Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nečekané kalorie. Na které potraviny si dát při dietě pozor?

5. září 2021 | 06:00

Přestože to na první pohled vypadá jako skvělé jídlo při vaší dietě, nemusí tomu tak být. Proč?

Hlavně v létě si dáváme samé lehké věci, nic těžkého na žaludek. Což by samo o sobě bylo klíčem k úspěšnému hubnutí. Jenže někdy nám vypálí rybník pár aperolů, jindy krutony na salátu. Jací jsou další nenápadní zabijáci naší diety?

Zrádný dresink

Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky. Mezi typické zrádce zeleninových salátů patří zálivky s octem a spoustou cukru. O moc lépe na tom nejsou ani hojně servírované krémové a sýrové dresinky. Podle výživové poradkyně ze Slim Pasta Moniky Rychlovské Tělupilové mohou podobné zálivky přidat jedné porci salátu 150–400 kalorií navíc. Typickým příkladem je oblíbený salát caesar, který kvůli sýru, smaženým krutonům, slanině a zálivce může být nečekanou kalorickou bombou.

Čerstvé smoothie

Smoothie se zdá jako superzdravá svačina, ale přitom je to akorát zdroj sacharidů včetně jednoduchých cukrů. Nápoj, zvlášť když si ho koupíte a neděláte si ho doma sama, může obsahovat vedle ovoce a nějakého mléčného výrobku také třeba ovocnou šťávu, zmrzlinu nebo nějaký sorbet, které bývají přislazovány. Navíc – snědla byste najednou jedno jablko, pomeranč, půlku banánu a citron? Pokud smoothie, tak dopoledne a třeba jen deci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...