Jak jíst bez lepku, abyste zhubli? A je nutné ho skutečně vyřadit?

  • Rozdíl mezi celiakií a alergií na lepek je v tom, že při celiakii dochází k poškozování střev, při alergii nikoliv.
    9. listopadu  2016 
     06:00

    Bezlepková dieta je dneska velká móda. Když totiž jíte potraviny, které lepek neobsahují, poměrně rychle zhubnete. Zvláště pak na břiše. Někdo ale nemá na výběr a bezlepkové potraviny prostě opravdu jíst musí. Co tedy jíst, když lepek nemůžete?

  • Je nutné ho opravdu vyřadit?

    Bezlepková dieta

    Myslíte si, že když nahradíte běžné pečivo s obsahem lepku bezlepkovým, máte vystaráno? Není to tak docela pravda. Zvláště hotové směsi nejsou ideální, protože sice lepek neobsahují, ale zase mají hodně sacharidů a přidaných látek. Ideální tedy je, abyste se naučili vařit a péct s těmi obilovinami, které přirozeně lepek neobsahují. Na druhou stranu – pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku, pak je podle nutriční terapeutky Dany Šímové zbytečné, abyste se lepku striktně vyhýbali. Pokud totiž vyloučíte lepek ze stravy úplně, můžete trpět nedostatkem vlákniny a cítit se pak unavení a podráždění. Vždy je tedy lepší vše konzultovat s odborníkem.

  • Alergie na lepek, nebo celiakie?

    V případě alergie na lepek za to „můžou“ protilátky typu IgE zaměřené proti lepku a nástup reakce bývá rychlý (jednotky až desítky minut po konzumaci lepku). Trvání však nemusí být celoživotní, někdy dokonce sama odezní. U celiakie je to již horší, ta má autoimunitní charakter, nástup reakcí je pomalý (hodiny až dny po konzumaci lepku) a je celoživotní. Nezávisí tedy na věku. V případě celiakie (nesnášenlivosti lepku) zatím není známá možnost úplného odstranění nemoci. Obě onemocnění jsou si ale podobná a řeší se stejným způsobem – bezlepkovou dietou.

  • Kde všude lepek najdete?

    Pšenice

    Jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, lepek najdeme ve čtyřech druzích obilovin ze skupiny pšenicovitých. Poznáte je podle toho, že jejich zrno má podélnou rýhu. Lepek je hlavní bílkovinou ve všech typech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Z pohledu nesnášenlivosti lepku není důležité, ve kterých z výše uvedených obilovin je lepku více nebo méně – ve všech je ho tolik, že způsobuje problémy. Obsah lepku se ale může i u jednoho druhu obilí lišit, a to podle toho, kde bylo vypěstováno.

  • Typicky lepkové potraviny

    Kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se ani s lidmi

    Patří sem: pšeničná mouka (včetně grahamové, špaldové, semolinové) a pšeničná krupice, žitná, ječná a ovesná mouka, všechny druhy chleba a pečiva (pokud nemají označení bezlepkové), tradiční strouhanka, některé slané krekry, většina druhů běžných těstovin, kuskus, kroupy (včetně bulguru), vločky, otruby, müsli, některé náhražky masa (robi, seitan atd.).

  • Které potraviny jsou bezlepkové?

    ...

    Ze kterých potravin tedy můžete vybírat, aniž byste se museli bát, že v nich je lepek? Patří sem: brambory, rýže, pohanka, amarant, jáhly, quinoa, veškeré ovoce, veškerá zelenina, veškeré houby, veškeré maso (ne však uzeniny, tak se musíte v řeznictví zeptat, zda jde o bezlepkový výrobek), veškeré luštěniny, veškeré ořechy a olejnatá semínka, vejce, mléko a některé mléčné výrobky. „U uzenin, pomazánek, salátů a dalších směsných potravin si musíte najít takové varianty, do kterých nebyl přidán lepek. V podstatě stačí, když budete číst složení výrobků. Hodně napoví i symbol přeškrtnutého klasu,“ radí Dana Šímová. Existují samozřejmě i bezlepkové kaše nebo ovocné přesnídávky.

  • Na co si dát pozor

    ...

    Pšeničná mouka, pšeničný škrob nebo čistý lepek se můžou skrývat v potravinách, jako jsou uzeniny, instantní potraviny (mouky, škroby v polévkách, bujonech atd.), v ochucovadlech (sójové omáčky apod.), cukrovinkách (zmrzlinách, žvýkačkách), jogurtech a dezertech zahuštěných škrobem (pokud není bezlepkový), v pivu (kvůli pšeničnému a ječnému sladu), a dokonce i lécích a potravinových doplňcích.

  • Jak doma vařit

    ...

    Co vás asi bude zajímat – čím můžete zahušťovat? V případě hubnutí je dokonce lepší použít rýžovou, kukuřičnou mouku nebo brambory, zeleninu či luštěniny. „Vaření a pečení se v bezlepkové dietě ani moc neliší od běžné přípravy, můžete používat stejné recepty a postupy, jen musíte vyloučit veškeré zdroje lepku,“ říká nutriční terapeutka. Určitě je lepší upřednostnit lehčí úpravy, jako jsou vaření, dušení, pečení, zapékání nebo příprava v alobalu či v páře.

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji