- 20. května 2015 06:00
Na talíři se krčí kousek masa, pár listů zeleného salátu a vám se sbíhají sliny pouze při tom pomyšlení, že by na talíři ležely ještě dozlatova osmažené brambory. Ale protože držíte dietu, raději jste si odepřeli jakoukoliv přílohu, protože přece sacharidy jsou při hubnutí zapovězené. Můžete si oddychnout – přílohu při dietě smíte, jen je nutné ji umět správně připravit. A naopak – úplné vynechávání příloh se rozhodně nedoporučuje.
Mohu si při dietě přílohu vůbec dovolit?
Ideální je jíst několikrát denně malé porce. Ale takové, aby vás zasytili a neměli jste hlad.Autor: Shutterstock.comRýže
rýžeAutor: Profimedia.czNejdietnější jsou rýže jasmínová nebo basmati. Sto gramů má kolem 1400 kJ, a hlavně vás po půlhodině nebude honit mlsná – mají nízký glykemický index. Na druhé straně pak stojí natural nebo parboiled, které mají zhruba 1700 kJ a více. Ovšem pokud chcete připravit rýži na skutečně dietní způsob, měli byste ji vařit s kokosovým olejem.
Student vysoké školy chemické na Srí Lance přišel na to, že pokud přidáte lžičku oleje do vroucí vody (ještě předtím, než do ní přidáte rýži) a poté necháte rýži dvanáct hodin odpočinout, snížíte zásadně kalorickou vydatnost. Vše je založeno na chemické reakci, která vzniká.
Brambory
Jestliže neodoláte bramborám jako příloze, uvařte si je ve slupce, mají tak nejnižší glykemický index a nebude vás pak tedy tolik honit mlsná.Autor: shutterstockPři přípravě dbejte na to, abyste brambory nerozvařili. Pak se totiž zvyšuje jejich glykemický index, takže už v brzkých odpoledních hodinách budete šmejdit kolem a hledat, co byste si dali dobrého. Naopak ideální je příprava ve slupce. Přijdou tak o minimum vitaminu C, a navíc glykemický index se pohybuje kolem 50, patří tedy k těm nižším.
Jestliže vám ale brambory vařené ve slupce přijdou nudné a nezajímavé, se zavřenýma očima si můžete dát i bramborovou kaši. Sice se do ní přidávají mléko a máslo, ale ty zase obsahují bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu. Musíte ale stále dodržovat maximální doporučované množství a nepřecpat se kaší k prasknutí!
Těstoviny
Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!Autor: Shutterstock.comDůležitá je příprava. Čím déle budete těstoviny vařit, tím rychleji se vám pak budou uvolňovat jejich sacharidy do krve. Z dietního hlediska je nejlepší je servírovat al dente. Nebudete mít tak brzy po obědě hlad, jako když si dáte rozvařená kolínka.
Další věcí, kterou při vaření těstovin hlídejte, je jejich složení. Většina se vyrábí z pšeničné mouky, těm byste se měli snažit vyhnout. Můžete narazit i na výrobky ze semoliny, krupice umleté z tvrdozrnné pšenice, nebo celozrnných obilovin. Ty mají nízkou energetickou hodnotu, a navíc obsahují vlákninu, takže vás dokážou zasytit na delší dobu.
/
Klíčová slova: