Přestaňte hubnout a konečně zhubněte! Těchto rad se držte

  • Přestaňte hubnout a konečně zhubněte! Těchto rad se držte
    29. června  2017 
     06:00

    Vyzkoušeli jste už miliony diet, ale žádná nepomáhá? Jedna vám zakazovala jíst maso, jiná zase nedoporučovala jíst mléčné výrobky? Nechcete už přežvykovat listy salátu? Dieta vás musí především bavit, jídlo vám musí chutnat, tvrdí dietolog Martin Spilka. A co ještě radí?

  • Jezte pravidelně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jedno z nejdůležitějších pravidel pro zdravou a efektivní redukci váhy je pravidelné jídlo. “Je to paradoxní, lidé si často myslí, že čím méně budou jíst, tím více zhubnou. Tělo funguje přesně naopak. Čím více hladoví, tím více energie v podobě tuku si ukládá,” vysvětlil nám nutriční specialista Martin Spilka z portálu nutricniordinacepraha.cz. “Nepravidelnost ve stravování také často vede k hladu a chutím, a to nejčastěji na sladké.”

  • Snídejte

    ...
    Autor: iStock

    Také jste slyšeli, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne? Přestože to víte, nemůžete se donutit vstát dříve, abyste se stihli nasnídat? Děláte ohromnou chybu. “Absence snídaně je nejčastější chybou lidí, kteří se snaží shodit,” říká Martin Spilka. “Snídaně musí obsahovat dostatek vlákniny, aby vaše tělo mělo dostatek energie až do svačiny nebo oběda. Jídlo po zbytek celého dne musí být vyvážené a je důležité, aby obsahovalo potřebné množství vlákniny, bílkovin, sacharidů i tuků.”

    Video se připravuje ...
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

  • Přemýšlejte

    ...
    Autor: Shutterstock.comterstock.com

    Pro dietní jídelníček je vždy zásadní, aby vydané množství energie bylo vždy větší než to přijaté, ale zároveň jste neměli nižší energetický příjem, než je bazální metabolismus, což je energie potřebná pro základní životní funkce. “Každý jsme jiný, a proto rada, kterou dám jednomu klientovi, nemusí druhému nutně pomoci. A proto je vždy nutné, aby každý z nás znal své tělo, svůj výdej energie a věděl, co a v jakém množství potřebuje zařadit do svého jídelníčku,” říká Martin Spilka. “Všechny rady, které si přečtete v časopisu, jsou jenom obecné a nevztahují se konkrétně na váš případ.”

  • Jídlo zvažte

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro to, abyste věděli, jaké množství potravin si můžete dovolit sníst, je nutné si jídlo vážit na kuchyňské váze. “Vážit jednotlivé potraviny tvořící výsledný pokrm je naprostou samozřejmostí, jinak člověk nemůže mít pod kontrolou ani výslednou energetickou hodnotu, ani správnou kaloričnost jídla. Výhoda je, že se klient vše naučí odvažovat již během prvního týdne a pak vše dělá naprosto automaticky,” radí specialista.

  • Čtěte etikety

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Abyste se snadněji orientovali v tom, jaké potraviny a jaké složení potravy tělu dopřáváte, je nutné, abyste si řádně přečetli etikety. “Etikety je také nutné číst především pro případný obsah konzervačních či jiných podobných – tělu škodlivých – látek,” zdůrazňuje Spilka. Na zadní straně obalu máte proto vždy stručný, ale přesný seznam toho, co potravina obsahuje. Prostudování tohoto složení vám ulehčí kontrolu nad vaším jídelníčkem.

  • Nevažte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte pocit, že pokaždé když vlezete na váhu, ztratíte veškerou motivaci? Přestože děláte, co můžete, vaše kila neubývají? “Klientům výslovně zakazuji se vážit! Váha jako údaj samotný je naprosto nevypovídající. Důležité je u nás v ordinaci sledovat poměr podkožního tuku a svalové hmoty. Pokud s klientem hubneme, tak je důležité, aby ztrácel pouze tuk, nikoliv svalovou hmotu,” zdůrazňuje odborník.

  • Procházejte se

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Všichni víme, že pohyb je důležitý nejen pro zbavení se přebytečných kil, ale také pro udržení vysněné váhy, pro zdravé tělo i pro psychickou pohodu a vyrovnanost. “Nedostatečná pohybová aktivita může být jeden z důvodů, proč jdou kila nahoru nebo proč neubývají. Pro redukci váhy je nejvhodnější běžná chůze,” tvrdí Spilka.

  • Myslete pozitivně

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pozitivní přístup je podle Martina Spilky jedním ze základních kamenů při redukci váhy. “Každý jsme jiný, proto na prvním místě při redukčním režimu je především dobrý pocit. Nesmíte mít hlad a jídlo vám musí chutnat, jinak se plán nedá dlouhodobě dodržovat. A protože je člověk tvor společenský, tak se logicky počítá i s občasným zhřešením. To je pak nutné vyvážit vhodnou pohybovou aktivitou.”

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji