Smějte se! Smích pomáhá hubnutí, protože zpevňuje skoro 100 svalů

  • Smějte se! Smích pomáhá hubnutí, protože zpevňuje skoro 100 svalů
    30. června  2017 
     06:00

    Neradi cvičíte? Dokonce i to, že se často a rádi smějete, může nahradit hodiny v tělocvičně. Smích je stejně dobrý jako třeba lekce tance nebo deset minut běhu. Za minutu vydatného smíchu můžete spálit 40 kalorií. Znamená to, že u svého oblíbeného dílu Přátel zhubnete?

  • Místo posilování

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Už se vám někdy stalo, že jste se smáli tak, až jste se "za břicho popadali"? Z vydatného zasmání vás mohou bolet břišní svaly dokonce ještě druhý den. Když se smějeme, zapojíme do toho celé tělo. Smíchem posilujeme břišní svaly, bránici a dalších 80 svalů trupu. Smích také posiluje mimické svaly, oční víčka, rty, svaly na lícních kostech a na krku, což je zdravé pro naši pleť. Lidské tělo smíchem spaluje kalorie přibližně o 20 % rychleji než v klidném stavu. Pokud se tedy smějete hodinu v kuse, nahradíte tím vydatný trénink.

    Video se připravuje ...
    Posilování břišních a prsních svalů ve dvou: Hrajte si! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Pro silnější zdraví

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Slyšeli jste, že je smích nakažlivý? Opravdu je! Vědci dokázali, že je tomu skutečně tak. Stejně tak dokázali, že smích posiluje imunitní systém. Při smíchu totiž dochází k redukci hormonů, které oslabují imunitu. Profesor z univerzity v Kalifornii Lee Berk studoval vzorky krve lidí před a po směšné situaci. Výzkum prokázal, že u lidí, kteří se smáli, došlo k výraznému snížení hladiny stresových hormonů a zároveň k zvýšení účinnosti obranného mechanismu těla. Kdo by se teď divil, že lidé, kteří se hodně smějí, se dožívají vysokého věku?

  • Pro zdravější plíce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zasmáli jste se pořádně od plic? To je dobře! Plíce během vydatného smíchu obsáhnou až čtyřikrát více vzduchu než při běžném pravidelném dýchání. Při smíchu se zrychlí stahy bránice, a zvýší se tak příjem vzduchu v plicích, což může tělo vysílit stejně jako běhání.

  • Proti stresu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Smích vedle fyzičky pozitivně působí i na naši psychiku. Když se smějeme, mozek uvolňuje endorfiny, hormony, které v nás vyvolávají pocit štěstí. Smích odbourává stres, uvolňuje svaly, uvolňuje nahromaděné psychické napětí a nervozitu. Smích mírní napětí, strach i hněv.

  • Místo terapie

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná vám to bude připadat směšné – a zasmějete se pořádně od srdce – ale díky pozitivním účinkům smíchu na celé lidské tělo se začal smích používat i v terapii. Smích, dokonce i když je vyvolán uměle, totiž neztrácí své vlastnosti. Léčba smíchem dokonce oprávněně získala svůj odborný název: říká se jí gelototerapie. Některé firmy si pro lepší atmosféru na pracovišti dokonce najímají vlastní baviče. Profesionální klauni nejsou neobvyklí ani v dětských nemocnicích nebo v jiných léčebnách. Smích je také považován za přírodní analgetikum a je schopen utišit bolest. Díky smíchu jednoduše zapomenete na své trápení a necháte se unést pozitivní energií.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji