuty a chutnají přímo výtečně!

    Pokud jste nápad dostali spontánně a nemáte doma housky na burgery, upečte si domácí (celozrnné)! Na internetu najdete spoustu receptů, které jsou na přípravu velice snadné a rychlé. Pokud postrádáte některou ze surovin na těsto, zapojte fantazii a nahraďte pečivo zeleninou – např. plátky cukety, ledovým salátem apod.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji