Pegan dieta: Nová zázračná dieta, shodíte až čtyři kila měsíčně

Pegan dieta: Nová zázračná dieta, shodíte až čtyři kila měsíčně
17. srpna  2015 
 06:00

Několikrát do roka se dozvídáme o dalších úžasných dietách, které zakazují jíst to či ono. Nesmyslné restriktivní diety však pomalu ztrácejí na popularitě. Stále více lidí si totiž uvědomuje, že důležitější než úplně vyřadit některé potraviny z jídelníčku je komplexně změnit špatné stravovací návyky. A právě o tom je nová pegan dieta. Pomůže vám zhubnout, a navíc zlepší vaše zdraví.

Pegan dieta je vlastně kombinací dvou populárních výživových směrů poslední doby, paleolitické a veganské stravy. Díky vhodné kombinaci potravin shodíte dvě až čtyři kila měsíčně.

První z nich, paleodieta, je označována za výživový směr našich předků, protože je založena na jídle, které měli k dispozici primitivní lidé. Předpokládá se, že jejich strava měla vysoký obsah bílkovin. V jídelníčku příznivců této diety se tak objevují mořské plody, hovězí játra, kuřecí prsa bez kůže a libové telecí a hovězí maso. Omezen je naopak příjem mléčných výrobků, obilovin, škrobnatých potravin a cukrů. Tato dieta v sobě skrývá několik rizik, tím nejvyšším je příliš vysoká konzumace živočišných tuků. Její příznivci často čelí problémům s vysokým cholesterolem.

Veganská dieta zase zahrnuje pouze spotřebu výrobků rostlinného původu nebo výrobků z obilovin, jako jsou potraviny z pšenice, rýže, žita, prosa, ovsa, dále konzumaci ovoce a zeleniny. Vegani nejedí žádné potraviny živočišného původu. Tedy ani mléko, mléčné výrobky, vajíčka nebo třeba med. Přísné veganství však ohrožuje člověka nedostatkem živin, jako jsou bílkoviny, některé vitaminy, minerály a stopové prvky.

 

Pegan dieta je podle výživových poradců vlastně dokonalým "křížencem". Vzala si totiž to nejlepší z obou, včetně toho, že doporučuje konzumovat především čerstvé, průmyslově nezpracované potraviny, vyhýbat se cukrům a konzervačním látkám i chemickým přísadám. Ve větší míře se skládá ze zeleniny doplněné o kvalitní bílkoviny.

 

"U pegan diety pozitivně hodnotím zvýšený příjem zeleniny a ovoce, které jsou mimo jiné zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Kladně hodnotím absenci lepku, i když v případě, pokud nemá člověk problémy s jeho trávením, je naprosté vynechání až příliš přísné. Nicméně vynechání lepku vašemu trávení pomůže a po zařazení obilovin, jakými jsou quinoa, amarant nebo pohanka, tělu dodáte minerální a další prospěšné látky," říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

 

Tento způsob stravování je velmi flexibilní, neukládá nijak zvlášť přísný režim. Navíc je díky nízkým glykemickým hodnotám a nízkému příjmu cukrů velmi vhodný pro diabetiky a také pro ty, kteří trpí srdečními chorobami nebo problémy s krevním oběhem a ucpáváním cév.

Co je dovolené a co je zakázané

 

1. Konzumujte pouze přírodní cukry, ty rafinované se snažte ze svého jídelníčku vytěsnit. Vhodný je i cukr třtinový, který obsahuje zdraví prospěšnou melasu. "S tímto zcela souhlasím je vynechání cukru jakožto sladidla. Čistý cukr člověk ve stravě nepotřebuje a při jeho zvýšené konzumaci činí ve vašem těle jen zlo," pochvaluje Bartolomějová.

 

2. 50 až 75 % z každého vašeho jídla by se mělo skládat ze zeleniny, nejlépe různě barevné.

 

3. Do svého jídelníčku zařaďte správné tuky, jako jsou panenský olivový olej nebo oleje z ořechů, dýňových semen nebo například lněných semínek – lisované zastudena. Snažte se úplně vyhnout nekvalitním tukům, ale i slunečnicovému a sójovému oleji.

 

4. Hlavní složkou vašeho jídla by měla být zelenina, zbytek jídelníčku vyplňte divokou rýží a masem. Nikdy však nezapomeňte, že tato složka nehraje ve vašem novém jídelníčku hlavní roli.

 

5. Maso, které budete konzumovat, by mělo pocházet od chovatelů, kteří živí svá zvířata jen čerstvým krmivem. Vyhněte se tuňáku, jeho maso obsahuje velké množství rtuti. Konzumujte tučné ryby a mořské plody.

6. Mléčné výrobky ze svého jídelníčku nemusíte úplně vyřadit, snažte se však jejich konzumaci snížit na minimum. "Při úplném vynechání mléka a mléčných výrobků a to i zakysaných může dojít při nevyvážené stravě k nedostatku vápníku," varuje Bartolomějová.

 

7. Vyhněte se výrobkům, které obsahují lepek a celozrnnou mouku.

 

8. Klasický cukr nahraďte medem, javorovým sirupem nebo palmovým cukrem.

 

9. Ze svého jídelníčku vyřaďte veškerou konzervovanou stravu.

 

10. Občas můžete do svého jídelníčku zařadit i luštěniny, spíše se však snažte vyhnout se jim. "Vzhledem k tomu, že se v této dietě omezuje příjem masa, vajec a luštěnin a vynechávají se mléko a mléčné výrobky, může při navýšení obilovin dojít k vysokému zastoupení sacharidů ve stravě. Tento způsob stravování, co se udržení nebo snížení hmotnosti týče, není vhodný pro každého," uzavírá nutriční specialistka.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji