8 důvodů, proč jíte, i když nemáte hlad: Jak na to vyzrát?

  • 8 důvodů, proč jíte, i když nemáte hlad: Jak na to vyzrát?
    1. srpna  2017 
     06:00

    Sníte toho moc, aniž byste si toho vůbec všimli? Máte neustálou potřebu něco zobat, i když vlastně vůbec nemáte hlad? Tady je osm nejčastějších důvodů falešného hladu a jsou tu i rady, jak ho oklamat. 

  • Zapomínáte na pití

    Autor: Shutterstock.com

    Hlad je převlečená žízeň, říká se a je to svatá pravda. A nepomůže na ni pivo, ale sklenice vody. Ještě než tedy sáhnete po jídle, zkuste se napít. Počkejte dvacet minut, a pokud i potom budete mít hlad, pátrejte dál. 

  • Málo spíte

    Autor: Shutterstock

    Laický rozum říká, že pokud méně spíme, tělo více pracuje a spaluje tuky. Naopak. Pokud spíte dlouhodobě méně než 7 (až 8 hodin) denně, vaše tělo nestíhá regenerovat a nehubne. Potřeba spánku je individuální, obecně se ale pohybuje kolem osmi hodin denně. Výrazně méně či více spánku tělu škodí. Zkuste si pravidlo osmi nařídit. Nedostatek spánku může navíc zvýšit hladinu hormonu, který stimuluje chuť k jídlu. A je také logické, že pokud jste delší dobu vzhůru, jíte více.

  • Máte nedostatek bílkovin

    Autor: Shutterstock.com

    Tuhle klasickou chybu dělají spíše ženy a raději si dají pizzu nebo salát než steak. Pokud vaše strava neobsahuje dostatečné množství bílkovin, jste unavení a máte brzy hlad. Potraviny, jako jsou například jogurt (super tipem je skyr, který má hodně proteinu a málo tuku), vejce a libové maso, vás udrží sytými déle. 

  • Konzumujete prázdné sacharidy

    Autor: Shutterstock

    Po bílém pečivu, sladkých buchtách nebo sušenkách máte brzy hlad, protože vám rychle stoupne hladina cukru v krvi, což vám jen způsobí další chutě. Přesně proto je tedy lepší celozrnná varianta, která nemá tak vysoký glykemický index – nezpůsobuje výkyvy chutí a zasytí. Hlad tedy zaženete a nesníte toho tolik. 

  • Jste vystresovaní

    Autor: Shutterstock.com

    Kdo by to neznal. Když se nám nedaří, jdeme si koupit čokoládu, dort nebo zmrzlinu na nervy. Někdy je to potřeba. Ale pokud tohle u vás probíhá pomalu obden, je nutné najít jiné řešení. Hledejte způsob, jak stres kompenzovat – tedy jak ho ze sebe dostat. Zajděte si třeba na jógu, meditujte, jděte do přírody, pusťte si hudbu. Jezte pro doplnění energie a ne pro lepší pocit, který je následovaný pocity provinění z toho, co jste snědli. 

  • Chybí vám tuk

    Autor: Shutterstock

    Některé redukční diety omezují tuk na minimum. Ale právě tuk je pro naše tělo nezbytný, dodává mu energii a rozpouští se v něm většina tělu potřebných vitaminů. Konzumujte jen ty zdravé tuky – například ty v ořeších nebo avokádu. Zasytí vás a neztloustnete. 

  • Nejíte pravidelně

    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže vynecháváte svačiny, čeká vás večer vlčí hlad, nájezd na lednici a přibývání na váze. Snažte se, aby mezi jídly neuplynuly více než čtyři hodiny, a nasnídejte se nejdéle do jedné hodiny po probuzení. Nestresujte tělo zbytečným hladem, který způsobí jen to, že vám tělo každou snědenou potravinu hned uloží do zásob pro případ, že by nastalo další období bez jídla. 

  • Hltáte

    Autor: istock.com

    Znají to zejména maminky s malými dětmi. Jídlo do sebe musíte naházet dostatečně rychle, než se potomek probudí nebo začne plakat. Některým už tenhle zlozvyk zůstane. Dalším peklem pro žaludek je oběd u počítače, před televizí nebo u čtení novin, kdy ani nevnímáte, co jíte. Pokud se najíte moc rychle, do mozku včas nestihne doputovat signál ze žaludku, že už je plný. Jíte tedy dál… Žvýkejte pomalu a udělejte si z každého jídla malý rituál. Nespěchejte a prostě si užívejte. Plná pozornost vůči tomu, co máme na talíři, se vyplatí. Vedle snižující se váhy budete mít z jídla také zážitek a potěšení. 

    Vedle falešného hladu naše hubnutí narušují i jiné zlozvyky. Které to jsou?

    Video se připravuje ...
    Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org


/
Autor: bla, Kateřina Erbsová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji