Co bez obav jíst, když vás přepadne vlčí hlad? Jogurty, sýry a polévky!

  • Co bez obav jíst, když vás přepadne vlčí hlad? Jogurty, sýry a polévky!
    23. září  2021 
     06:00

    Užíváte si pohodové odpoledne, máte už za sebou cvičení, a najednou se to stane. Dostanete hrozný hlad, kručí vám v břiše a nejraději byste vyluxovala ledničku. Proč? Asi jste prošvihla ten správný okamžik, kdy jste se měla najíst. A v tom je háček. Klesne vám hladina cukru v krvi a vy potřebujete jíst. Hned teď. Ovšem co si dát, aby to nebyly dva bílé rohlíky s máslem nebo kobliha posypaná cukrem?

    Přinášíme pět tipů na jídla, která rychle zaženou hlad a uspokojí chutě!

  • Jak udržet hlad na uzdě?

    Autor: iStock.com

    Podle výživové specialistky Kelly Hoganové je nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby vám hladina cukru klesala příliš rychle, jíst správné potraviny. Odolejte tedy nutkání konzumovat hranolky, bonbony nebo jiné potraviny, které právě spatříte v automatu na občerstvení. Ty obsahují rafinované sacharidy nebo spousty přidaných cukrů, které sice dočasně „vyléčí“ váš vlčí hlad, ale pak vám hladina cukru rychle klesne, takže se budete brzo cítit unavená, a navíc dostanete znova hlad. „Ideální lék na hlad musí obsahovat kombinaci vlákniny, bílkovin a zdravých tuků,“ říká Kelly Hoganová. Po čem tedy sáhnout, když vás přepadne velký hlad?

  • Celozrnné pečivo s vejcem a avokádem

    Autor: istock.com

    „Spoustu lidí se v dietě vyhýbá pečivu. Přitom celozrnné výrobky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která zažene hlad a zasytí na dlouhou dobu," tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží. Připravte si vyvážené jídlo plné zdravých tuků, bílkovin i složených sacharidů. Jako ideální příklad slouží celozrnný chléb s vejcem a avokádem. To obsahuje mononenasycené tuky přispívající ne jen ke spokojenosti, ale i zdravému srdci. Chléb ozdobte řeřichou, jarní cibulkou nebo plátky ředkvičky. „Celozrnné pečivo kombinujte s kvalitním zdrojem bílkovin, mezi které nepatří jen vejce, ale také šunka s vysokým podílem masa, tvrdý sýr, cottage nebo luštěninová pomazánka," radí Veronika Duží.

  • Půl hrnku tvarohu s jablkem a vlašskými ořechy

    Autor: istock.com

    Tvaroh je podle většiny výživářů favoritem v oddělení bílkovin. Pokud si hlídáte přijaté kalorie, sáhněte po odtučněné nebo polotučné variantě a potřebné tuky doplňte raději ořechy. Na podzim se nejvíce nabízí kombinace s vlašskými ořechy, které jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a vitamínu B. Přidejte do tvarohu také jablko a mletou skořici. Ta tělo příjemně zahřeje, a tím zrychlí metabolismus.

    Pokud jste hladoví, ale máte přece jen trochu trpělivosti, nakrájejte jablko na kostičky a na lžičce kokosového oleje, se špetkou skořice a lžičkou javorového sirupu, ovoce krátce orestujte. Z obyčejné svačiny tak uděláte dokonalý lahodný dezert!

  • Kousek sýra a půl hrnku hroznů

    Autor: istock.com

    Nízkotučný sýr, ideálně s tučností do třiceti procent, je skvělou volbou, jak zahnat hlad. V jedné porci najdete až 8 gramů bílkovin! Přidejte k němu celozrnný knäckebrot nebo hroznové víno, které obsahuje vlákninu a přírodní cukry, a svůj hlad dostanete pod kontrolu. Červené hrozny navíc obsahují dva flavonoidy zvané kvercetin a resveratrol, které patří mezi účinné antioxidanty. Vybírejte své jídlo vědomě a myslete ne jen na nutriční hodnoty, ale i zdraví prospěšné látky.

     

  • Hummus s šálkem karotky

    Autor: iStock

    Stačí dvě polévkové lžíce hummusu a získáte spoustu zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. „Hummus je oblíbeným pokrmem ne jen vegetariánů a veganů, ale také masožravců. Jedná se o rozmixovanou cizrnu spolu se sezamovou pastou a olivovým olejem. Dá se připravit hned na několik způsobů, ať už přimícháním oliv, sušených rajčat, řepy nebo chilli," popisuje přípravu rostlinné pomazánky Veronika Duží. K hummusu přidejte nakrájenou zeleninu na hranolky nebo mini karotku, která patří ke škrobovité zelenině, a vaši hladina cukru tak rychle stabilizuje. 

  • Hráškový krém

     

    Autor: Shutterstock

    Podzim svádí k teplým kořeněným pokrmům. Zahnat hlad tak můžete i polévkou. Nejlépe si je uvařte do zásoby a jednotlivé porce zamrazte. Vývary, minestrone, zeleninové polévky vás zasytí a dodají vám spoustu vlákniny. Když přidáte luštěniny, získáte navíc spoustu bílkovin.

    Tip redakce na krémovou rychlou polévku: Nasypte mražený zelený hrách do vody, zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Následně polévku ochuťte polévkovým kořením, solí, pepřem, povařte zhruba 10 minut a rozmixujte do hladka. Na závěr přidejte balení cottage sýru a znovu promixujte. Polévka bude jemnější a zvýšíte v ní podíl bílkovin.

     

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji