Co jíst v kanceláři a co na noční? Hubnutí jako na míru pro vaše zaměstnání

  • Co jíst v kanceláři a co na noční? Hubnutí jako na míru pro vaše zaměstnání
    13. června  2017 
     06:00

    Máte pocit, že všechny dietní rády, které jste doposud prostudovali, ignorují fakt, že chodíte do práce, ve které jednoduše nemůžete jíst každé tři hodiny? Proto jsme pro vás připravili dietní rady, které jsou ušité vašemu povolání.

  • Sedavé zaměstnání

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud pracujete v kanceláři a většinu dne trávíte u pracovního stolu, může právě to být důvod, proč tak snadno nabíráte na váze. Zásadní problém, který sedavé zaměstnání přináší, je samozřejmě nedostatek pohybu. Ale ne jenom to. Lidé pracující v kanceláři často vynechávají snídaně a jedí, až když se dostanou k pracovnímu stolu. Rychle snědí musli tyčinku a namlouvají si, že se nasnídali. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a má vám dodat dostatek energie až do oběda. Další kámen úrazu často bývá volný přístup ke kávovaru. Káva může napomáhat lepšímu trávení, pokud vypijete malé černé espreso po vydatném obědu. Pokud si ale od rána dopřáváte cappuccina a přikusujete k nim čokoládové sušenky, pak hubnutí nepomáháte.

    Mějte na stole neustále mísu s hroznovým vínem, s jahodami, jablky a jakýmkoliv ovocem či zeleninou. Svačit ovoce nebo zeleninu mezi hlavními jídly je totiž ideální způsob, jak se vyhnout hladu. Pokud máte možnost v blízkém okolí se zdravě naobědvat, pak toho určitě využijte. Pokud ale místní kantýna nabízí většinou jen česká jídla, noste si s sebou raději oběd z domova. Budete mít jistotu, že jíte zdravě.

    Po pracovní době byste se měli alespoň minimálně věnovat nějakému sportu. Ideální by pro vás byla jóga. Po celém dni, kdy jste schouleni u počítače, je důležité vaše tělo dostatečně protáhnout. Ať budete jakýkoli sport dělat, vždy prospějete svému tělu. Při večeři buďte obzvláště obezřetní. Lidé v sedavém zaměstnání mají tendenci si večer dopřávat. Večeřet byste měli jen lehce. Dávejte si pozor, co kupujete a co schováváte v ledničce, může vás to zbytečně pokoušet.

  • Manuální práce

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Manuální pracovníci, jako například archiváři, prodavačky nebo skladníci, mají sice větší výdej energie nežli lidé pracující u stolu, ale protože dané povolání často vykonávají už několik let, jejich tělo je na fyzický výdej zvyklé. Jejich jídelníčky se tedy podobají. Protože jejich práce často začíná dříve než obvyklá pracovní doba, od rána jsou vystaveni stresu a málokdy se v klidu nasnídají. Jste i vy ten případ? Měli byste se tento zlozvyk rychle odnaučit.

    Největší problém u tohoto zaměstnání ale často bývá špatný pitný režim. Nedostatek tekutin přitom může způsobovat ledvinové problémy a urychluje stárnutí. Nehledě na to, že díky pití dostatečného množství vody můžete obelstít svůj hlad. Alkohol se do pitného režimu samozřejmě nepočítá. Alkohol naopak tělo dehydratuje a obecně řečeno je velice kalorický. Protože na svačinu většinou nemáte čas, měli byste se zásobovat svačinou do ruky. Ideální je banán, jablko, kefírové mléko, musli tyčinky nebo oříšky.

    Pokud si k obědu rádi dopřáváte českou klasiku, asi vás nepotěším. České jídlo patří mezi nejméně dietní. Zkuste svůj jídelníček obohatit o čerstvou zeleninu a přírodní upravované neobalované maso. Večeře by měla být vždy lehká. Pro náš metabolismus není zdravé se před spaním dosyta nadlábnout. Zkuste si určit časový limit a po šesté hodině se vyhnout jídlu úplně nebo si připravit jen mísu zeleniny.

  • Nepravidelná pracovní doba

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Pokud vaše práce vyžaduje neustálé nasazení nebo jako například taxikáři, letušky, nebo stewardky máte nepravidelnou pracovní dobu, měli byste být ke svému jídelníčku obzvláště pozorní. Váš metabolismus nemá denní režim, a proto se může stát, že je náchylný na přibírání váhy. Vaší slabou stránkou je nedostatek energie. I nepravidelný spánek může být příčinou toho, že vaše kila přibývají. Vyhněte se energetickým nápojům, jsou plné cukru a energii vám přinesou jen dočasně. Stejně tak přemíra kávy může způsobovat zdravotní problémy. Kávu si dopřejte maximálně dvakrát denně. Pijte raději zelený čaj a dodržujte pečlivě pitný režim.

    Pro dostatek energie byste u sebe měli vždy mít zdravý cukr, a tím je ovoce. Pokud se cítíte unavení, zkuste například hroznové víno nebo borůvky. Protože se málokdy dostanete do zdravé kantýny nebo restaurace, měli byste si jídlo připravovat sami doma. Připravte si s sebou do práce krabičky na celý den. Naučte se připravovat jídlo, které je zdravé a chutné, přestože ho budete jíst studené. Ideální je například rizoto, bulgur, pohanka nebo kuskus se zeleninou. Nezapomínejte do svého jídelníčku zapojit jogurty, vejce, dostatek vlákniny a především čerstvou zeleninu.

  • Noční provoz

    ...
    Autor: Shutterstock.com
     

    Zdravotní sestry, hoteloví recepční nebo i studenti učící se na poslední chvíli na zkoušku. Ti všichni pracují v momentě, kdy naše tělo má odpočívat a nabírat energii do nového dne. Váš jídelníček během noci by měl vypadat velice specificky. K večeři si připravte salát s přírodně smaženým kuřecím masem nebo rybou, s vejcem nebo s jogurtovou zálivkou. Jezte lehké svačinky s pauzami vždy kolem tří až čtyř hodin. Svačiny postavte především na množství ovoce a zeleniny doplněné ořechy, semínky, lehkými sýry nebo tofu.

    Video se připravuje ...
    Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

    Poslední jídlo před spaním by mělo přijít kolem čtvrté hodiny ráno. Důležité je, abyste nejedli jídla, která jste zaspali. To znamená, jakmile se probudíte, nesnídejte. Rovnou si připravte teplý pozdní oběd. Pokuste se mezi odpočinkem a prací i trochu sportovat. Krátký běh, aerobic nebo jóga vás nemusí vždy fyzicky unavit. Někdy vás zdravý pohyb může příjemně nabudit do další práce.

  • Práce z domova

    ...
    Autor: iStock

    Jste na mateřské dovolené a pracujete z domova nebo si prostě jen přivyděláváte z pohodlí vlastního obýváku? To má zaručeně výhodu, ale může to přinášet i jistá dietní úskalí. Díky tomu, že jste většinu dne ve vlastní kuchyni, jste pány svého jídelníčku. Dieta by tedy měla jít sama od ruky, pokud máte ovšem silnou vůli. A tady jsme narazili hřebíček na hlavičku. Máte možnost přizpůsobit si čas svým potřebám a měli byste toho určitě využít.

    Vstávejte vždy ve stejný čas, aby si váš metabolismus zvykl na určitý režim. Věnujte se pravidelně nějakému sportu, jděte běhat nebo se protáhněte u ranní jógy. Snídejte dostatek vlákniny a dbejte na pravidelný příjem potravin. Buďte opatrní, abyste dodržovali pitný režim, který je zásadní pro vaše zdraví. Denně byste měli proto vypít 2 až 3 litry vody.

    Největším pokušitelem je pro vás vaše vlastní spižírna. Zásoby dobrot, které máte pečlivě uchovány pro horší časy, můžou být vaším největším nepřítelem v momentě, kdy vás prostě přepadne mlsná. Udělejte proto doma radikální úklid a zbavte se všeho, co do vašeho zdravého jídelníčku nepatří. 

    Víte, proč vás tělo nutí jíst, i když nemáte hlad? Čtěte mojezdravi.cz.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji