Jak přežít svátky bez kil navíc? Zachrání vás ranní kardio!

  • Jak přežít svátky bez kil navíc? Zachrání vás ranní kardio!
    25. prosince  2021 
     06:00

    Plánujete prosedět celé svátky na gauči a ládovat se cukrovím? Pak musíte počítat s tím, že se nebudete cítit příliš dobře. Opuchlé tváře, zavodněné tělo a pocit těžkosti pronásledují po Vánocích spoustu lidí. Nastartujte proto své tělo hned po ránu kardiem. Podpoříte tak trávení, vylučování, povzbudíte metabolismus, a ještě spálíte nadbytečné kalorie. Užijte si svátky ve zdraví a vypoťte alespoň zčásti cukroví.

    K tomu, abyste tělo trochu rozpohybovali, hned nemusíte mířit do fitka. Inspirujte se kardio aktivitami, které jsou vhodné pro každého.

  • 4 důvody, proč dělat kardio ráno

    Autor: istock.com

    • Jelikož v noci hladovíte, glykogen, cukr uložený ve svalech a játrech, je lehce vyčerpán a inzulin máte nízko. Hlavním palivem při kardio aktivitě o nízké až střední intenzitě tak bude tuk.
    • Ranní kardio je skvělý způsob, jak začít den. Vyplaví se vám endorfiny, a vy se tak budete cítit skvěle, a to jak fyzicky, tak duševně.
    • Pokud je jen malá možnost, že se na kardio v průběhu dne vykašlete, zacvičte si hned ráno. Nachystejte si vedle postele vše, co ke sportu potřebujete, a hned po zazvonění budíku se pusťte do práce.
    • Ranní kardio, obzvlášť s vysokou intenzitou, dokáže rozběhnout váš metabolismus až na několik následujících hodin. Tuk tak budete pálit nejen během sportování, ale i v době, kdy už budete ležet na gauči s mísou cukroví.

  • Ranní procházka nebo běh

    Autor: istock.com

    Není nad to, začít den svižnou chůzí. Navíc stačí nazout tenisky, teple se obléct a vyrazit ven. Žádné složité plánování, nepotřebujete ani vybavení a délku i intenzitu samotné aktivity si volíte sami. Při chůzi se ale snažte rozpohybovat celé tělo včetně paží. Zapojíte tak i svaly zádové a celé paže.

    V případě, že vám pohyb není cizí, můžete střídat chůzi s během. Indiánský běh v pravidelných intervalech už je účinný způsob, jak se zapotit a vydat ze sebe pořádnou dávku energie. 

  • Krátký kruhový trénink

    Autor: istock.com

    Pokud venku mrzne a vám se z tepla nikam nechce, odcvičte si kardio doma. Nepotřebujete k tomu trenažér, orbitrek ani rotoped, dokonce ani žádné jiné cvičební pomůcky, a přesto budete za patnáct až dvacet minut příjemně zničení. 

    Vyberte si pár cviků, při kterých se vám zaručeně zvýší tepová frekvence. Patří mezi ně např. dřep, výpad, skákání panáka (tj. jumping jacks), ale i kliky nebo lehy sedy. Nakombinujte cviky pro celé tělo. Inspirovat se můžete třeba tímto půlhodinovým tréninkem, při kterém spálíte až tři sta kalorií.

  • Skákání přes švihadlo

    Autor: istock.com

    Máte doma švihadlo? Pak vlastníte poklad, který vám po Vánocích zachrání postavu. Jedná se o levnou a skladnou cvičební pomůcku, která je velice oblíbená i u dětí školního věku. Možná se vám tak podaří zapojit do tréninku i další členy rodiny. 

    Skákejte přes švihadlo v intervalech po 45 vteřinách a 15 vteřin odpočívejte. Střídat můžete i různé styly, jako jsou skákání snožmo, s meziskokem nebo střídavě jako v tomto kardio tréninku.

    I po pouhých deseti minutách budete zadýchaní. Aby byl ale trénink opravdu účinný, snažte se vydržet cvičit alespoň patnáct až dvacet minut.

  • Tancování u zrcadla

    ...
    Autor: istock.com

    Zpívání v autě nebo ve sprše, ale i tancování doma u zrcadla jsou aktivity, kterými se příliš nechlubíme. Ale většina z nás si je plnými doušky užívá. Zapněte si proto nahlas hudbu i o svátcích a rozpohybujte boky tak, že nakopnete účinně i své spalování.

    V případě, že není místnost, do které byste se mohli zavřít, a před rodinou se stydíte, můžete ke spalování tuků využít i domácí práce, jako jsou luxování nebo vytírání. Úklid však nemusí být zrovna lákavý způsob, jak trávit svátky, a tak raději odhoďte stud a roztančete na vánoční písničky celou rodinu!

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji