Za co vyměnit bílý cukr? Rozhodně zapomeňte na tmavý nebo třtinový

  • 35 kilogramů cukru do sebe dostane za rok průměrný Čech. Doporučené množství nebezpečně překračujeme.
    35 kilogramů cukru do sebe dostane za rok průměrný Čech. Doporučené množství nebezpečně překračujeme. (Shutterstock.com)
    7. července  2016 
     06:00

    Spojení slov cukr a zdraví vyvolává tytéž pocity jako dvojice oheň a voda. Přesto lze sladit zdravě. Tipnete si jak? Překvapivě mnoho lidí se vůbec nevyzná v tom, které sladidlo je vhodné, které méně a které pokud možno vůbec. Rozhodně nejde jen o energetický příjem. 

     

  • Proč nám cukr tak chutná?

     

    Cukrovka vám ze sladkostí nehrozí. Dejte si ale pozor na uzeniny a tuky • VIDEO: Vím co jím

     

    Když vydavatelé časopisů o jídle hodnotí, jaká čísla se nejlépe prodávají, zjistí, že jsou to ta zaměřená na sladké pokrmy, moučníky, dorty a jiné v ústech se přímo rozplývající dobrůtky. „Obliba sladké chuti je v naší populaci hodně rozšířená, takže spotřebováváme příliš výrobků s obsahem cukru. Jak konzumaci sladkých pokrmů, tak přidávání cukru do jídel či nápojů bychom ale měli naopak velmi omezovat,“ říká profesorka Jana Dostálová, členka Fóra zdravé výživy. Jenže co dělat, když sladké chuti se tak těžko odolává? Že by šlo ten „zlý bílý cukr“ zaměnit za jiné, lepší sladidlo?

     

  • Hnědý lepší není

     

    ...

     

    Mýtus, že si slazení ozdravíme tím, že bílý cukr nahradíme hnědým nebo že sáhneme po medu, profesorka Dostálová vyvrací. Všechna kalorická sladidla jsou složena ze sacharidů a obsahují buď sacharózu, jež je tvořena glukózou a fruktózou, nebo rovnou glukózu a fruktózu samotné. Organismus tedy záměnou sladidla před příjmem energie neochráníme, to bychom museli sáhnout po umělém nekalorickém sladidle. Základní problém opravdu není v tom, čím sladíme, ale v tom, že sladíme moc. Sladit zdravě tedy znamená sladit méně.

     

  • Co nahradí cukr?

     

    ...

     

    Umělých sladidel existuje řada: sacharin, cyklamáty, aspartam, acesulfam K, sukralóza, polyoly či nejmodernější sladidlo steviolglykosidy. Polyoly, k nimž patří sorbitol, xylitol a mannitol, jsou kalorické, ostatní sladidla mají nulovou nebo téměř nulovou energetickou hodnotu. Jejich sladivost je podle druhu sladidla 10 000krát až 13 000krát vyšší než u cukru. Mají však různé nevýhody – například způsobí pachuť oslazené potraviny.

     

  • Pozor na přidaný cukr!

     

    Pozor na bílý cukr.

     

    Doporučená denní dávka přidaného cukru, tedy takového, který je obsažen například v nápojích, pokrmech či sladkých výrobcích, je pouze 60 g na den.

    Tohoto množství snadno dosáhneme už jen tím, když vypijeme 600 ml slazeného nealkoholického nápoje. Vynásobeno 365 dny to odpovídá roční spotřebě 22 kg na osobu. Nemluvě o dalších sladkostech, které konzumujeme. 

  • Víte, čím sladíte, aneb jak se liší?

     

    Potřebují děti sladkosti? • VIDEO: Margit.TV/www.margit.cz

     

    HNĚDÝ CUKR je bílý cukr s malým množstvím minerálních a chuťových látek. Vyrábí se také potažením bílého cukru speciálním sirupem. Jedná se v podstatě o méně rafinovanou – neboli vyčištěnou – sacharózu, ale stále je to sacharóza, tedy žádný výživový přínos.

     

    TŘTINOVÝ CUKR je cukr tvořený sacharózou stejně jako cukr řepný, takže i jeho výživová hodnota je stejná. Liší se pouze vstupní surovina při výrobě: cukrová třtina místo cukrové řepy.

     

    MELASA, což je vedlejší produkt výroby třtinového cukru, může, pokud není od seriózních výrobců, obsahovat zbytky agrochemikálií, mikroorganismy a další nevhodné látky. Její význam ve výživě je nadhodnocován stejně jako u hnědého cukru.

     

    MED je směsí fruktózy a glukózy s malým množstvím dalších cukrů, malým množstvím vitaminů, minerálních a dalších látek. Jeho přínos pro výživu je nadhodnocen, protože v organismu působí stejně jako sacharóza. Jelikož medu obvykle nesníme mnoho, je podle profesorky Dostálové to, že obsahuje další složky, pro nás bezvýznamné.

     

    JAVOROVÝ SIRUP je roztok sacharózy, tedy opět cukru, a malého množství vitaminů, minerálních látek, látek vonných a chuťových. Příjemné jsou jeho chuť a vůně.

     

    AGÁVOVÝ SIRUP obsahuje především fruktózu, tedy jednoduchý sacharid, jehož příjem bychom měli omezovat stejně jako příjem cukru.

     

  • Jak to vidí obezitoložka?

     

    ...

     

    Je pravda, že si máme dávat pozor na glukózo-fruktózové sirupy? V potravinářských výrobcích se někdy cukr nahrazuje levnějšími glukózovými, glukózo-fruktózovými nebo fruktózo-glukózovými sirupy. Označení závisí na obsahu fruktózy, ale vždy je tam obou složek přibližně stejně. Podle obezitoložky Dity Pichlerové škodí organismu stejně jako jiné cukry. Nicméně existují studie, které dospívají k tomu, že sirup vadí více jak cukr. 

     

    Přitom je, stručně řečeno, horší než třeba řepný cukr, a to hned ze dvou důvodů – jednak po něm přiberete s vyšší pravděpodobností, jednak se vám v těle začne ukládat nebezpečnější forma tuku. Glukózo-fruktózový sirup kromě toho zhoršuje vnímání pocitu, že jsme sytí, což zvyšuje riziko, že toho sníme prostě moc.

    Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/298779/nejvetsi-zabijak-v-jidle-glukozo-fruktozovy-sirup-kde-vsude-je.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

     

  • Nebezpečné spojení: cukr a tuk

     

    ...

     

    Mnohé sladké potraviny jsou nejen výrazným zdrojem cukru, ale současně i tuku. Je to kombinace nanejvýš nevhodná. Se sladkou potravinou tak obvykle přijmeme spoustu energie a jen málo biologicky důležitých látek, jako jsou vitaminy či vláknina. Pro lepší představu se podívejte do tabulky. Třeba příště sáhnete raději po jablku.

     

    Například 100 gramů koblihy s čokoládovou náplní obsahuje 39 g cukru a 19 g tuku, croissant bez náplně má ve stejném množství 20 gramů cukru a 7 tuku. Ochucený smetanový jogurt pak 14,5 g cukru a 8,4 g tuku.

     

  • Kolik energie sladidla dodají

     

     

    energie (kJ)/ sacharidy (g)

     

    cukr: 1610/  95

     

    cukr hnědý: 1690/  98

     

    cukr hroznový: 1620/  94

     

    fruktóza: 1680/  99

     

    med: 1360/  80

     

    melasa: 1110/  61

     

    javorový sirup: 1350/  80

     

    aspartam: 1590/  55

     

    cyklamát-sacharin: 0/ 0

     

    sacharin: 0/ 0

     

    sorbit: 1000/  58

     

    stévie: 0/ 0

     

    sukralóza: 0 0

     

    Zdroj: Iva Málková, Jana Dostálová: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí; Smart Press

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji