● Denně si dopřejte tři chody: snídaně, oběd a večeři. Mezi jednotlivými chody nejezte žádné snacky! Můžete si však dopřát 15 neloupaných mandlí denně. Ty vám pomohou zahnat hlad nebo chuť na "něco dobrého".
● Nezapomeňte každý den vypít alespoň 2 litry nekalorických tekutin. To, zda zvolíte čistou vodu, nebo vodu aromatizované čerstvou mátou, citronovou šťávou nebo zázvorem, je jen na vás.
● Aby se mandle nestaly zdrojem nadbytečných kalorií, ale byly chutnou součástí každodenního jídelníčku, dodržujte tyto zásady:
- konzumujte je zejména jako součást hlavního jídla: snídaně, oběda nebo večeře
- nakrájejte je vždy na malé kousky nebo plátky
Na suché pánvi opražíme 60 g nasekaných mandlí a v misce smícháme s nastrouhanou kůrou z pomeranče a asi 10 PL medu. Opečené půlky toastového chleba potřeme 1 ČL margarínu a 1 PL medovo-mandlové pomazánky. Zapíjíme čerstě vymačkanou pomerančovou šťávou.
Smícháme 15 g nasekaných mandlí s 3 PL sýru cottage. Touto pomazánkou potřeme 2 opečené celozrnné topinky, každou obložíme 3 nakrájenými koktailovým rajčaty a lístky bazalky.
PRVNÍ DEN
OBĚD
Špagety s brokolicovou omáčkou (2 porce)
V 300 ml zeleninového vývaru dusíme zhruba 12 minut 300 g brokolice rozebrání na růžičky. Pak brokolici scedíme a vývar zachytíme. Brokolici umixujeme na krém, přidáme 3 PL nízkotučného bílého jogurtu a omáčku podle chuti zředíme bujónem. Opepříme nastrouhaným muškátovým oříškem a prolisovaným stroužkem česneku. Na pánvi bez tuku opečeme 5 lžiček mandlových lupínků dozlatova. V dostatečném množství osolené vody uvaříme 200 g celozrnných špaget al dente, scedíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 1 974 kJ
VEČEŘE
Mrkvovo-mandlový salát (4 porce)
V malé misce vyšleháme 2 PL vinného octa s 1 PL olivového oleje, 1 PL medu, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého pepře. Na vodě připravíme 500 g očištěné a na tenká kolečka nasekané mrkve doměkka. Propláchneme ji studenou vodou a necháme okapat. Ve středně velké misce smícháme mrkev s 1/4 šálku mandlových lupínků, na tenká kolečka nakrájenou malou cibulí a dresinkem.
Energetická hodnota 1 porce: 549 kJ
DRUHÝ DEN
OBĚD
Venkovské kuře (4 porce)
Na 2 ČL rozehřátého olivového oleje opečeme 4 kuřecí prsa bez kůže (asi po 140 g) z každé strany dozlatova. Opečené kousky masa vyjmeme, do výpeku přidáme malou cibuli a 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno. Smažíme asi 5 minut. Potom přidáme 1 lžičku koření kari, 300 ml konzervovaných pokrájených rajčat, 25 g sušených meruněk pokrájených na tenké plátky a vše promícháme. Ochutíme mletým pepřem, 1 ČL tymiánu a necháme povařit. Kuřecí maso vrátíme k zelenině a přikryté dusíme 20 minut. Nakonec kuře posypeme 1 PL mandlových lupínků.
Energetická hodnota 1 porce: 1 008 kJ
VEČEŘE
Čekankový salát s jablkem, mandlemi a se řeřichu (4 porce)
V malé misce vyšleháme 1/3 šálku nízkotučného bílého jogurtu s 1 PL nízkotučné majonézy, 2 lžičky medu, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/4 lžičky koření kari a 1/8 lžičky mletého zázvoru na hustý dresink. Ve velké míse s dresinkem smícháme 1 svazek řeřichy očištěné od hrubých stonků, na proužky pokrájenou hlávku čekanky, očištěné jablko pokrájené na tenké plátky. Salát posypeme 2 PL nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 221 kJ
TŘETÍ DEN
OBĚD
Cuketa s rýží (2 porce)
V 300 ml osolené vody vaříme 100 g rýže natural asi 25 minut. Na suché pánvi opražíme 2 lžičky mandlových lupínků dozlatova. Oloupeme 2 banány a šikmo je nakrájíme na silnější plátky. Omyjeme 2 středně velké cukety, očistíme je a nakrájíme na hranolky. Na omáčku umícháme 2 PL nízkotučného bílého jogurtu, 4 PL vody a 2 lžičky koření kari. Na 1 ČL oleje orestujeme banány, přidáme cukety a rýži. Přilijeme kari omáčku a necháme krátce povařit. Ochutíme solí a posypeme mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 1 470 kJ
VEČEŘE
Pórková polévka s bylinkami (2 porce)
Očistíme a po délce rozpůlíme 1/2 většího pórku, důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka a na 2 lžičkách oleje podusíme. Zalijeme 400 ml zeleninového vývaru a zlehka vaříme 12 až 15 minut. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujeme, vmícháme 2 PL nízkotučného bílého jogurtu a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a kajenským pepřem. Omyjeme a osušíme 1/2 svazku petrželky, najemno ji posekáme a vložíme do polévky. Na pánvi bez tuku opražíme 4 lžičky mandlových lupínků do zlatohněda. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženými lupínky. Energetická hodnota 1 porce: 672 kJ