Nehubnete? Zkuste se při menstruaci vyhnout těmto potravinám

  • Nehubnete? Zkuste se při menstruaci vyhnout těmto potravinám
    5. listopadu  2018 
     06:00

    Menstruace o sobě zpravidla dává vědět už několik dní předem. Součástí PMS symptomů bývají často chutě na nezdravé jídlo. Jeden ústupek ale může napáchat více škody než užitku. Vaše nálada bude připomínat jízdu na horské dráze a tělo se může potýkat se zavodněním, problémy s trávením a poklesem energie. Jak tedy při hubnutí na menstruaci vyzrát?

    Už jen svým jídelníčkem můžete ovlivnit kolísání hormonů, glukózy a kvalitu zažívacích procesů, proto se držte následujících rad. Jakým potravinám se při menstruaci vyhnout?

  • Nápoje s obsahem kofeinu

    Autor: istock.com

    Zachraňují vás dva až tři šálky kávy denně před únavou? Obzvláště v období menstruace můžete energii postrádat, proto je pochopitelné, že se bez kávy neobejdete. Navýšení kofeinu ale může mít značný vliv na kvalitu vašeho spánku. Druhý den pak budete o to vyčerpanější. Během menstruace je spánek důležitější než kdy jindy. Dostatečný odpočinek vám dodá energii a káva nebude vůbec potřeba. Opustí vás také podrážděnost a letargie.

  • Jídla s vysokým obsahem cukru

    Autor: istock.com

    Hormonální nerovnováha má bohužel vliv i na chutě. Proto můžete během PMS toužit po sladkém více než kdy jindy. Ve spojení s výkyvy nálad je pak pravděpodobné, že budete hledat uspokojení v jídle. Pokud ale podlehnete, zahájíte tím nekonečný koloběh, protože po konzumaci nezdravého jídla se dostaví výčitky. Jste-li zrovna v dietě, budete se trápit pocitem selhání. Proto je pro vás výhodnější odolat a zařadit do jídelníčku raději více ovoce.

  • Slané a smažené pokrmy

    Autor: istock.com

    Vedle chutí na sladké se můžete potýkat i s touhou zkonzumovat velké množství smaženého nezdravého jídla. Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na talíř plný hranolků? Bohužel – stejně jako u sladkostí vás jídlo uspokojí jen na krátkou chvíli a poté se dostaví výčitky. V případě vysoce slaného jídla budete navíc zadržovat vodu. A máte-li citlivější trávení, pak očekávejte nafouklé bříško a pravděpodobně i zažívací problémy. 

  • Mléčné výrobky

    Autor: istock.com

    Mléčné výrobky mohou často způsobovat nadýmání. V období menstruace se jim proto raději vyhněte. Mohly by vám navíc zesílit bolesti v podbřišku, které menstruaci často doprovázejí. Snažíte se přijímat při dietě dostatek bílkovin? Nahraďte mléčné výrobky vejci, sýrem, masem nebo bílkovinami v jejich rostlinné podobě. Mezi ty patří sójové produkty, zelenina nebo luštěniny.

  • Jídla s vysokým obsahem tuku

    Autor: istock.com

    Hormonální změny mohou být zesíleny také konzumací jídel s vysokým obsahem tuku. Chcete-li tak mít PMS co nejvíce pod kontrolou, vyhněte se zejména burgerům a dalším tučným jídlům. Zdravé tuky ale do jídelníčku patří. Oříšků, semínek a avokáda se tak v přiměřeném množství nemusíte bát. Mléčné výrobky vybírejte s obsahem tuku do pěti procent a svůj oblíbený řecký jogurt si raději dopřejte až po menstruaci.

  • Alkohol

    Autor: istock.com

    Ačkoli sklenička vína se může zdát jako ideální řešení vaší špatné nálady, raději se jí vyhněte. Alkohol má velký vliv na vaše zažívání, zadržuje v těle vodu a ovlivňuje také kvalitu spánku. V období menstruace se snažte pít dostatek vody, popř. svůj pitný režim doplňujte čaji. Celkově se během svých dní držte zásad zdravého stravování a přečkáte menstruaci bez větších problémů.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji