Je to trochu nefér, ale jakmile začnou s ženou před menopauzou cloumat hormony, změní se hodně věcí. Metabolismus je pomalejší a najednou se tvoří více faldíků na břichu i bocích. Ubývá svalová hmota a hubnutí je už složitější. Pokud si chcete udržet váhu, nebo dokonce zhubnout, musíte už navždy zapomenout na některá jídla! Která to jsou?
Cukr – sladkosti a sladké nápoje
Pokud jste měla až donedávna v oblibě čokoládové dortíky, šlehačkové poháry nebo slazené nápoje, pak na to všechno musíte zapomenout. Nedá se nic dělat, ale cukr způsobuje zmatek ve vašem hormonálním a zažívacím systému, je jednou z hlavních příčin zvýšené únavy a taky přibírání na váze. Budete-li mít nadváhu, máte i vyšší pravděpodobnost, že vás budou trápit návaly a jiné nepříjemnosti spojené s tímhle věkem. „Ze zdrojů sacharidů si vybírejte ty s nízkým glykemickým indexem,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová. Zkuste nahradit cukr jinými přírodními sladidly, jako jsou jahody, strouhaný kokos nebo stévie.
Přílohy – pečivo, brambory nebo těstoviny
I když brambory nebo rýže nejsou tak nezdravé, jak vypadají, po padesátce byste je už ale nikdy neměla jíst odpoledne a večer! „Večer nejezte ani celozrnné pečivo. Neznamená to hladovět, ale nahradit přílohy větším množstvím zeleniny. Nejen syrové, ale i tepelně upravené,“ říká odbornice. Před třemi měsíci jsem začala tohle praktikovat a musím říct, že po počáteční krizi, kdy jsem toužila po chlebu snad i ve snu, si mé tělo zvyklo a příloha v podobě dušené zeleniny se stala mou velkou přítelkyní. Prostě jde o zvyk, opravdu.
Alkohol – jedna sklenka a dost!
Pro spoustu ženských velmi tvrdá rada. Ale bohužel je to tak. Jedna sklenka vína je i podle odborníků zdraví prospěšná, horší je to už s třetí a čtvrtou. O celé flašce raději ani nemluvím. Vedle toho, že nadměrná konzumace alkoholu může poškodit vaše játra a srdce, může taky způsobit, že nebudete hubnout, a začnete dokonce tloustnout. Po požití se totiž alkohol mění v játrech na acetát, který oxiduje na oxid uhličitý a vodu. Důvodem tloustnutí ale není samotný alkohol a jeho přeměna na tuky, ale potlačení a zpomalení metabolismu tuků. Milovnice vína holt musí zatnout zuby.
Sůl – brambůrky, oříšky nebo instantní polévky
Příliš mnoho soli negativně ovlivňuje váš krevní tlak. A taky může za to, že začnete zadržovat vodu. Přebytečná voda, kterou vaše tělo ukládá, zvyšuje tlak. Vedle toho má obsah soli vliv i na hubnutí. Čím více soli, tím více budete zadržovat vodu. Čím méně soli, tím méně zbytečné vody v těle. Když omezíte solení, můžete snížit svou váhu až o několik kilogramů, aniž byste prováděla další změny ve své životosprávě. Zapomeňte na bujony, instantní polévky, slané arašídy, kořenicí směsi či brambůrky!
Tučné maso, uzeniny a slanina
Neobsahují sice skoro žádné sacharidy, ale zato mají spoustu živočišných tuků, které ženská po padesátce prostě nemůže! Čím tučnější a mastnější, tím hůře nejen pro vaši figuru, ale taky náladu. Maso s velkým obsahem nasycených tuků snižuje hladinu serotoninu v mozku, takže budete nejen tlustá, ale taky nevrlá a podrážděná. Zapomeňte na uzeniny typu uherák, gazdovskou slaninu, škvarky, tučné vepřové a jezte libové kuřecí, krůtí nebo hovězí. Z uzenin pak „jen“ kvalitní šunku s vysokým podílem masa! Tuk by měl tvořit ve vašem jídelníčku 30 procent, víc ani ránu – tedy pokud chcete o nějaké to kilo zhubnout.
Rychlé občerstvení a hotovky z restaurace
Zavřete oči, až dostanete chuť na pikantní křidélka z fast foodu nebo hotovku z bufetu, který je u vaší firmy. I když to chutná skvěle, prostě na to zapomeňte. Všechno, co je fast food, je obvykle plné přebytečné soli, cukru a konzervačních látek, které jsou doslova strašidly pro trávicí systém, imunitu a taky postavu. Stojí vám těch několik křidélek za to?
Brokolice, květák a zelí
Možná to bude pro vás šok, ale je to tak. Některé druhy zeleniny se pro padesátnice nehodí. Zvláště ne k večeři. „Obsahují totiž takzvané goitrogeny, které blokují vstřebávání jodu. A jod má vliv na metabolismus. Nemusíte samozřejmě brokolici či květák navždy vyloučit z jídelníčku, ale doporučuji je konzumovat vařené a spíše k obědu,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová.
TIP NA VIDEO: Podívejte se, co je vhodné jíst v kterém věku: