Jak hubnout co nejrychleji? Nakopněte metabolismus, víme jak!

  • Jak hubnout co nejrychleji? Nakopněte metabolismus, víme jak!
    30. srpna  2016 
     06:00

    Dostatek pohybu, umírněná strava, dostatek spánku, zdravá životospráva. To všechno sice vede k hubnutí, ale ještě důležitější věc, kterou musíte znát, aby vám šla kila dolů jedna radost, je správné fungování vašeho metabolismu. Protože čím lépe funguje, tím rychleji se dostanete na svou vysněnou váhu. 

  • Pracovní metabolismus vs. klidový metabolismus

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Může se to zdát jako věda, přitom je to jednoduché jak facka. V našem těle operujeme se dvěma metabolismy. Pracovním a klidovým. Ten první určuje, jak rychle spalujeme tuky během pohybové aktivity. Druhý, klidový, kterému se říká bazální metabolismus, je pro nás snad ještě důležitější. Ten má totiž na starosti spalování i ve chvílích, kdy jsme v klidu. A proto potřebujeme, aby byl co nejrychlejší. Platí tu přímá úměra: čím rychlejší bude, tím rychleji budeme my hubnout. 
  • Spočítejte si bazální metabolismus

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nejprve ze všeho byste ale měli zjistit, jaká je hodnota vašeho bazálního metabolismu. Podle toho si pak totiž spočítáte, kolik kalorií přes den skutečně potřebujete. Každý z nás to má totiž stanovené jinak. Hlavními proměnnými zde jsou věk, pohlaví, aktivita, množství tuku a svalů v těle. Výsledné číslo vám napoví, kolik kalorií potřebujete k tomu, abyste si udrželi váhu. Pokud trochu uberete, pak budete hubnout. A samozřejmě cílem je mít co nejrychlejší metabolismus, aby tělo spalovalo přijatou energii co nejefektivněji. Nejpřesnější metodou je pro vás samozřejmě nejdříve navštívit odborníka, který vás změří na speciální váze. Vypočítat si to ale můžete sami pomocí kalkulačky.
  • Zapomeňte na diety

    Pozor na jojo efekt.
    Autor: Shutterstock.com
    Hlavním pravidlem, pokud chcete mít rychlý metabolismus, je nedržet diety. Ano, skutečně. Protože každá radikálnější dieta je těžce zaplacena jojo efektem. Metabolismus se při nedostatku přijaté energie zpomaluje a najíždí na úsporný režim. Vše, co pak sníte, si důkladně uloží, a tak jdou pak kila nahoru rychleji, než byste si přáli. Na diety tedy zapomeňte! 
  • Pijte dostatek vody

    Během jídla klidně pijte. Naopak, je to žádoucí.
    Autor: Shutterstock.com
    Také vám připadá zvláštní, že byste mohli hubnout rychleji jen kvůli tomu, že pijete dostatek vody? Skutečně tomu tak je! "Svalové buňky jsou ze sedmdesáti procent tvořeny vodou, která do nich přichází jako regenerace a zároveň i chladicí tekutina," vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu. "Dostatečný přísun tekutin tak zrychluje regeneraci svalů, což skutečně ke zrychlení metabolismu může vést."

  • Přidejte zelený čaj

    Zelený čaj obsahuje katechiny, které pomohou zrychlit metabolismus.
    Autor: Shutterstock.com
    Správná hydratace ale nemusí být pouze o pití vody, počítá se do toho i ovoce, zelenina, vodové polévky, dokonce v některých případech i káva. Co byste ale rozhodně přidat měli, jsou čaje. Ty totiž obsahují antioxidanty, které pomáhají proti usazování volných radikálů a škodlivých látek v těle. Ty totiž při nahromadění mohou vést k různým metabolickým onemocněním, jako jsou třeba diabetes druhého typu, vysoký cholesterol nebo obezita. Navíc zelený čaj pomáhá urychlovat metabolismus. Prsty v tom mají katechiny, které jsou v čaji obsaženy. Denně pijte alespoň tři šálky. 
  • Víckrát denně malé porce

    Jezte menší porce víckrát denně!
    Autor: Shutterstock.com
    Místo toho, abyste jedli třikrát denně velké jídlo, zamyslete se nad tím, jestli by nebylo lepší jíst pětkrát denně menší porce. Pak totiž tělo, speciálně tedy metabolismus, poběží po celý den. Bude nastartovaný, a tak se postupně i zrychlí. Navíc tím, že si dáte víckrát denně menší porce, si zajistíte, že hladina krevního cukru bude stabilní, nebudete tedy mít hlad a ani vás nebudou honit chutě na něco dobrého. Právě ve chvílích, kdy máte hlad, se metabolismus pomalinku začíná zpomalovat. Hlídá si totiž přijatou energii, a pokud se mu jí nedostává akorát, ukládá si ji na další – horší – časy. 
  • Jezte tuky!

    Losos, avokádo, nebo oříšky. Je jedno, co si vyberete jako zdroj omega-3 mastných kyselin.
    Autor: Shutterstock.com
    Panika, která vládne světu hubnutí v souvislosti s konzumací tuků, se ale rozhodně netýká všech tuků. Některé, speciálně omega-3 mastné kyseliny, jsou pro tělo zdravé a ono je potřebuje. Kromě toho, že pomáhají mozku udržovat se v kondici a chrání srdce před onemocněními, tak ještě navíc fungují ve prospěch metabolismu! Enzymy, které jsou v těch vhodných tučných potravinách obsaženy, pomáhají spalovat rychleji tuky. Do jídelníčku si zařaďte ryby, oříšky, lněná semínka, oleje.
  • Pravidelně se hýbejte

    Nezapomeňte při sportu na dostatečnou podporu.
    Autor: Shutterstock.com
    Nicméně strava může k nakopnutí metabolismu pomoct, ale jestli se nehýbete, nikdy to nebude úplně stoprocentní. Protože právě pohyb pomáhá metabolismus zrychlit nejvíce. Ideální je hýbat se alespoň třikrát až pětkrát týdně. Potom budete spalovat nejen při cvičení, ale i tehdy, až půjdete z tělocvičny a budete už v klidu. Není to ale jen o samotném pohybu. Při sportu posilujete svalovou hmotu, a čím více jí máte, tím rychlejší bazální metabolismus je. Proto se nebojte a do svého tréninku přidejte i ten silový. Nebojte, Rambo z vás nebude. A naopak kila půjdou dolů rychleji. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji