Spoléháte na motivaci? Za vším stojí tvrdá dřina a disciplína!

  • Spoléháte na motivaci? Za vším stojí tvrdá dřina a disciplína!
    9. února  2020 
     06:00

    Snažíte se už roky zhubnout, ale v určitém bodě vás opustí motivace? Uvědomte si, že se jedná o pouhou vnitřní pohnutku, která vás pohání k tomu, se sebou něco dělat. Pozitivní motivace je založena na odměně. Tou mohou být nové kalhoty, pochvala od partnera nebo vlastní touha vypadat a cítit se lépe. Existuje i negativní motivace, kdy vás k hubnutí popohání strach o zdraví. Obě však mají jedno společné, a to tu věc, že se na ně nemůžete při dietě věčně spoléhat! Jak tedy v hubnutí opravdu vytrvat?

    Motivace je v hubnutí důležitá, ale není na ni příliš velký spoleh. Zaměřte se proto na disciplínu, jelikož tu můžete mít plně pod kontrolou!

  • Plánujte a chystejte si jídlo do krabiček

    Autor: istock.com

    Pokud chcete zhubnout, budete se muset držet v kalorickém deficitu. To znamená, že váš kalorický příjem bude menší než výdej. V praxi toho docílíte hned dvěma způsoby, a to dietní stravou a cvičením. I když pohyb není pro redukci podmínkou, pomůže vám urychlit hubnutí a zároveň vám ho ve skutečnosti zpříjemní, jelikož velikost vašich porcí může být opravdu štědrá.

    Když si jídelníček poskládáte z potravin, které vám chutnají, motivaci k tomu, abyste dietu dodržovali, nebudete postrádat. Problém však může nastat ve chvíli, kdy si na přípravu jídel nenajdete potřebný čas. Během dne tak snadno podlehnete nástrahám v podobě rychlého občerstvení nebo zaženete hlad nějakým vysokokalorickým jídlem.

  • Co všechno byste si měli zapisovat?

    Autor: istock.com

    Motivace se začne vytrácet ve chvíli, kdy o sobě začnete pochybovat. Proto nedovolte, aby vás ovlivnila pouze špatná nálada, a pečlivě si zapisujte vše, co vás může ve vaší cestě při hubnutí posunout kupředu.

    1. Zapisujte si vše, co jste za den snědli. Pokud chcete být opravdu důkladní, připište i množství přijatých kalorií a hlavních živin, jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky.

    2. Zaznamenávejte si, kolik času a energie jste věnovali cvičení. Nezapomínejte ani na pokroky ve cvičení, jako jsou váha činek při daném cviku nebo počet opakování. Udržíte si tak motivaci a na každý další trénink se budete těšit.

    3. Zapisujte si pravidelně svou váhu a míry, abyste měli výsledky s čím porovnávat. Budete-li ze sebe vydávat maximum, každé zapsané číslo bude jen důkazem toho, že na sobě tvrdě pracujete, a na nějaké pochybnosti už nebude prostor.

  • 5 tipů, jak vydržet u cvičení

    Autor: istock.com

    Ztráta motivace je nejčastěji spojována se cvičením. Jste unavení? Nemáte čas? Máte příliš práce? Ať už je váš důvod vynechat cvičení jakýkoli, je pouhou výmluvou, která vám může narušit váš týdenní plán. Jak se udržet dlouhodobě v aktivním režimu?

    1. Cvičte tolikrát v týdnu, kolikrát je to pro vás opravdu reálné vždy splnit! 
    2. Najděte si vhodnou denní dobu pro cvičení. Pokud nejste zrovna ranní ptáče, vstávání v šest hodin na trénink pro vás nebude dlouhodobě udržitelné.
    3. Příliš dlouho nepřemýšlejte, obujte tenisky a vyrazte do posilovny. Jakmile začnete váhat, s velkou pravděpodobností vás přemůže lenost a zůstanete doma. 
    4. Udělejte si ze cvičení stejně silný návyk, jako je např. čištění zubů, které už je pro vás každodenní rutinou. 
    5. Může se stát, že vás přestane cvičení po čase bavit. To však není důvod k tomu, abyste omezili veškerý pohyb. Najděte si jinou sportovní aktivitu, která vás bude naplňovat.

  • Nastavte si pravidla a ta dodržujte

    Autor: istock.com

    Preferujete ve stravování pravidlo 80:20? Nebo víte, že na vás lépe funguje stoprocentní disciplína? Nastavte si pravidla svého dietního režimu a těch se držte. V případě, že si zakážete alkohol nebo sladkosti, nebude existovat kompromis. Jste-li ale příznivcem spíše rovnováhy, můžete si povolit např. jedno tzv. "cheat jídlo" týdně.

    Je zcela na vás, jak si svůj dietní režim nastavíte. Stejně jako jeden styl ve stravování nevyhovuje celé populaci, ani "dietní hranice" nemůže mít každý nastaveny stejně. Neměňte je však v průběhu diety! S velkou pravděpodobností by se to odrazilo na vašich výsledcích. Myslete na to, že vámi nastavený režim pro vás musí být dlouhodobě udržitelný. 

  • Pravidelně se za výsledky odměňte

    Autor: istock.com

    Motivace v podobě pouhé myšlenky může být pomíjivá, ale hmotná odměna už je spolehlivější. Stanovte si váhový úbytek pro každý měsíc a kupte si nový kousek oblečení (na cvičení) nebo cokoli, co vám udělá radost a souvisí s vaším hubnutím. 

    Vyhlédněte si daný kousek v obchodě a nekupujte ho dříve, než dosáhnete dílčího cíle. Šatník plný kalhot o menší konfekční velikosti by na vás zbytečně vyvíjel tlak. Obdarujte se s radostí. Spojte nákupy s posezením u kávy s kamarádkou a získání své odměny si naplno užijte! Zasloužíte si to.  

/
Autor: Veronika Duží
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji