Tohle už nejezte! Čím potraviny nahradit, aby hubnutí šlo samo?

  • Tohle už nejezte! Čím potraviny nahradit, aby hubnutí šlo samo?
    19. května  2017 
     06:00

    Některé potraviny nakupujeme a připravujeme už tak nějak spíše ze zvyku, než že bychom vůbec přemýšleli nad jinou variantou. Některé suroviny ale mají zdravější, chutnější a dietnější varianty, za které se dají snadno vyměnit. A navíc vám zpestří jídelníček. Víme, které to jsou!

  • Oves - pohanka

    Pohanka
    Autor: profimedia.cz

    Ovesná kaše k snídani je sice výborným zdrojem vlákniny, vyzkoušeli jste ji ale někdy vyměnit za kaši pohankovou? Pohanka obsahuje skoro dvakrát více vlákniny, má méně kalorií a je naprosto hypoalergenní. Pohanka neobsahuje lepek, ale zato je plná vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vitaminů B a rutinu, který podporuje vstřebávání vitaminu C a příznivě působí na celý cévní systém.

  • Brambory - batáty

    Batáta
    Autor: Shutterstock

    Přestože jsou batáty chuťově nasládlejší, oproti obyčejným bramborám obsahují méně cukru a méně kalorií. Sladké brambory jsou také bohatší na vlákninu a jsou obecně výživově hodnotnější. Batáty mají 400 % doporučené denní dávky vitaminu A a jsou bohaté na vitamin C. Jedinou nevýhodou může být jejich dostupnost a cena. Dnes už ale bývají ve většině supermarketů, a proto když máte možnost, sáhněte raději po sladkých bramborách.

  • Rýže - hnědá rýže

    Rýže
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud přemýšlíte, co zvolit jako dietnější přílohu k nedělnímu obědu, sáhněte raději po neupravované rýži než po té bílé. Bílá rýže totiž během zpracování přišla o některé výživové složky. Hnědá nebo rudá rýže obsahují asi čtyřnásobně více vlákniny. Mají také třikrát více vitaminů B6 a E, dvakrát více vitaminu B2 a přibližně o třetinu více vitaminu B3. Obsahují i skoro dvojnásobné množství hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku. Natural rýže je dietnější, méně kalorická a napomáhá k urychlení metabolismu.

  • Světlé pečivo - tmavé pečivo

    Pečivo
    Autor: Shutterstock.com

    O rozdílu mezi světlým a tmavým pečivem jste už zaručeně slyšeli. Proč tedy ještě kupujete bílé pečivo? Celozrnný žitný chléb má přitom o čtvrtinu méně sacharidů než klasické bílé pečivo. Pečivo z celozrnné a žitné mouky navíc obsahuje více vlákniny a více nás zasytí. Vybrat si správně ale nemusí být tak snadné. Tmavší barva pečiva může být vytvořena pražením ječmene nebo přidáním barviv, aby pečivo budilo dojem, že je zdravější. Proto je nutné vždy si přečíst složení.

  • Tavené sýry - tvarohové pomazánky

    Pomazánka
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud vyměníte tavený sýr za klasický tvarohový, rozhodně prospějete nejen své linii, ale i svému zdraví. Tavené sýry neobsahují skoro žádné vitaminy. Obsahují ale tavicí soli, které sice umožňují snadné roztírání, ale našemu zdraví rozhodně neprospívají. Připravte si raději doma sami tvarohové pomazánkové máslo, abyste měli jistotu, co obsahuje.

    Video se připravuje ...
    Pomazánka do 5 minut? Smetanová s pažitkou a mrkví! • VIDEO: Recepty.cz

  • Mléčná čokoláda - tmavá čokoláda

    Hořká čokoláda
    Autor: shutterstock.com

    Máte během diety neodolatelnou chuť na čokoládu? To není problém! Jen musíte mléčnou čokoládu vyměnit za tu hořkou. Obyčejná čokoláda obsahuje jen stopy pravého kakaa, místo toho je plná cukru a tuku a jediné, co vašemu tělu přinese, je nadváha. Naopak hořká čokoláda je zdrojem vitaminu C, železa, manganu, chromu, hořčíku i zinku. Obsahuje množství antioxidantů a zdravé tuky omega-6. Kostička hořké čokolády vám na váze nepřidá, a naopak vám zlepší náladu.

  • Brambůrky - popcorn

    Popcorn
    Autor: Shutterstock.com

    Když už musíte mlsat, měli byste alespoň vědět, jak na to. Nejhorší, co pro svou linii můžete udělat, je otevřít si pytlík smažených brambůrků. A jestli si myslíte, že ho nesníte celý, lžete sami sobě. Sáhněte raději po popcornu, nebo ještě lépe po pytlíku oříšků. Pražená kukuřice obsahuje menší množství sacharidů a skoro trojnásobné množství vlákniny. A ořechy jsou sice tučné, ale zato jsou zdraví prospěšnější. Od brambůrků ruce pryč!

  • Cukr - stévie

    Stévie
    Autor: Shutterstock.com

    Cukru obecně přijímáme mnoho, přestože je pro nás prázdnou kalorií. Pokud se mu během diety snažíte vyhýbat, měli byste znát, jak ho dietněji a zdravěji nahradit. Pro naše tělo je energie přijímaná ze sacharidů životně důležitá. Stévie je proto ideální a zdravá alternativa slazení. Obsahuje vitaminy A a C. Stévie je bohatým zdrojem vlákniny. Obsahuje také velké množství vápníku, sodíku, draslíku, hořčíku a železa.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji