6 druhů cvičení, u kterých nejrychleji spálíte podkožní tuk

  • 6 druhů cvičení, u kterých nejrychleji spálíte podkožní tuk
    16. února  2020 
     06:00

    Existuje vůbec trénink, který vás zbaví kil navíc, nebo se jedná jen o další mýtus? Pokud se snažíte zhubnout, určitě byste měla pohyb do svého režimu zařadit. Jen samotné cvičení vám ale štíhlou postavu nevykouzlí. Je třeba se zaměřit na kvalitní stravu, která vám dodá energii a zároveň pomůže k úbytku tukových zásob. Celý proces hubnutí ale přece jen můžete zefektivnit vhodným typem cvičení, který je pro spalování jako dělaný! 

    Nemarněte svůj čas cvičením, které neplní svůj účel. Na které aktivity se zaměřit a proč? 

  • Intervalové cvičení

    Autor: istock.com

    Intervalový trénink je něco, k čemu se odborníci neustále vracejí. Jedná se prakticky o jakoukoli formu cvičení, při kterém se vaše srdeční frekvence prudce zvyšuje a poté se opakovaně snižuje. Během několika desítek vteřin tak podáte svůj maximální výkon a poté po daný časový úsek aktivně odpočíváte. Tato část je potřeba, abyste nabrala síly k podání dalšího výkonu. Neslouží však k úplnému odpočinku.

    Čím více svalů musíte při cvičení zapojit, tím více kalorií budete spalovat, protože všechny tyto svaly potřebují energii. Proto je vhodné jako HIIT zvolit běhání, spinning nebo funkční trénink sestavený ze cviků pro celé tělo.

    Redakční tip: Honor MagicWatch 2, 42 mm

    Honor MagicWatch
    Autor: red
    Nové chytré hodinky Honor MagicWatch 2 o velikosti 42 mm nadchnou především sportovní fanynky. Hodinky podporují až 15 režimů cvičení a nabízejí 13 profesionálních běžeckých režimů od začátečníka po profesionála. Hodinky jsou navrženy také pro všechny nadšence milující vodní sporty, kteří chtějí sledovat každý pohyb ve vodě, a to od počtu bazénů až po šnorchlování v moři. Zvládnou také potápění až do hloubky 50 m a během plavání mohou sledovat srdeční rytmus, SWOLF, vzdálenost, spálené kalorie i rychlost. Baterie při běžném provozu vydrží asi 7 dní.

    O tyto hodinky můžete od úterý 18. 2. soutěžit na naší facebookové stránce: www.facebook.com/bleskprozeny.

  • Silový trénink

    Autor: istock.com

    U silového tréninku mezi ženami stále panují obavy z toho, že naberou příliš svalů, a budou tak působit mohutně. Opak je ale pravdou! Právě silový trénink patří mezi cvičení, díky kterým sice nabíráte svalovou hmotu, ale zároveň hubnete! Svaly vám navíc pomáhají spalovat energii i v klidovém režimu, a tak se udržíte v kondici dlouhodobě.

    Vytvarujte si postavu k obrazu svému a zařaďte do svého cvičebního režimu i cviky s činkami. Nesahejte však po těch nejtěžších váhách, abyste zvládla vyšší počet opakování. Tím co nejvíce zvýšíte tepovou frekvenci, a spálíte tak o to více tuku. Pro ještě větší efektivitu prokládejte silové cviky těmi dynamičtějšími. Příkladem mohou být výpady na místě s činkami v kombinaci s dřepy s výskokem.

  • Boxování

    Autor: istock.com

    Box je ve své podstatě další formou intervalového tréninku. S tímto sportem byste ale měla vždy začínat pod dohledem instruktora. Je totiž běžnou chybou, že začátečníci dávají údery pouze silou paže, ale většina síly by měla vycházet ze středu těla (tzv. coru). Výhodou boxu je, že použijete svaly, o kterých jste doposud ani nevěděla, že je máte.

    Jelikož boxovací pytel bývá součástí vybavení mnoha posiloven, můžete box zařadit i do svého běžného tréninku. Už po třiceti vteřinách intenzivního boxování budete lapat po dechu a ke spalování podkožního tuku bude docházet během tréninku i po něm.

  • Běhání

    Autor: iStock.com

    Pokud si k hubnutí vyberete běh, budete potřebovat jen tenisky. Zapomeňte však na jogging. Abyste efektivně pálila při běhání tuk, budete se muset pořádně zapotit. Skvěle vám k tomu poslouží kopce. Ty vybíhejte z plných sil a z kopce si dejte výklus. Opět tak budete kopírovat styl intervalového tréninku, jen bez přesných časových úseků. 

    V případě, že bydlíte tam, kde byste kopec hledala jen stěží, pravidelně střídejte sprint s během o střední intenzitě. Snažte se úplně nepolevit, abyste měla neustále vyšší tepovou frekvenci. Výhodou takového běhu je krátká doba trvání, která se pohybuje od patnácti do třiceti minut.

  • Crossfit

    Autor: istock.com

    Existují důvody, proč se stal crossfit jedním z nejvyhledávanějších cvičení u mladých lidí, a těmi jsou propojení komunity a variabilita. Od cviků s kettlebellem se dostanete přes šplhání na laně až po výskoky na bednu. Crossfit je náročný sport a jednoznačně u něj budete překonávat své limity. To se podepíše na vaší zlepšující se fyzické kondici – mimo jiné ubýváním centimetrů okolo pasu. 

    Stejně jako u boxu ani u crossfitu však nepodceňte informovanost a na první lekce si domluvte kvalifikovaného trenéra, který vám dokáže cviky pořádně vysvětlit a následně opraví případné chyby. Tím snížíte riziko jakéhokoli úrazu.

  • Skákání přes švihadlo

    Autor: istock.com

    Ne vždy má člověk možnost jít si zacvičit do posilovny nebo si zajít na skupinovou lekci. V takovém případě si můžete zacvičit doma. Co ale dělat, když jste úplný začátečník a vaše technika cviků stále není nejlepší? Popadněte švihadlo a zaskákejte si alespoň na patnáct minut! Tahle skladná cvičební pomůcka vám dá pořádně do těla.

    Skákat přes švihadlo můžete v časových intervalech a střídat můžete hned několik stylů poskoků. Snažte se dopadat s lehkostí na špičky a neustále zapojovat střed těla. Na závěr si vyzkoušejte i dvojité skoky! Uvidíte, že se u nich pekelně zapotíte. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji