Test ořechových másel: Která svou chutí strčí do kapsy i slavný lískooříškový krém?

Foto: iStock.com
9. prosince  2019 
 06:00

Oříšková másla se stala ve světě fitness hotovým fenoménem a zamilovali si je i ti, kteří doteď ořechy příliš v lásce neměli. Na trhu se setkáte s másly, která mají čistá složení, a obsahují tak opravdu jen ořechy, ale i s hříšnými kombinacemi s čokoládou, kokosem, proteinem nebo karamelem. Přestože je převážná většina složením zdravá, počítejte s vyšší kalorickou hodnotou a mlsejte opravdu s rozvahou!

Při výběru ořechového másla vždy čtěte složení. Na prvním místě musí být vždy uvedeny ořechy. Ty bývají pražené, ale pokud hledáte tu nejzdravější variantu, pak vybírejte opražené na sucho. Upřednostňujte také výrobce, kteří uvádějí původ a druh ořechů. Snažte se zcela vyhnout máslům obsahujícím přidaný olej, konzervační látky a barviva. Většinou je prvním ukazatelem nízké kvality i podezřele nízká cena. 

Další složky v ořechových máslech se pak odvíjejí od vaší preference a chuti. Ty nejzdravější obsahují pouze 100 % kvalitních ořechů, tedy ani žádný přidaný cukr. Pokud ale chcete mít doma ořechové máslo jako takovou zdravější alternativu nutelly a jiných pomazánek, pak se nebojte ani másel např. s čokoládou.

Otestovaly jsme pro vás hned devět másel, z toho osm sladkých. Můžete si je přidat do ovesné kaše, jogurtu nebo jimi potřít (celozrnný) toust. A jedno je slané, vhodné např. k masu jako dip.

 

Lískovo-čokoládové máslo Šufánek, 155 Kč (190 g)

Autor: Šufánek

Koupíte na e-shopu sufanek.cz.

Chtěla jsem napsat "dokonalá náhražka nutelly", ale tím bych ořechové máslo od Šufánka urazila. Protože to rozhodně není žádná náhražka. Naprosto vyvážená čokoládová chuť s kousky najemno namletých oříšků. Necítíte jen sladce palčivou chuť cukru, ale opravdovou kombinaci ořechů a kakaa. Konzistence trošku řidší, ale na lžičku a rovnou do pusy nebo na palačinky, do jogurtu, prostě kamkoli naprosto ideální.

Známka jako ve škole: 1

 

Kešu krém s jahodami Natu, 125 Kč (140 g)

Autor: Natu
Koupíte na e-shopu natu.cz.

S ořechovými másly mám bohatou zkušenost a musím říct, že dlouho jsem nejedla něco tak lahodného a zdravého zároveň. Závodně plavu a teplý toust potřený tímto máslem je u mě teď přes zimu hit. Na brzké ranní tréninky ve studeném bazénu je to to pravé! Chutná, zasytí, není cítit ničím umělým a přesně pokryje mé energetické potřeby 90minutového tréninku. Za mě velký palec nahoru za složení i chuť.

Známka jako ve škole: 1

 

Arašídový krém Slaný karamel by Mama Domisha, Big Boy, 169 Kč (250 g)

Autor: Big Boy Butter

Koupíte na e-shopu bigboybutter.cz.

Jednou ho zkusíte a už nikdy nebudete chtít žádné jiné! Než jsem tento produkt vyzkoušela, tak jsem všude četla, jaké je to šílené "foodporno". Říkala jsem si, že je to možná trochu přehnané, ale hned po první lžičce jsem musela s tímto hodnocením souhlasit! Lehce slaná chuť nádherně doplňuje jemný arašídový krém. Takže pokud milujete slaný karamel (a že ho miluje skoro každý), tak je tenhle produkt pro vás jasná volba! Před konzumací ho pořádně promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Rozhodně je to nejlepší arašídové máslo, jaké jsem kdy vyzkoušela. Ale pozor! Je silně návykové!

Známka jako ve škole: 1*

Oříškový proteinový krém – čokoláda Uganda 37 % Dietella, 299 Kč (250 g)

Autor: Dietella
Koupíte na e-shopu dietella.cz.

Tento krém obsahuje arašídy, ze 37 % kvalitní protein, a k tomu výbornou čokoládu z Ugandy. Právě díky kombinaci s kvalitní čokoládou je z krému výborná pochoutka, kterou jsem s dětmi vyzkoušela na palačinky místo nutelly. A všichni jsme byli nadšení. Není moc sladký, má jemnou konzistenci bez kousků a snadno se natírá. Oceňuji, že v krému nenajdu žádné nekvalitní suroviny ani palmový olej, a takové produkty chci sobě a své rodině nabídnout. Velikost balení je přesně tak akorát, aby se stihlo spotřebovat.

Známka jako ve škole: 1

 

Ořechové máslo z nasucho pražených mandlí Trinutka, 149 Kč (190 g)

Autor: Trinutka

Koupíte na e-shopu trinutka.cz.

Máslo má hutnější konzistenci, která se příliš nemění ani po důkladném zamíchání. Možná je to tím, že se jedná o čistě mandlové máslo. Chuť mě příjemně překvapila, opravdu krásně cítíte mandle. Co mi ale trochu vadilo, je, že se v puse nepříjemně lepilo a hůře se polykalo. Doporučuju přidat do kaše nebo třeba na toast. Na mlsání po lžičce pro mě úplně nebylo. 

Známka jako ve škole: 2

 

Ořechový krém Čokořech, Goodie, 264 Kč (300 g)

Autor: Goodie

Koupíte na e-shopu goodie.cz.

Jak už název napovídá, máslo se skládá z arašídů, kešu, mandlí a kakaa. Hned po první lžičce vás uhrane opravdu výrazná a příjemná chuť oříšků. Máslo má trošku hutnější konzistenci, ale po důkladném zamíchání vznikne jemná "omáčka". Některá másla nezvládám jen tak mlsat po lžičce, ale s tímhle jsem neměla problém. Chuťově je moc dobré.

Známka jako ve škole: 1

Ořechový krém Protein–kešu–kokos, Lifelike, 199 Kč (300 g)

Autor: LifeLike

Koupíte na e-shopu lifelike.cz.

Po zaboření první lžičky do másla jsem málem vykřikla blahem. Kombinace kešu a kokosu mi připomněla mé milované raffaello. Díky proteinu je máslo poměrně dost sladké, což ho činí velice návykovým. Zastavit se po třech lžičkách chtělo opravdu hodně pevnou vůli. Pokud si hlídáte štíhlou linii, nedoporučuju ho tedy mlsat samotné. Já se ze své "chyby" poučila a přidávala jsem si ho už jen do ovesné kaše a do jogurtu s banánem.

Známka jako ve škole: 1

 

Slané arašídové máslo s paprikou a chilli Trinutka, 89 Kč (190 g)

Autor: Trinutka

Koupíte na e-shopu trinutka.cz.

Tohle byla má první zkušenost se slaným arašídovým máslem a nejspíš taky poslední. Zvolila jsem ho jako přílohu k masu a zelenině a ta slaná chuť arašídového másla mi zkrátka neseděla. Co se týče konzistence, tak je máslo trochu hutnější, a proto je dobré smíchat jej s troškou vody, aby se vytvořil jemný dip. Musíte být ale opravdu opatrní a s vodou to nepřehánět, já jsem ho asi dvakrát zředila až moc. Chuť tohoto másla rozhodně není špatná. Je lehce pikantní a určitě si své příznivce najde. Já jsem zkrátka fanoušek těch sladkých.

Známka jako ve škole: 2-

 

TIP REDAKCE: Ořechovým máslem uděláte o Vánocích radost nejen všem milovníkům oříšků, ale i těm, kteří se snaží stravovat se zdravě, ale zároveň si čas od času rádi zamlsají. 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji