Zeleninové saláty? Tohle do nich nedávejte, jinak nezhubnete

Zeleninové saláty? Tohle do nich nedávejte, jinak nezhubnete
26. ledna  2022 
 06:00

Jsou saláty opravdu pro vaše hubnutí ideální? Bezesporu ano! Ovšem záleží na tom, co do nich vedle zeleniny ještě přidáváte. Co by v nich rozhodně být nemělo, pokud je vaším cílem redukce váhy?

 

Saláty jsou při hubnutí velmi populární, jelikož zelenina je plná vlákniny a vitaminů a za cenu mála kalorií vám zvětší objem jídla. Nicméně už nejsou taková výhra, pokud do nich přidáváte potraviny, po nichž spíše přiberete nebo které vám pokles váhy zastaví. „I saláty mají svoje pravidla, zvláště v případě, kdy představují hlavní jídlo, zejména oběd. Je tedy zapotřebí, aby to bylo jídlo plnohodnotné a komplexní,“ radí nutriční terapeutka Lada Nosková, autorka knihy Štěstí na talíři. Zapamatujte si čtyři pravidla a vaše dieta nebude v ohrožení.

 

 

Sacharidy ano, ale vybírejte ty správné zdroje

Podle nutriční terapeutky Lady Noskové z Diet Planu by zeleninové saláty měly obsahovat i sacharidy, protože jinak by vám chyběla energie. „Můžete je získat přidáním zeleniny s vysokým obsahem sacharidů, například kukuřice, hrášku nebo vařené rýže.“ Pokud jde o těstoviny, ani ty Lada Nosková nevidí tak černě. Je však důležité vybírat kvalitní, nejlépe celozrnné druhy. Dále můžete do salátu přidat kuskus, bulgur, quinou nebo upečené batáty. 

Jako zdroj sacharidů poslouží v salátu i luštěniny. Ty jsou zároveň plné bílkovin, a tak už do něj nemusíte přidat maso. Vyzkoušejte například kombinaci zeleniny, cizrny, pečených batátů a malého kousku sýru feta. Zcela zapomenete na to, že hubnete, a nebudete věřit, že se dá ze salátu vykouzlit tak lahodný pokrm.

 

 

Dresinky a zálivky

Salát se zálivkou nebo dresinkem z majonézy sice chutná dobře, ale vaší figuře moc neprospěje. Například jedna lžíce dresinku typu caesar obsahuje skoro 500 kJ a do salátu dáte minimálně čtyři lžíce, což je ve finále víc kalorií, než obsahuje samotný salát. Na zálivky a dresinky si tak dejte velký pozor!

„Když se snažíte snížit hmotnost, energie ukrytá v dresinku může zcela zničit vaši snahu. V restauraci si objednávejte dresink zvlášť, namočte si jen pár kousků masa a zeleninu si raději zakápněte olivovým olejem, posolte ji a popepřete. Dobré volby jsou balzamikový ocet, jogurt nebo dijonská hořčice,“ radí Lada Nosková. Skvělou službu udělají i ajvar, čalamáda z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli nebo dresink z bílého jogurtu či zakysané smetany.

 

Smažené maso a tučné potraviny

Bílkoviny jsou důležité, ovšem dávat do salátu smažené kousky kuřete či jiného masa není vhodné, a to kvůli vysokému obsahu tuku, a tedy i kalorií. „Je směšné dávat si salát a dát do něj smažená kuřecí prsíčka nebo smažený sýr a k tomu přikusovat bílou bagetu,“ říká nutriční terapeutka.

Do salátu si raději přidejte již zmíněné luštěniny nebo tvaroh, sýr cottage nebo jiný sýr s tučností do 30 %. Pokud jde o maso, ideální jsou tuňák (v konzervě), losos nebo krůtí, kuřecí či hovězí. „Pokud nejíte maso, můžete do salátu přidat tofu nebo tempeh,“ radí Lada Nosková. Vyvarujte se však rostlinných náhrad, které jsou přímou alternativou masa. Obsahují velice často hodně tuků, ale i sacharidů, jelikož jsou směsí sóji, oleje a lepku.

 

 

Kandované ořechy nebo ovoce

Možná vypadají na pohled zdravě, ale nejsou. Kandované znamená v překladu obalené cukrem. A cukr je ve větším množství zabiják vaší diety. Ve skutečnosti tyhle dobroty přidávají kalorie a zničí vaši hubnoucí snahu. Pokud přece jen toužíte po něčem nasládlém ve svém salátu, přidejte do něj čerstvé ovoce, jako jsou jahody, citrusy, hroznové víno nebo sušené druhy bez přidaného cukru, například brusinky. 

Ořechy přidávejte pouze v jejich přirozené podobě (tzv. natural), nejlépe nepražené nesolené. Do salátu můžete přidat i křupavý element v podobě slunečnicových, dýňových nebo konopných semínek. Ta jsou nositelem zdravých tuků. S množstvím to však nepřehánějte, abyste si opět zbytečně nenavýšili kalorickou hodnotu salátu.

 

TIP NA VIDEO: Hubnete? Zacvičte si s námi!

Video se připravuje ...
Cviky na každý den - pevný střed těla • VIDEO: Kristýna Juřicová

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji