Chcete jíst, a přitom hubnout? Objevte negativní kalorie!

  • Chcete jíst, a přitom hubnout? Objevte negativní kalorie!
    17. ledna  2020 
     06:00

    Pokud vaší jedinou starostí při dietě bylo najít způsob, jak snížit kalorický příjem, tak tohle vás překvapí! I když to zní neuvěřitelně, opravdu existují tzv. negativní kalorie, díky kterým spálíte více energie, než přijmete. Zapomeňte ale na sladkosti a jiné laskominy. Tyhle kalorie najdete pouze v některých druzích ovoce, zeleniny a v luštěninách.

    Váš trávicí systém musí vynaložit určitou energii, aby jídlo zpracoval, což můžete využít ve svůj prospěch. Zrychlete metabolismus a zbavte se tukových zásob výběrem správných potravin.

  • Co to jsou negativní kalorie?

    Autor: istock.com

    Jídlem dodáváte do svého těla nejrůznější živiny. Mezi tři hlavní patří sacharidy, bílkoviny a tuky a všechny obsahují určité množství energie. Tělo však musí při jejich trávení určitou energii vydat a u potravin, které obsahují jen málo kalorií, může vydaná energie svou hodnotou převažovat. V souvislosti s tím vznikl pojem negativní nebo také záporné kalorie.

    Pomocí těch správných potravin tak teoreticky můžete hubnout už jen tím, že je jíte. Které to jsou? 

  • Potraviny s negativními kaloriemi

    Autor: istock.com

    Potraviny, které se vyznačují tzv. negativními kaloriemi, jsou převážně zelenina, ovoce a luštěniny, a to konkrétně druhy vyznačující se vyšším obsahem vody. Mezi takové patří například:

    • Celer – na 100 g (1 šálek) obsahuje 14 kalorií, 95 % vody.
    • Mrkev – na 130 g (1 šálek) obsahuje 52 kalorií, 88 % vody.
    • Ledový salát – na 35 g (1 šálek) obsahuje 5 kalorií, 95 % vody.
    • Brokolice – na 90 g (1 šálek) obsahuje 31 kalorií, 89 % vody.
    • Grep – na 230 g (1 šálek) obsahuje 69 kalorií, 92 % vody.
    • Rajčata – na 180 g (1 šálek) obsahují 32 kalorií, 94 % vody.
    • Okurek – na 50 g (1 šálek) obsahuje 8 kalorií, 95 % vody.
    • Vodní meloun – na 150 g (1 šálek) obsahuje 46 kalorií, 91 % vody.
    • Jablko – na 110 g (1 šálek) obsahuje 53 kalorií, 86 % vody.

    Podobných druhů zeleniny a ovoce existuje nespočet. Patří sem i zelí, cuketa, citrony, lesní plody a další. Ne vždy je však zárukou, že při jejich konzumaci spálíte energie více, než přijmete. Rozhodně však patří mezi dietní potraviny, které vám pomohou v redukci hmotnosti.

  • Opravdu negativní kalorie existují?

    Autor: istock.com

    Přestože naše tělo využívá ke zpracovávání a trávení jídla notnou dávku energie, v průměru to činí pouhých 10 %. Vědci tak dosud nepotvrdili, že by energie vydaná na trávení kdy přesáhla počet přijatých kalorií. Je tak sporné, zda pojem negativní kalorie vůbec existuje. 

    Trávení bílkovin a vlákniny je však pro tělo rozhodně náročnější, a tak při něm tělo vydá více energie. Jejich konzumací můžete proto snadno podpořit hubnutí. Pro porovnání: pro trávení bílkovin tělo využívá 20–30 % energie, zatímco u sacharidů je to pouhých 5 až 10 % a u tuků 0 až 5 %. 

    Zaměřte se na to, abyste v každém jídle přijali nějaký zdroj bílkovin a měli v jídelníčku dostatek vlákniny. Té byste za den měli přijmout okolo 30 gramů. Toho snadno docílíte, když každý slaný pokrm doplníte porcí zeleniny a jednou denně si dopřejete kus ovoce. 

  • Luštěniny: bílkoviny a vláknina v jednom

    Autor: istock.com

    Přestože jim často lidé nevěnují příliš pozornosti, mohou být velkým průkopníkem v hubnutí. Řeč je o luštěninách, které jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a zároveň vlákniny. Snadno a na dlouhou dobu zaženou hlad, zaměstnají vaše trávení a díky složeným sacharidům dodají i potřebnou energii. 

    Luštěniny jsou také plné vitaminů a důležitých minerálů, proto byste je rozhodně neměli ze stravy vyřazovat. Doplňte je do svého jídelníčku v podobě jednoho jídla. Zatímco zítra si ke svačině můžete přichystat cizrnovou pomazánku (hummus), den na to může čočka nahradit maso k obědu.

  • Hubnutí není jen o kaloriích

    Autor: istock.com

    Ačkoli je k hubnutí kalorický deficit nezbytný, je třeba se zaměřit hlavně na živiny, které tělu poskytujete. Chcete zhubnout, ale také ochránit svalovou hmotu, mít dostatek energie a hormony v rovnováze. Proto se nesnažte přežívat jen o zelenině o pár kaloriích. Aby tělo správně fungovalo, je třeba přijímat všechny tři živiny a pít dostatek čisté vody. 

    Výdej při trávení je zanedbatelné číslo, zato když si zajdete na procházku, spálíte dostatek energie potřebný k hubnutí. Snažte se vyhýbat se extrémům a jezte dostatečně, abyste měli energii na dennodenní aktivity. Budete tak v psychické pohodě a vaše tělo vám poděkuje mimo jiné i nižší váhou.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji