Hladovte 14 až 16 hodin v kuse! Přerušovaný půst funguje

Hladovte 14 až 16 hodin v kuse! Přerušovaný půst funguje
19. dubna  2022 
 06:00

Přerušované hladovění – nebo také přerušovaný půst – je jedna z metod, které se staly v posledních letech hotovým fenoménem. V čem spočívá trik? Člověk při něm vždy podstatnou část dne v kuse hladoví, veškeré jídlo se musí vejít do zbylého časového úseku.

Máte-li za sebou nespočet diet a nemyslíte-li na nic jiného, než je jídlo, pak by vám mohl půst v hubnutí pomoci. Přerušované hladovění není dlouhodobá hladovka. Jde o pevně nastavená časová okna, ve kterých se postíte, a pak o jiná okna, kdy naopak jíte. To, jak si jídelníček poskládáte, už je zcela na vás. Ale určitě by se měl odvíjet od zdravého stravování.

Přerušovaný půst 16/8 nebo 14/10. Jak to funguje?

Doba postění se je individuální a může se pohybovat od 6 do 36 hodin v kuse. Za nejčastější vzorce se považuje 16/8 pro muže a 14/10 pro ženy. První číslo vymezuje dobu půstu a druhé dobu věnovanou jídlu. To znamená, že u režimu 14/10 se budete 14 hodin postit, pak po dobu dalších deseti hodin se občas najíte – a tak stále dokola.

Půst zahajte v době, která vám osobně nejvíce vyhovuje. V praxi tak můžete v případě 16/8 začít třeba obědem ve 12 hodin a skončit večeří ve 20 hodin. Další den se znovu najíte zase až v poledne. 

V kratším časovém okně nestihnete tolik jídel, ale o to větší si můžete dopřát porce. Svůj běžný energetický příjem byste měli rozdělit do minimálně tří vyvážených jídel. Oprostěte se od zažitých zvyklostí a poskládejte si jídla, jak uznáte za vhodné. V poledne tak nemusíte začínat obědem, ale klidně snídaní.

Co jíst při přerušovaném půstu?

Střídání fáze půstu a jídla lidé aplikují, aby zhubli o nějaké to kilo, zlepšili si zdraví nebo zjednodušili životní styl. Ne každému totiž denní režim dovoluje jíst co tři hodiny. Někomu může vadit snídat hned po probuzení a někdo je zvyklý už po páté hodině nejíst. Obojí lze zahrnout do půstu, a podpořit tak hubnutí.

Tak jako auto potřebuje palivo k provozu, i pro vás je nezbytné své tělo zásobovat kvalitními živinami. Nebojte se zdravých tuků v podobě oříšků, avokáda a semínek. Svá jídla zakládejte vždy na bílkovinách, abyste měli jistotu, že tělo při půstu ochrání svalovou hmotu. Nezbytným zdrojem energie jsou také kvalitní přílohy, celozrnné pečivo nebo vločky. 

Přerušovaný půst ale specifikuje pouze dobu postění se, nikoli podobu konkrétního jídelníčku. Neváže se tedy na žádný konkrétní výživový směr. Můžete být na rostlinné stravě, vyhýbat se lepku nebo omezovat přílohy. Určitě ale dodržujte pitný režim, který mimo jiné potlačí i případnou únavu. Sáhnete-li po kofeinu, nezapomeňte, že káva odvodňuje, a proto ke každému šálku vypijte navíc sklenici vody.

Jednodenní půst snižuje cholesterol

Odlehčete organismu a vydržte se postit celý den. Můžete svůj půst zahájit klidně až po večeři. Dodržte ale čtyřiadvacetihodinové okno. Tělo nastartuje opravné procesy a tuk se díky změně hladiny hormonů stane lépe dostupným. Vzroste hladina růstového hormonu, čehož využívají zejména fitness sportovci, a klesne hladina inzulinu, což urychlí spalování.

Jako vhodný postní den se nabízí sobota nebo neděle. O víkendu můžete odpočívat, a tak se nevystavujete zbytečnému stresu. Cvičení se raději vyhněte a zajděte si raději do sauny nebo na masáž. Neublíží vám ale ani procházka v přírodě. Bojíte se, že budete celý den myslet jen na jídlo? Pak jednodenní půst raději aplikujte ve vytížený den, který vaši hlavu dostatečně zaměstná.

Účinky přerušovaného hladovění na zdravotní stav jsou pozitivní. Byly prokázány zlepšení inzulinové senzitivity, snížená produkce stresového hormonu a LDL cholesterolu. Žádná radikálnější úprava stravování by se však neměla týkat dětí, žen v těhotenství, kojících matek nebo nemocných osob. Půst nebude vhodný ani pro někoho, kdo si prošel poruchou příjmu potravy.

 

TIP NA VIDEO: Začněte pomaleji a zařaďte jednodenní půst. Jak na to, se dozvíte ve videu.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji