Po každé dietě u vás přijde jojo efekt? Víme proč!

  • Po každé dietě u vás přijde jojo efekt? Víme proč!
    12. prosince  2019 
     06:00

    Patříte mezi věčné dietáře? Pak jste se s jojo efektem už jistě setkala. Cílem mnoha žen je zhubnout o nadbytečná kila co nejrychleji, a tak se upínají k extrémním dietám. Přestože váha první dny i týdny velice rychle klesá, ta pravá výzva přichází až po ukončení dietního režimu. Nízký příjem a dlouhodobé odpírání si se na těle podepíšou i s úroky a váha může ukázat i číslo vyšší než na samém začátku. 

    Zaměřte proto svou pozornost nejen na samotné hubnutí, ale také na proces udržování váhy. Váš přístup k redukci pak bude mnohem rozumnější.

  • Hubnete příliš rychle. Zpomalte!

    Autor: iStock.com

    Předejít jojo efektu můžete už výběrem správné diety. Vyhněte se všem detoxům a příliš omezujícím dietám, které jsou založeny na konzumaci pouze pár potravin. Příliš nízký kalorický příjem zaručí velký úbytek, ale za jakou cenu? Smiřte se raději s pomalejším hubnutím, ale zato s trvalými výsledky!

    Zdravá redukce by se měla pohybovat okolo půl až jednoho kila za týden. Ze začátku může váha klesat o něco rychleji, jelikož se tělo zbavuje přebytečné vody, kterou zadržovalo z přemíry nezdravých potravin a přemíry sacharidů ve stravě. Už po pár dnech se ale váha ustálí a budete bojovat za každý gram. Nemějte však velké oči a vizualizujte si tuk např. do kostek másla. Uvědomíte si, jak moc dvě stě padesát gramů tuku ve skutečnosti je, a budete na sebe rázem pyšná. 

  • Nepraktikujete režim, který je dlouhodobě udržitelný

    Autor: istock.com

    Našla jste si dietu, ale odmítáte změnit svůj životní styl? Pak hledejte dále! Váš způsob stravování by ve vás neměl vyvolávat pocity odpírání si a omezování se. Redukce pak bude o to příjemnější a nebudete ani vnímat, že nějakou dietou procházíte. 

    Jezte to, co máte rádi. Jediné omezení, které byste měla podstoupit, je snížení kalorického příjmu, a to pouze na hodnotu, při které nebudete hladovět. Tělo tak nebudete zbytečně stresovat, podpoříte správnou hormonální funkci, a přesto budete efektivně spalovat přebytečný tuk.

    Kalorický redukční příjem si můžete napočítat přes nejrůznější on-line kalkulačky, přičemž výpočet bude vycházet z bazálního metabolismu a denní fyzické aktivity. 

  • Po dietě si příliš dopřáváte

    Autor: iStock.com

    Redukční režim většinou trvá několik týdnů. Za tu dobu se nasbírá hned několik "ne" při pozvání na drink, nabídnutí nějaké sladkosti nebo nezdravého jídla. Není vůbec divu, že vaše myšlenky ke konci diety se soustředí na všechna ta nelehká odmítnutí, která jste musela učinit. Je ale důležité, abyste si je nechtěla v nadcházejícím období udržování váhy kompenzovat.

    Při dietě byste se měla ve větší míře vyhýbat alkoholu, sladkostem a tučným pokrmům. Určitě si ale nic nezakazujte! Pokud si jednou týdně dopřejete něco hříšného, nebudete mít nutkání to dohánět později. Mnohem snadněji tak ukočírujete množství a zároveň se nebudete muset vyhýbat společenským událostem, jako jsou nejrůznější oslavy, večírky apod. 

  • Přidáváte na kaloriích moc rychle

    Autor: istock.com

    Ať už jste se rozhodla při dietě kalorie počítat či nikoli, zvyšujte svůj příjem postupně. Jděte na to selským rozumem. Jedním z příkladů, na kterých to lze snadno demonstrovat, jsou večerní přílohy. V případě, že jste si je dosud odpírala, zařaďte je do nynějšího jídelníčku v prvním měsíci ob den. Kalorický příjem tak navýšíte pouze o pár set kalorií týdně. 

    Stejně můžete postupovat i při hřešení. Chybělo vám při dietě sladké, ale odnaučila jste se ho jíst? Nevracejte se k závislosti na cukru, ale zároveň se nebojte si jednou za čas dopřát nějaký ten dortík. Spojujte si sladké s výjimečnou příležitostí a dejte si dezert raději s přítelem na večeři nebo s kamarádkou u kávy, než abyste si kupovala čokoládu nebo sušenky domů.

  • Přestala jste se hýbat!

    Autor: istock.com

    Příčinou jojo efektu může být nejen rychlý nárůst kalorického příjmu, ale také nedostatečný výdej. Zatímco dosud jste byla při dietě zvyklá pravidelně cvičit, teď se dostavil pocit, že už nemusíte... Opak je ale pravdou. Zatímco za redukcí stojí v hlavní roli váš jídelníček, v udržovacím režimu vám právě pohyb nejlépe pomůže se ve stávající formě udržet. 

    I přes jen pozvolné navyšování kalorického příjmu vám váha může začít stoupat příliš rychle. Není totiž snadné najít tu míru, kolik kalorií navíc už je příliš. Nezapomínejte proto na pohyb. Nejenže vám bude líto si po hodinovém běhu dát kus dortu, ale především snadněji udržíte ideální energetickou bilanci. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji