Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dieta 2011: Nejlepší a nejhorší jednostranné diety!

Fotografie
21. ledna 2011 | 06:10

Převážná většina všech diet je postavena na jednom principu: omezení sacharidů. Stravu pak tvoří bílkoviny a tuky. U mnoha jednostranných diet hrozí nedostatek důležitých živin.

Většinu „zaručených“ diet slibujících velké váhové úbytky za velmi krátkou dobu, nelze dodržovat delší dobu. „Jde o diety krátkodobé, čili velmi rizikové a po jejich skončení dochází k tzv. jo-jo efektu,“ tvrdí nutriční terapeutka Lenka Mičová z zijzdrave.cz.

Dieta podle krevních skupin

Vychází z předpokladu, že správné trávení jednotlivých druhů potravin se odvíjí na základě geneticky daných dispozic, které lze určit pomocí krevní skupiny. Tato dieta vyzdvihuje individualitu a pro každou krevní skupinu představuje druhy potravin, které jsou pro ni vhodné ke konzumaci a které nikoli.

Nejde o krátkodobou záležitost, ale celkovou změnu životního stylu a stravování, čili doba dodržování této diety není pevně určena. Díky změně stravovacích zvyklostí dojde i k úpravě hmotnosti daného jedince. Zároveň si lze váhu dlouhodobě udržet.

Dietu podle krevních skupin může zahájit každý, kdo potřebuje redukovat hmotnost, dále se k ní upínají lidé, kteří mají zdravotní problémy a slibují si od změny jídelníčku odstranění těchto problémů. Je třeba počítat s tím, že nejde o časově ohraničenou dietu, ale trvalou změnu stravovacích zvyklostí.

Princip diety
Vše se točí okolo lektinů, které se vyskytují v potravinách a mohou dle tvůrce diety negativně působit na organismus, pokud se nesnesou s danou krevní skupinou. Každá krevní skupina má prý totiž jiný stupeň snášenlivosti vůči lektinům. Tato teorie však nikdy nebyla zcela vědecky ověřena a je tedy příhodnější se poohlédnout po mnohem prozaičtějších příčinách efektu redukce váhy. U všech skupin je jídelníček sestaven tak, že je vypuštěna některá jeho složka s vyšší kalorickou hodnotou, například přílohy, mléčné výrobky a uzeniny, což lze považovat za běžné doporučení odborníků na dietologii. Díky omezení vysokoenergetických potravin dochází logicky k hubnutí.

Povolené potraviny
•    Skupina A (převážně vegetariáni): vše rostlinného původu, málo kuřecí a rybí maso, rýže, luštěniny
•    Skupina B (bílkovinná strava): mléčné výrobky, maso, vejce, zelenina, rýže
•    Skupina AB (kombinovaná strava): vše rostlinného původu, mléčné výrobky, maso, vejce, luštěniny
•    Skupina 0 (masožravci): maso, zelenina, rýže, luštěniny

Zakázané potraviny
•    Skupina A: mléčné výrobky, maso, uzeniny, veškeré tučné výrobky
•    Skupina B: drůbeží a vepřové maso, obiloviny, luštěniny
•    Skupina AB: maso (hovězí, vepřové), tučné výrobky (včetně těch mléčných)
•    Skupina 0: obiloviny a přílohy (brambory), mléčné výrobky, ořechy

Pozitiva
Přemýšlení o jídelníčku, protože uvědomění si toho, co jíme, je prvním krokem k redukci váhy. Dieta je také zaměřena více na charakteristiku člověka jako samostatného a nezávislého organismu, není tedy dietou masovou. Strava je založena na individuálním výběru.

Negativa
Redukční efekt není zaručen. Záleží na množství a skladbě jídla, příjmu a výdeji energie. U některých skupin je výživa zcela nedostatečná a chybí v ní některé zásadní složky stravy. Navíc ne každý zná svou krevní skupinu a je tedy nutný rozbor krve.

Dělená strava

Dělená strava je dietologický postup, který lze zařadit do dlouhodobých programů snižování váhy spojených s celkovou změnou životního stylu. Strava se dělí podle obsahu živin na živočišnou (bílkoviny, tuky) a rostlinnou (sacharidy). Doba dodržování není stanovena ani nijak omezena. Lze postupně dosáhnout úbytku váhy o neomezené množství kilogramů. Měsíčně lze docílit snížení hmotnosti o 4 až 8 kg. Navíc váhu lze pomocí dělené stravy nejen redukovat, ale i udržet.

Dělená strava bude vyhovovat těm, kteří chtějí změnit svůj životní styl a upravit natrvalo jídelníček. Ztráta kil je pozvolná, což je mimochodem správný a zdravý postup, ale také poměrně vyvážená a hlavně trvalá, tedy bez nežádoucího jo-jo efektu, pokud se udržuje nepřetržitě.

Princip diety
Principem diety je dělení stravy na živočišnou a rostlinou. Teorie dělené stravy říká, že látky živočišného původu se v těle tráví jiným způsobem než ty rostlinné. Když je strava konzumována v kombinaci těchto složek, dochází ke zpomalení trávení a také tloustnutí. Pokud však tělu dodáme tyto dva druhy potravin odděleně, každý je stráven zvlášť, rychleji a zdravěji. O této tezi však neexistují doložené studie, takže skutečnou příčinu úbytku váhy je třeba vidět poněkud racionálněji. Dieta zahrnuje velké množství zeleniny a omezuje přílohy, což jsou obecná doporučení dietologů při snižování hmotnosti. Krom toho je při dělené stravě důležitý pitný režim, pomalá konzumace a sledování skladby jídelníčku.

Povolené potraviny
Jsou povoleny téměř všechny potraviny, ale vždy striktně rozděleny na živočišné a rostlinné. Mezi jednotlivými oddělenými pokrmy jednoho typu má být několikahodinový až denní odstup. Doporučováno je velké množství ovoce, zeleniny, vlákniny a tekutin.

Zakázané potravinyVyloženě zakázána není žádná z potravin, nicméně nejsou doporučovány ve velké míře sladkosti a příliš tučná jídla. Vysloveně zakázány jsou jen kombinace jídel živočišného a rostlinného původu.

Pozitiva
Množství jídla není omezeno, jen jeho skladba, takže hlad je téměř vyloučen. Jíst pomalu umožňuje si jídlo patřičně vychutnat, dobře strávit a nepřejídat se. Dietu lze navíc dodržovat dlouhodobě.

Negativa
Zejména jo-jo efekt – pokud od zavedeného jídelníčku upustíte, kilům se nevyhnete. Pokud se nedaří dostat kila dolů, příčina může být v množství snědeného jídla a nadměrné kalorické hodnotě. Při nedodržení střídání jednotlivých skupin potravin hrozí jednostrannost jídelníčku a karence důležitých živin.

Bodová dieta

Dieta je založena na bodovém systému, který přiřazuje určité číslo podle kalorické a výživové hodnoty jednotlivým druhům potravin. Na den je stanovena bodová hranice, která nesmí být překročena, má-li být docíleno redukčního efektu. Pokud je zajištěn vyvážený jídelníček za poctivého počítání bodů, lze ji dodržovat až několik týdnů, eventuálně měsíců. Úbytek váhy je individuální, neboť ten, kdo bodovou dietu drží, si sám určuje skladbu potravin. Může jít o několik kilogramů týdně, případně až desítky kilogramů během delšího období.

Bodová dieta se hodí pro každého, kdo potřebuje shodit několik kilogramů a je ochoten si na výsledek počkat.

Princip diety
Každé potravině je přiděleno číslo podle její kalorické a výživové hodnoty. Denní limit je pak stanoven předem definovaným počtem bodů, který nesmí být překročen. Po dosažení denní bodové hranice by se už nemělo jíst nic. Pokud je dosaženo stropu a dotyčný má stále hlad, může si díky cvičení body zase přidávat. Jinými slovy jde o počítání kalorického příjmu a výdeje pomocí jednoduššího a přehlednějšího systému sčítání čísel, než je tomu u počítání kilojoulů.

Povolené potraviny
Povoleny jsou všechny potraviny, jen má každá z nich přidělen jiný počet bodů, který v součtu nesmí překročit danou hranici.

Zakázané potraviny
Zakázána jsou jídla, která překročí bodovou hodnotu stanovenou na daný den.

Pozitiva
Přemýšlíme o tom, co jíme. Uvědomění si množství a složení stravy je prvním krokem k redukci váhy. Navíc není omezen výběr potravin. Konkrétní skladbu jídelníčku si každý stanoví sám, jinými slovy jí to, co mu/jí chutná (samozřejmě až do dosažení denní bodové hodnoty). Některé potraviny mají 0 bodů, je tedy možné jich sníst neomezeně. Navíc překročený limit lze doplnit o plusové body z fyzické aktivity a hlad tedy nehrozí.

Negativa
Nevyvážená strava – každý si určuje skladbu jídelníčku sám, z čehož může plynout nedostatečná výživa v některých směrech (přebytek či nedostatek některé důležité složky). Je zde rovněž nejistý úbytek váhy. Váhový úbytek nelze přesně stanovit, případně se ani nemusí dostavit. Záleží na tom, co a kolik jíme, zda máme dost pohybu a na mnoha dalších faktorech.

Cambridge dieta

Tato dieta, nesoucí název známého anglického univerzitního města, vznikla v 80. letech minulého století na čistě vědeckých poznatcích o obezitě a nadváze. V celém světě způsobila doslova „dietní“ revoluci a široko přesáhla hranice Britských ostrovů. Od všech ostatních diet se totiž liší tím, že nepracuje s běžnými potravinami, úpravou jídelníčku, nepočítá kalorie, ani nezakazuje tuky nebo sacharidy. Cambridge dieta rovnou nahrazuje veškeré jídlo vlastními instantními výrobky, které obsahují přesné množství všech látek potřebných pro správné fungování organismu, a to při minimálním obsahu kalorií.

Dieta se dodržuje takto – u velmi obézních může maximálně měsíc (s přesně stanovenými a vymezenými přestávkami i o několik týdnů déle); u lidí s pár kilogramy navíc postačí několik dní, max. týdnů. Při vysoké nadváze je reálné shodit 5 až 10 kg za cca 4 týdny.

Klasický program Cambridge diety, tedy konzumace jen a pouze instantních výrobků, je určena především lidem na vysokém stupni obezity nebo nadváhy. Při používání produktů diety jako náhražky některých denních jídel je pak vhodná i pro ty, kteří mají jen několik kilogramů navíc.

Princip diety
Veškerá strava je zcela nahrazena instantními koktejly, teplými polévkami a výživnými tyčinkami, jejichž obsah je přesně vyvážen tak, aby zajistil všechny potřebné vitaminy, stopové prvky, bílkoviny, sacharidy, tuky a další látky nezbytně nutné pro tělo. Kalorická hodnota je však zmenšena na naprosté minimum, výdej energie je tím pádem vyšší než její příjem, a tak dochází k hubnutí. Krom toho probíhají v těle další fyziologické pochody nastartované dietou, které mají za úkol bojovat s tuky a odvést z těla přebytečnou vodu. Součástí diety je také pitný režim, který vede ke správnému trávení a odbourávání tukových zásob.

Povolené potraviny
Při klasické Cambridge dietě, tedy pokud je potřeba shodit hodně kilogramů za co nejkratší možnou dobu, jsou povoleny pouze již zmíněné instantní výrobky. Smí se pít káva a čaj. Pokud hubnete jen několik kilogramů, je možné jíst běžným způsobem a jedno denní jídlo nahradit instantním výrobkem.

Zakázané potraviny
Pokud držíte klasickou Cambridge dietu (při velké obezitě), je zakázáno vše krom určených instantních potravin, přičemž zákaz je velmi striktní. Nelze konzumovat žádné jiné potraviny, včetně mléka do kávy, průmyslově vyráběných „light“ nápojů a samozřejmě alkoholu.

Pozitiva
Úbytek hmotnosti je poměrně rychlý a shodit lze i mnoho desítek kilogramů. Instantní výrobky obsahují vyvážený poměr všech živin nezbytných pro tělo. Dietetičtí poradci zabývající se Cambridge dietou poradí, jak plynule a vhodně přejít na běžnou stravu a nepřibrat a vyvarovat jo-jo efektu.

Negativa
Instantní výrobky jsou sice ochucené, ale skutečné jídlo to není a při nedodržení rad ohledně přechodu na běžnou stravu půjdou kila rychle nahoru.

Bezuhlovodanová dieta

Tato dieta je založena na nulové konzumaci sacharidů. Dieta se drží po dobu několika týdnů a lze hodně zhubnout. Je pro ty, kteří chtějí shodit v krátkém čase, nechtějí se vzdát tučných jídel a odpustí si sladké a přílohy.

Jak se hubne
Organismus po krátké době postrádá sacharidy jako zdroj energie, začíná využívat a štěpit tuky. Díky tomu hubnete.

Povolené potraviny
Jíst je možné maso, uzeniny, mléčné výrobky, vejce, celozrnné pečivo, zeleninu, neslazené nápoje.

Zakázané potraviny
Sladkosti, bílé pečivo, brambory, těstoviny, nasládlá zelenina a ovoce, slazené nápoje a veškerý alkohol.

Pozitiva
Úbytek na váze je rychlý, pocit hladu je prakticky vyloučen.

Negativa
Budete mít chuť na sladké, může vás skolit únava.
Při přechodu na normální stravu se kila vrací zpět i s úroky.

Další diety najdete v dnešním deníku Blesk.

Autor: Iva Dvořáková, Klena