Do Vánoc tři kila dolů? Jezte vlákninu – denně aspoň 25 gramů! Kde ji vzít?

Foto: Shutterstock
28. listopadu  2017 
 06:00

Chcete získat sexy tělo ještě do Vánoc nebo potřebujete nastartovat hubnutí? Nezapomínejte na vlákninu, která je magickou přísadou, která vám ve vašem snažení pomůže. Bohužel, většina z nás jí vlákniny málo! Jak je vláknina pro naše tělo prospěšná a kolik jí máme vlastně denně sníst? 

Vláknina je zázračný spolubojovník při hubnutí. Dokáže totiž změnit chuť a texturu jídla, významně snižuje energetickou vydatnost, prodlouží chuťové pocity, zaplní žaludek, vyvolá pocit sytosti. Přitom vám tahle nestravitelná složky potravy nedodá žádné kalorie. Ideální, když chceme shodit nějaké to kilo ještě do Vánoc. Jíte jí ale dost?

Kolik vlákniny je potřeba denně sníst? 

Průměrná žena by měla denně přijmout 25 až 30 gramů vlákniny, což odpovídá sedmi jablkům, dvanácti šálkům brokolice nebo půl šálku ovesných vloček. Jen těžko sníte za den tolik jablek, nebo ano? Získání dostatečného množství této živiny vás udrží sytější mnohem delší dobu, protože vláknina se tráví pomaleji než jednoduché sacharidy. A čím plnější a spokojenější se po jídle cítíte, tím méně budete toužit po nějakém tom sladkém zákusku. No, a navíc nebudete tak nafouklá a nebudete trpět zácpou.

Potraviny bohaté na vlákninu

Dalším bonusem, který dostanete s vlákninou do svého jídelníčku, jsou přátelské potraviny na hubnutí, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Budete se divit, jak zrychlí metabolismus a vy začnete shazovat přebytečná kila. Jak to ale udělat? Sníst na posezení sedm jablek asi nezvládnete, a navíc by se vám asi udělalo špatně. Nejlepší strategie je obohacovat své obvyklé porce jídla vlákninou během celého dne. Jak říká dietoložka Keri Gans, všechna vaše jídla by měla obsahovat minimálně osm gramů vlákniny. Dejte si za cíl, že za den přijmete 25 až 30 gramů vlákniny, a rozvrhněte si to.

Jak obohatit jídelníček vlákninou?

Jednou si přidejte k jídlu hrušku nebo půl avokáda (ty mají asi šest gramů vlákniny) a limit bude splněn. Můžete si také přidat do jídla ovesné vločky (4 gramy na šálek), quionou (4 gramy na šálek) nebo ječmen (8 gramů na šálek). Chcete přitvrdit? Dopřejte si chia semínka nebo cizrnu. A hlavně si uvědomte: vláknina je vaše kamarádka!

Chcete trvale zhubnout? Zbavte se těchto zlozvyků!

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji