Bulimie, anorexie a pak morbidní obezita! Chtěla umřít, dnes pomáhá jiným v hubnutí

Morbidně obézní žena zhubla 87 kilo!
Foto: profimedia.cz
19. června  2021 
 06:00

Nespočet krutých poznámek a zdravotní i psychické problémy. Osmadvacetiletá morbidně obézní Claire Burt z města Timaru na Novém Zélandu si prošla hotovým peklem. Přejídání převzalo kontrolu nad jejím životem a žena byla schopna v rychlém občerstvení sníst porce jídla pro šestičlennou rodinu. Ze začarovaného kruhu ji dostalo až chirurgické zmenšení žaludku, po kterém během pár měsíců zhubla přes sedmaosmdesát kilogramů.

Claire Burt z Nového Zélandu se podle svých slov ujídala k smrti. Ochromující porucha příjmu potravy v podobě přejídání ji ničila zevnitř i zvenčí. Mladá žena se ale nakonec odhodlala zhubnout a díky chirurgickému zákroku se jí podařilo neuvěřitelné! „Chirurgický zákrok pro mě byl spásou. Kdybych na něj nešla, posedlost jídlem by mě zabila," říka Claire, pro kterou nová životní cesta nebyla snadná, ale pro její zdraví byla nevyhnutelná. 

Claire byla během dospívání neustále šikanována, což u ní vedlo ke vzniku poruchy příjmu potravy. „Byla jsem vyšší než průměrné dítě, takže jsem neustále čelila narážkám. Od bulimie jsem se dostala k anorexii a poté se začala přejídat," popisuje žena z Nového Zélandu, které začala psychická porucha ničit život. Těžkou depresi doprovázely výkyvy ve váze a Claire přestávala zvládat jednoduché denní činnosti. „Nemohla jsem dělat ani základní věci, jako je oblékání spodního prádla, sprchování a nedokázala jsem ani opustit dům, natož chodit do společnosti,“ vzpomíná Claire. „Nežila jsem. Jen jsem přežívala. Styděla jsem se a trpěla jsem fyzicky i psychicky. Nenáviděla jsem se a nevážila jsem si života," dodává žena, která se schovávala před světem, protože se cítila jako monstrum.

V dubnu loňského roku však nastal zlom a Claire se rozhodla podstoupit zákrok, při kterém jí bylo odstraněno osmdesát procent žaludku. Během pouhých sedm měsíců zhubla devadesát kilogramů. „Musela jsem vynechat potraviny, jako je pizza, chléb a rýže, potraviny s vysokým obsahem cukru a soli a bublinkové nápoje," popisuje novou dietu Claire. „Dnes jím šest malých jídel denně, které musí být na bázi bílkovin. Kvůli rychlému úbytku hmotnosti jich potřebuji dostatek, abych nepřišla o svaly," dodává. Od operace Claire nepocítila žádné pokušení přejídat se sladkým a nezdravým jídlem. „To bylo poprvé v životě, kdy jídlo neovládalo mě ani každou mou myšlenku. Můj mozek je v klidu. Jím jen proto, abych teď poháněla své tělo,“ tvrdí osmadvacetiletá žena.

Její fitness rutina nyní zahrnuje chůzi, běh a třikrát až čtyřikrát týdně cvičení v posilovně. „Nyní můžu konečně běhat, chodit do posilovny a hýbat se, jako jsem to nikdy předtím nedokázala. Cítím, že jsem fit a zdravá. Změnil se mi život,“ popisuje Claire, která stále nevěří svému dramatickému úbytku na váze. „Někdy si musím připomenout, že jsem zhubla a že nejsem ta velká holka, kterou jsem bývala,“ říká Claire, která dokumentuje svou inspirativní cestu hubnutí na Instagramu s názvem Life of a Binge Eater, kde chce prolomit stigma obklopující operaci žaludku. „Stigma pochází z nedostatečného vzdělání v oblasti poruch příjmu potravy a toho, jak může taková operace někomu zlepšit, ba dokonce zachránit život," říká závěrem Claire Burt.

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji