Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta 2011: 8 nejhorších diet světa

Držení jednostranných diet vede k nezadržitelnému jojo efektu.
20. ledna 2011 | 11:11

Redukčních diet jsou na světě doslova tisíce. Dokonce se říká, že kolik žen, tolik různých diet. Redukční režim, který pomůže jednomu, nemusí zabrat u někoho jiného. Mnoho populárních diet je však vysloveně nezdravých, a přesto je stále znova a znova bez delšího efektu zkouší tisíce lidí. Které to jsou?

Atkinsova dieta

V čem spočívá: Nepracuje vůbec s kalorickou hodnotou potravin, hlavní zásadou je drastické omezení sacharidů. Jí se maso (nejen libové, ale spíše tučné), sýry, tuky, vejce a některé druhy zeleniny. Nesmějí se sacharidy – sladkosti, ovoce, brambory, rýže, těstoviny a obiloviny.

Názor odborníků: V této dietě je vysoký obsah živočišných tuků, který může vést ke vzniku aterosklerózy i některých typů rakoviny. Zvyšuje i zátěž ledvin a jater. Nepříjemnou komplikací také bývá zácpa v počáteční fázi. Rizikem je také zvýšený cholesterol, což souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob, nedostatek vápníku a vitaminů, proto je třeba při této dietě doplňovat tělo vitaminy v tabletách.

Schrothova dieta

V čem spočívá: Více než sto let se praktikovala v lázních v Dolní Lipové a byla velmi populární i mezi známými osobnostmi. Léčba spočívala ve velmi nízkokalorické dietě s minimální dávkou bílkovin, bez tuků, zato se k obědu i k večeři podával na osobu litr vína a na snídani ke kávě panák starorežné. Vody se mohlo pít minimum.

Názor odborníků: Na váze se samozřejmě taková léčba projeví – z těla se vyloučí spousta vody a po kúře je člověk jako vyždímaná houba. Po návratu do normálního života »houba« nasaje zpátky vodu a váha je během pár dnů zpátky. Schrothova dieta je tak akorát vstupní branou k alkoholismu.

Dieta podle krevních skupin

V čem spočívá: Tento redukční systém vychází z mylného předpokladu, že každá krevní skupina má »své« potraviny, na které je organismus historicky zvyklý.

Krevní skupina 0: maso, žádné mléko, málo ovoce.
Skupina A: vegetariánská strava, žádné mléko, žádné tropické ovoce. Skupina B: Může jíst maso, zeleninu, vejce, mléčné výrobky, vnitřnosti. Žádné kuřecí a vepřové maso, mořské produkty, zmrzlina, plísňové sýry. Skupina AB: sójové produkty, mořské produkty, zelená zelenina, řasy či ananas. Žádné hovězí, drůbež, vnitřnosti, avokádo, banány, kiwi.

Názor odborníků: Základní předpoklad je neprokázaný, takže ani hubnutí v praxi nefunguje.

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.

váha
Autor: Scom

Hollywoodská dieta

V čem spočívá: Jídelníček má stejný mustr: snídaně – černá káva bez cukru a mléka, plátek sýra, půl grepu; oběd – ½ jogurtu a 2 pomeranče (plátek kuřete, 2 okurky apod.); večeře – 150 g salátu z citrusů.

Názor odborníků: Příliš drastická dieta, jen tři malá jídla za den jsou málo, psychicky velmi náročná. Dá se držet jen na několik dnů jako »odlehčení«.

Tukožroutská polévka

V čem spočívá: Jedinou potravou je nezahuštěná polévka ze zelí, rajčat, řapíkatého celeru, cibule a paprik. Po několika dnech se přidává bílkovina – plátek kuřecích prsíček vařených v páře apod.

Názor odborníků: Extrémně nízká energetická hodnota, nevyváženost. Rozhodně není vhodná k dlouhodobému užívání, možná na dva tři dny jako odlehčení.

Dieta Polymeal

V čem spočívá: Jedna z nových diet, původem z Nizozemska. Ryby se jedí 4x za týden, denně 400 g zeleniny povařené s česnekem, stejné množství ovoce a nápoje jsou doplněny i 1,5 dl červeného vína. Každý den si lze dopřát 100 g čokolády (výhradně hořké) a 68 g mandlí.

Názor odborníků: Poměrně velké množství povolené konzumace čokolády, denní energetický příjem je téměř 6000 kJ, což je na hubnutí příliš, a dieta obsahuje minimální množství vápníku.

Dieta kliniky Mayo

V čem spočívá: Drasticky omezuje glycidy i tuky, drží se 14 dnů, pak by měl být týden »volna«.

1.den – snídaně oběd i večeře po 3 vejcích natvrdo
2.den – snídaně a oběd 3 vejce natvrdo, večeře hovězí steak
3. den – snídaně a oběd jako předchozí den, večeře grilovaná ryba…

Názor odborníků: Příliš mnoho vajec může způsobit žlučníkovou koliku, chybí vitaminy a stopové prvky, chybí glycidy, po návratu k normálnímu jídelníčku je jistý jojo efekt.

Breussova dieta

V čem spočívá: Místo jídla se pijí zeleninové šťávy. Původně vznikla pro nemocné rakovinou, dnes se ale používá i jako detoxikační nebo odtučňovací dieta. Originální Breussova metoda trvá 42 dní, během nichž se tělo absolutně očistí. Pokud kouříte, není očista účinná. Doporučuje se příliš nesportovat, aby nedošlo ke kolapsu organismu.

Názor odborníků: Když nebudete nic jíst, budete mít jen velmi málo energie. Nejspíš budete trpět návaly nepřekonatelného hladu, a to může být značně deprimující. Dalším rizikem je ospalost, únava a celkově špatná nálada. Takto lehký den se dá zařadit do jídelníčku bez zdravotních rizik jen jeden, maximálně dva dny v týdnu.

Autor: red, Klena