Konečně trik, díky němuž se odnaučíte přejídat jednou provždy!

  • Konečně trik, díky němuž se odnaučíte přejídat jednou provždy!
    3. srpna  2017 
     06:00

    Když jíte, ani vás nenapadne přestat, dokud není talíř prázdný? Přijde vám nemyslitelné vyhodit zbytky jídla do koše? Když dojíte svou porci, stejně ještě uzobáváte ze stolu, štracháte v lednici nebo si objednáte dezert, přestože už jste sytí? Je na čase se to konečně odnaučit, protože přejídání je stejně nebezpečný zlozvyk jako třeba kouření.

  • Příčiny přejídání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Slyšela jsem mnoho lidí, kteří mi tvrdili, že jsou od dětství naučení jídlo dojídat. Máma je nepustila od stolu, dokud do sebe nenasoukali poslední sousto z talíře, a tento zvyk si nesou na svých bedrech do dnešních dnů. Přejídání je ale často spojeno s psychickými problémy. Často k němu dochází z důvodů nadměrného stresu, strachu, smutku, samoty, nebo dokonce i nudy. Pokud chcete dostat své stravovací návyky pod kontrolu, musíte se naučit sledovat svou míru sytosti.

  • Rozeznejte psychický hlad od fyzického

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je důležité, abyste se naučili rozeznávat psychický a fyzický hlad. Právě psychický hlad je totiž příčinou přejídání, a pokud si to uvědomíte, máte už z půlky vyhráno. Emocionální pocit hladu přichází náhle. Nedá vám ani čas se racionálně zamyslet. Je doprovázen chutěmi, které se mohou rychle měnit. Když přijde emocionální hlad, myslíte jen na jídlo a jíte, dokud všechno nesníte. Psychický hlad může být skutečně neukojitelný. Když odezní, často přicházejí na řadu výčitky. Fyzický hlad naopak přichází postupně poté, co jste dlouho nic nesnědli. Může být také doprovázen chutěmi, ale pokud ho neukojíte hned, chutě odezní a vy později sníte cokoliv, co vás zasytí. Rozlišit tyto dva hlady a uvědomit si, proč jíte, je základ zdravého stravování.

  • Soustřeďte se na jídlo

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na každé jídlo si vyhraďte speciální čas. Pokrm si naservírujte na talíř a upravte ho tak, aby lahodil i vašemu zraku. Vypněte televizi a přestaňte pracovat. Každé sousto si vychutnávejte a jezte pomalu. Sledujte, jak se cítíte, a v momentě, kdy budete nasycení, jíst přestaňte. Pomůže vám, když složíte příbor nebo do talíře vhodíte ubrousek, pak už nebudete moci jídlo dojídat.

  • Jezte pravidelně

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Abyste zamezili pocitu hladu a potřebě se přejídat, pomůže vám také jíst častěji a méně. Jezte pravidelně každé tři hodiny malé porce. Tím omezíte jak fyzický hlad, tak náhlé chutě mimo pravidelný rytmus. U každého jídla ale platí pravidlo servírování. Dokonce i když jíte jen hrst oříšků. Nasypejte si je na talíř a soustřeďte se na jejich konzumaci.

  • Nakupujte se seznamem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    První pomoc, jak se zbavit přejídání, je dát svému stravování pevný řád a plán. Než tedy půjdete nakupovat, připravte si seznam všech jídel na několik dní dopředu. Nebudete tak moci zásobovat ledničku ničím "k sezobnutí" mimo stravovací plán. Zdravý jídelníček by měl být rozumnou kombinací zeleniny a ovoce, libového masa, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků. Rozhodně se na začátku nepouštějte do žádných drastických diet. Cílem je odnaučit se přejídat, až dalším krokem může být redukční dieta.

  • Pište si deník

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Další z pomůcek při úsilí, jak si uvědomovat, co, kdy a kolik toho sníte, je založení si deníčku. Pravidelně si zapisujte, co jste během dne snědli a jak jste se cítili. Napište si, v kolik hodin jste začali jíst a kdy jste dojedli. Čím detailnější budete, tím spíše si uvědomíte, jaké jsou vaše stravovací návyky. Jestli jíte, protože máte chuť, nebo hlad. Jestli ve stresu jíte rychleji, nebo volíte spíše nezdravá jídla. Jestli ve společnosti jíte pomaleji a zdravěji, ale naopak doma u televize si klidně dáte sáček brambůrků.

  • Máte tyto problémy?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste často ve stresu, ať už kvůli osobním nebo pracovním záležitostem, může to být důvod, proč se přejídáte. Zvýšená hladina stresu totiž vede k uvolňování kortizolu a dalších hormonů, které v lidech probudí chuť na slané, sladké nebo mastné potraviny. Dokonce i kvůli jiným negativním emocím, jako jsou například zášť, stud, smutek, hněv nebo strach, můžete mít tendenci se přejídat. Také když se cítíte osaměle nebo se nudíte, to vše ve vás může vyvolat potřebu "zajíst" všechny problémy a na chvíli se potěšit něčím dobrým.

  • Promluvte si

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Mnoho lidí se sklonem k přejídání trpí nadváhou, nebo dokonce obezitou. Proto je důležité se potřeby přejídání zbavit a tento zlozvyk se jednou provždy odnaučit. S tím vám nejlépe pomohou vaši blízcí. Pokud si o svých problémech promluvíte s rodinou nebo přáteli, učiníte první krok k tomu, že problémy skutečně začnete aktivně řešit. Můžete se také obrátit na pomoc odborníků. Pomoci vám může praktický lékař, který vám bude schopen doporučit odpovídající poradenství.

    Co je to emoční přejídání? Podívejte se na video!

    Video se připravuje ...
    Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu! • VIDEO: Adam Balažovič

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji