Třikrát, nebo šestkrát denně? Jak často jíst, abyste hubli?

  • Třikrát, nebo šestkrát denně? Jak často jíst, abyste hubli?
    1. června  2021 
     06:00

    Jíte šestkrát denně, protože jste slyšeli, že jedině tak bude váš metabolismus stále ve střehu, a tudíž bude lépe spalovat tuky? Pak pro vás máme novinu – poslední výzkumy ukazují, že rozdíl ve fungování metabolismu u člověka, který jí jen třikrát denně, a u toho, který jí šestkrát denně, je téměř nulový. Ba dokonce máte větší prostor k tomu, abyste si občas zahřešili.

    Na čem opravdu v dietě záleží? Hraje četnost jídel nějakou zásadní roli?

  • Záleží hlavně na množství kalorií

    Správně nastartovaný metabolismus budete mít pouze ve chvíli, kdy budete jíst alespoň pětkrát šestkrát denně. Nebo tak se to alespoň povídá v dietních kruzích. Toto tvrzení vychází z toho, že když naše tělo tráví jídlo, tak vlastně vydává energii a zrychluje metabolismus. 

    To je sice pravda a mnoha lidem to podle všeho skutečně funguje, ale vědci nyní přišli na to, že je v podstatě jedno, jestli naše tělo zpracovává jídlo třikrát denně nebo šestkrát. Jde o to, aby dostalo tolik energie, kolik potřebuje. Nezáleží tedy na tom, jestli si dáte třikrát denně jídlo o 3000 kJ nebo šestkrát o energii 1500 kJ. 

  • Jak často se vlastně přejíte?

    Rychlost metabolismu je totiž ovlivňována nikoliv frekvencí konzumace jednotlivých porcí jídla, ale jeho energetickou hodnotou. Kouzlo tedy tkví pouze v tom, rozdělit si celkový denní příjem do tří jídel. Jestli se držíte pravidla, že musíte jíst šestkrát denně, pak hrozí, že se i šestkrát denně přecpete. Takže ve výsledku přijmete více energie, a místo toho, aby šla váha dolů, budete mít brzy problém dopnout kalhoty. „Přestože vždy přihlížím k individualitě samotného člověka, osobně jsem zastáncem spíše nízkofrekvenčí diety, jelikož mi přijde vhodnější i z pohledu, že nemusíte tak často na jídlo myslet," tvrdí výživová koučka Veronika Duží.

  • Jak to máte s cukrem v krvi?

    Argumentem, který často používají odpůrci méně častého stravování, je vyrovnání hladiny cukru v krvi. Může se totiž zdát, že pokud budete jíst třikrát denně větší jídla, vylétnou vám hodnoty glukózy strmě nahoru. To však není podpořeno žádnou studií, ba naopak. Podle výzkumu lidé, kteří se stravují třikrát denně, měli hladinu cukru v krvi nižší. Nehledě na to, že když si dáte během dne nějakou potravinu s vysokým glykemickým indexem, vylétne vám hladina krevního cukru přímo úměrně s ním.

  • Máte rádi snídaně? Tak se nasnídejte!

    Méně častému stravování také hraje do karet fakt, že tři velká a vydatná jídla denně dokážou zasytit na mnohem delší dobu než více menších. Začněte pořádnou snídaní, která bude obsahovat dostatek bílkovin a vlákniny. Rozhodně se nešiďte! Naopak se vyvarujte čehokoliv, co obsahuje rychlé cukry, jako je to třeba u bílého pečiva, sladkých džemů nebo různých cukrářských pochoutek.

    Jestliže tedy budete mít ve své stravě vyvážený příjem živin, neměl by vás během dne dohnat hlad, i když budete jíst "jen" třikrát denně. Optimální poměr živin ve vaší stravě by měl být dvacet až třicet procent bílkovin, čtyřicet až padesát procent sacharidů a třicet procent tuků. Ovšem každému vyhovuje jiný poměr. Zatímco vaší sousedce může vyhovovat nízkosacharidová dieta, vy byste bez pečiva a těstovin nevydrželi ani den.

  • Méně jídel - větší volnost?

    Ať už zvolíte jakoukoli četnost jídel, minimalizujte konzumaci potravin s prázdnými kaloriemi. V rámci udržitelnosti zdravého životního stylu se ale naučte si jednou za čas i dopřát. „Méně hlavních jídel během dne dává také prostor tomu, abyste si dali i něco mimo jídelníček. Samozřejmě doporučení denní konzumace sladkostí není to, kam směřuji, ale i určitá volnost ve stravování vede i k lepším výsledkům. Pokud zvolíte něco kaloričtějšího a jíte pětkrát denně, prostor pro něco navíc se tam bude hledat o něco hůř, ale není to nemožné," říká Veronika Duží.

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji