Nabrat svaly a zároveň shodit pár kilo tuku? Tyhle triky zaberou

  • Nabrat svaly a zároveň shodit pár kilo tuku? Tyhle triky zaberou
    30. září  2016 
     06:00

    Mít tak o pár kilogramů méně a o něco viditelnější svaly, to by byla paráda! Zdá se vám to ale jako nemožné? Vždyť přece pokud chci nabrat svalovou hmotu, půjde váha nahoru, ne? Nemusí to tak být. Pokud budete dodržovat tato pravidla, čeká vás pevnější postava i nižší váha. 

  • Strava na prvním místě

    Bílkoviny vám pomohou zasytit na delší dobu.
    Autor: Shutterstock.com
    Základem všeho je strava. I v tomto případě. Jestliže chcete zhubnout a zároveň získat více svalů, musíte mít vyvážený jídelníček. A v něm rozhodně neopomíjet bílkoviny. Pokud se stravujete zejména tuky a na proteiny zapomínáte, vysochané postavy jen tak nedocílíte. Získat dostatek bílkovin ale neznamená dát si jednou denně k obědu steak. Musíte se naučit přijímat i rostlinné bílkoviny. Bílkoviny jsou totiž hlavní stavební látkou svalového vlákna. A čím více svalové hmoty budete mít, tím rychleji se zbavíte tuku. 
  • Talíř na třetiny

    Mořské řasy wakame jsou plné bílkovin a pomůžou vám při hubnutí.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdybyste si měli rozdělit svůj talíř na třetiny, pak by měla být jedna část tvořena bílkovinami, druhá sacharidy (ne jednoduchými cukry, ale polysacharidy s vysokým obsahem vlákniny) a třetí  zeleninou. Uprostřed by vám měla zbýt malá část pro zdravé tuky. Ty mohou být součástí bílkovin, třeba v podobě olivového oleje, se kterým pokrm připravíte. 
  • Přidejte sacharidy!

    Proteinový nápoj pomůže obnovit poškozené svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Ne všechny sacharidy jsou ale zapovězené, naopak některých byste měli přidat, pokud chcete zvýšit svalovou hmotu. Ale ne během dne. Sacharidy, ty komplexní s dostatkem vlákniny, si dopřávejte ke snídani nebo bezprostředně po tréninku. Tělo potřebuje doplnit energii, aby mohlo regenerovat svaly. Dejte si klidně proteinový nápoj, který pomůže obnovit hladinu glykogenu v těle.  
  • Zapomeňte na váhu

    Možná si to neuvědomujete, ale za vaši nadváhu může i sůl.
    Autor: Shutterstock.com
    Alespoň chvíli byste měli zamknout váhu hluboko ve skříni. Než dojde k harmonii mezi ubýváním kilogramů a nabíráním svalové hmoty, může se vám zdát, že o nic nehubnete. Přitom ale platí: o co méně kilogramů tuku máte, o to více svalové hmoty získáváte. U každého člověka je to navíc individuální, takže se nesnažte poměřovat se s někým jiným.
  • Změřte se

    ...
    Autor: Shutterstock
    Nicméně kontrolu byste nad sebou nějakou mít samozřejmě měli. Nejlepší jsou profesionální váhy, které vám změří přesný poměr tuku, svalů a vody v těle. Pokud k takové nemáte přístup, vezměte zavděk klasickým metrem a své pokroky sledujte v centimetrech. Pravdivé, ohledně vašich snah, budou i velikosti oblečení. Až vám oblíbené kousky ve skříni budou velké, ačkoliv podle kilogramů jste nic neshodili, máte jasno, že na to jdete správně. 
  • Nebojte se posilovat

    Zařídit domácí posilovnu není složité, potřebujete jen kousek místa a správné pomůcky.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusíte mít strach, že když budete posilovat, stane se z vás chodící hora svalů. Naopak – pokud se to nepřehání, silový trénink vám pomůže spálit mnohem více kalorií. Při tvorbě svalové hmoty totiž zároveň dochází k odbourávání tuku. A čím více svalů budete mít, tím rychleji to půjde. Na tom je založen bazální metabolismus, tedy to, že člověk spaluje tuky v klidu během běžných denních činností.

    Posilování kombinujte i s kardio tréninkem, při kterém budete kalorie spalovat primárně. Navíc je důležité formy tréninku – stejně jako pohybu – střídat, aby si tělo na ně příliš nenavyklo. Poté byste totiž už nehubli. Pohyb by se stal pro tělo automatický a nespotřebovalo by na něj tolik energie. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji