Toto jsou božsky sladké dezerty, kterými můžete hřešit při dietě!

Toto jsou božsky sladké dezerty, kterými můžete hřešit při dietě!
1. října  2018 
 06:00

Patříte mezi ty, kteří zpravidla hřeší něčím sladkým? Pak se naučte hřešit zdravě! Zapomeňte na to, že budete muset zajídat chuť na čokoládu ovocem. Připravte si raději dezerty, které vás svou chutí natolik ohromí, že vám nebudou chybět ani vaše oblíbené zákusky a dortíky.

Naučte se ale připravovat dezerty tak, ať se kvůli zdravějším ingrediencím – a případně i nižším nutričním hodnotám – neokradete o dokonalou chuť.

 

 

Domácí bounty tyčinky

Autor: istock.com

 

Milujete vůni kokosu? Pak budete nadšení z domácích bounty tyčinek! Hodí se nejen jako dezert, ale i jako zdravá svačina. I když tyčinky obsahují vyšší množství tuků, kokos je z mnoha důvodů považován za superpotravinu.

Ingredience: 200 gramů kokosu, 4 lžíce kokosového sirupu nebo cukru, 3 lžíce kokosového oleje, 150 ml kokosového mléka a 1 tabulka hořké vysokoprocentní čokolády.

Vše, kromě čokolády, smíchejte a při nízké teplotě směs zahřívejte, dokud se suroviny nespojí. Poté vzniklou hmotu přesuňte do nádoby vystlané pečicím papírem a nechte ji alespoň hodinu tuhnout v mrazáku. 

Ztuhlou hmotu nakrájejte do tvaru tyčinek, obalte je v roztopené vlažné čokoládě a nechte opět v lednici ztuhnout.

 

 

Dietní tiramisu

Autor: istock.com

Tiramisu patří mezi oblíbené italské dezerty a poměrně snadno se dá přetvořit v dietní variantu.

Ingredience: 50 gramů celozrnných nebo špaldových piškotů, 1 vanička (250 gramů) nízkotučného tvarohu, šálek dobré kávy, 1 lžíce medu nebo jiného přírodního sladidla, trocha mléka, 1 lžička holandského kakaa.

Tvaroh s mlékem a medem rozmíchejte dohladka. Piškoty namáčejte v kávě a klaďte je střídavě s krémem do skleničky nebo misky. Nakonec tiramisu poprašte kakaem a nechte alespoň hodinu v lednici odležet.

 

 

Tapiokový puding s ovocem

Autor: istock.com

Preferujete před tiramisu raději panna cottu? Pak zkuste některou z variant zdravých pudingů. K jejich přípravě můžete použít chia semínka nebo méně známé tapiokové perly.

Ingredience: 100 gramů tapiokových perel, 300 ml vody, 300 ml kokosového mléka, med nebo cukr dle potřeby, popř. ovoce, oříšky nebo čokoláda na ozdobu.

Tapiokové perly si den předem namočte. Poté k nim přidejte mléko a cukr a vařte je až do zhoustnutí. Nakonec můžete puding ozdobit dle chuti a fantazie.

 

 

Avokádová čokoládová pěna

Autor: istock.com

 

Čokoládová pěna je rychlý a chutný dezert. Pokud ale chcete vytvořit dezert, který vás uspokojí a zároveň nutričně obohatí, pak zkuste pěnu z avokáda a banánu!

Ingredience: 1 zralý banán, 2 avokáda, 3 lžíce holandského kakaa, 3 lžíce (kokosového) mléka, 3 lžíce javorového sirupu, špetka skořice a špetka soli.

Všechny ingredience společně dohladka rozmixujte. Pěnu můžete podávat ozdobenou snítky máty nebo s čerstvými malinami.

 

 

Raw kuličky

Autor: istock.com

 

Raw foods, neboli v překladu "syrová strava", je často spojováno (ve veganství) právě s dezerty. Jelikož není třeba tepelné úpravy, jejich příprava je mnohem rychlejší. Ze vzniklé hmoty můžete vytvořit např. raw kuličky.

Základem hmoty je datlová pasta nebo vypeckované (předem namočené) datle. Pak stačí přidat vaše oblíbené suroviny, jako jsou strouhaný kokos, jemně namleté vločky, ořechy, semínka, kakaové boby, skořice nebo další druhy sušeného ovoce.

Nesnažte se směs ředit tekutinou. Stačí pouze datle, které hmotu udrží pohromadě. Z té pak můžete tvarovat kuličky, tyčinky nebo hmotu můžete využít jako základ korpusu pro dort, na který stačí přidat libovolný krém.

 

 

Ovesné muffiny s hruškami

Autor: istock.com

 

Pokud si chcete přece jen něco upéct, pak vyzkoušejte muffiny! Do základu těsta můžete přimíchat i nastrouhanou zeleninu, jako jsou mrkev nebo cuketa. Těsto tak bude po upečení mnohem vláčnější. Chcete-li šetřit při pečení cukrem, pak do těsta nastrouhejte jablka, hrušky nebo přidejte rozmačkaný banán.

Ingredience: 2 hrnky ovesných jemných vloček, 2 hrnky polotučného nebo rostlinného mléka, hrst vlašských oříšků, hrst brusinek, 2 střední hrušky, med dle potřeby, 1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření, 1 lžička kypřicího prášku a špetka soli.

Sypké suroviny smíchejte a přidejte nastrouhané hrušky a mléko. Těsto vložte do formy na pečení např. ve tvaru muffinů a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny.

TIP NA VIDEO: Jak se dá podle Petra Havlíčka mlsat při dietě?

 

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji