Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Super dieta z USA: S mandlemi zhubnete!

Doplňte svoji stravu o pšeničné otruby, lněné semínko, které zamícháte do bílého jogurtu. Je to ideální snídaně.
30. října 2009 | 13:34

Díky převratné třídenní dietě se zbavíte nejméně dvou kilogramů a ještě si pochutnáte. Mandle vám pomůžou v těžkém boji s nadváhou.

Pozor, ne však ty v cukru ani opékané na oleji s pořádnou dávkou soli. Mandle jsou totiž nejzdravější v přírodní formě.
Mandle obsahují až 50% tuku, ten je však z větší části pro člověka prospěšný. Je v nich málo cukru a mnoho užitečných prvků jako vápník, hořčík, fosfor, zinek, selen a měď. Obsahují také vitamin E a vitaminy řady B, kyselinu listovou a antioxidanty. Bílkoviny obsažené v mandlích pomáhají udržet v těle pružné cévy, vláknina se postará o zdravé trávení, pomalé stoupání hladiny cukru v krvi a tím i snížené ukládání tuků v buňkách.

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak to vlastně funguje

● Denně si dopřejte tři chody: snídaně, oběd a večeři. Mezi jednotlivými chody nejezte žádné snacky! Můžete si však dopřát 15 neloupaných mandlí denně. Ty vám pomohou zahnat hlad nebo chuť na "něco dobrého".

● Nezapomeňte každý den vypít alespoň 2 litry nekalorických tekutin. To, zda zvolíte čistou vodu, nebo vodu aromatizované čerstvou mátou, citronovou šťávou nebo zázvorem, je jen na vás.

● Aby se mandle nestaly zdrojem nadbytečných kalorií, ale byly chutnou součástí každodenního jídelníčku, dodržujte tyto zásady:

- konzumujte je zejména jako součást hlavního jídla: snídaně, oběda nebo večeře
- nakrájejte je vždy na malé kousky nebo plátky
- pokud jsou součástí jídla s těstovinami nebo rizota, nepřidávejte už do jídla sýry
SNÍDANĚ na výběr (přibližně 1 260 kJ)
Medovo-mandlová topinka
Na suché pánvi opražíme 60 g nasekaných mandlí a v misce smícháme s nastrouhanou kůrou z pomeranče a asi 10 PL medu. Opečené půlky toastového chleba potřeme 1 ČL margarínu a 1 PL medovo-mandlové pomazánky. Zapíjíme čerstě vymačkanou pomerančovou šťávou.
Mandlovo-sýrová topinka
Smícháme 15 g nasekaných mandlí s 3 PL sýru cottage. Touto pomazánkou potřeme 2 opečené celozrnné topinky, každou obložíme 3 nakrájenými koktailovým rajčaty a lístky bazalky.

Ananas s dipem z mandlového tvarohu
S trochou minerálky umícháme 125 g nízkotučného tvarohu, přidáme 20 g nasekaných mandlí, 1 ČL kakaa a 1 lžíci medu a promícháme. Na kousky nakrájíme 2 plátky ananasu a jíme spolu s připraveným dipom.

PRVNÍ DEN

OBĚD

Špagety s brokolicovou omáčkou (2 porce)
V 300 ml zeleninového vývaru dusíme zhruba 12 minut 300 g brokolice rozebrání na růžičky. Pak brokolici scedíme a vývar zachytíme. Brokolici umixujeme na krém, přidáme 3 PL nízkotučného bílého jogurtu a omáčku podle chuti zředíme bujónem. Opepříme nastrouhaným muškátovým oříškem a prolisovaným stroužkem česneku. Na pánvi bez tuku opečeme 5 lžiček mandlových lupínků dozlatova. V dostatečném množství osolené vody uvaříme 200 g celozrnných špaget al dente, scedíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 1 974 kJ

VEČEŘE

Mrkvovo-mandlový salát (4 porce)
V malé misce vyšleháme 2 PL vinného octa s 1 PL olivového oleje, 1 PL medu, 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky mletého pepře. Na vodě připravíme 500 g očištěné a na tenká kolečka nasekané mrkve doměkka. Propláchneme ji studenou vodou a necháme okapat. Ve středně velké misce smícháme mrkev s 1/4 šálku mandlových lupínků, na tenká kolečka nakrájenou malou cibulí a dresinkem.
Energetická hodnota 1 porce: 549 kJ

Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve.
Autor: Michal Protivanský

DRUHÝ DEN

OBĚD

Venkovské kuře (4 porce)
Na 2 ČL rozehřátého olivového oleje opečeme 4 kuřecí prsa bez kůže (asi po 140 g) z každé strany dozlatova. Opečené kousky masa vyjmeme, do výpeku přidáme malou cibuli a 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno. Smažíme asi 5 minut. Potom přidáme 1 lžičku koření kari, 300 ml konzervovaných pokrájených rajčat, 25 g sušených meruněk pokrájených na tenké plátky a vše promícháme. Ochutíme mletým pepřem, 1 ČL tymiánu a necháme povařit. Kuřecí maso vrátíme k zelenině a přikryté dusíme 20 minut. Nakonec kuře posypeme 1 PL mandlových lupínků.
Energetická hodnota 1 porce: 1 008 kJ

VEČEŘE

Čekankový salát s jablkem, mandlemi a se řeřichu (4 porce)
V malé misce vyšleháme 1/3 šálku nízkotučného bílého jogurtu s 1 PL nízkotučné majonézy, 2 lžičky medu, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/4 lžičky koření kari a 1/8 lžičky mletého zázvoru na hustý dresink. Ve velké míse s dresinkem smícháme 1 svazek řeřichy očištěné od hrubých stonků, na proužky pokrájenou hlávku čekanky, očištěné jablko pokrájené na tenké plátky. Salát posypeme 2 PL nasucho opraženými mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 221 kJ

Ovocný salát
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

TŘETÍ DEN

OBĚD

Cuketa s rýží (2 porce)
V 300 ml osolené vody vaříme 100 g rýže natural asi 25 minut. Na suché pánvi opražíme 2 lžičky mandlových lupínků dozlatova. Oloupeme 2 banány a šikmo je nakrájíme na silnější plátky. Omyjeme 2 středně velké cukety, očistíme je a nakrájíme na hranolky. Na omáčku umícháme 2 PL nízkotučného bílého jogurtu, 4 PL vody a 2 lžičky koření kari. Na 1 ČL oleje orestujeme banány, přidáme cukety a rýži. Přilijeme kari omáčku a necháme krátce povařit. Ochutíme solí a posypeme mandlovými lupínky.
Energetická hodnota 1 porce: 1 470 kJ

VEČEŘE

Pórková polévka s bylinkami (2 porce)
Očistíme a po délce rozpůlíme 1/2 většího pórku, důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka a na 2 lžičkách oleje podusíme. Zalijeme 400 ml zeleninového vývaru a zlehka vaříme 12 až 15 minut. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujeme, vmícháme 2 PL nízkotučného bílého jogurtu a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a kajenským pepřem. Omyjeme a osušíme 1/2 svazku petrželky, najemno ji posekáme a vložíme do polévky. Na pánvi bez tuku opražíme 4 lžičky mandlových lupínků do zlatohněda. Polévku rozdělíme do talířů a posypeme opraženými lupínky. Energetická hodnota 1 porce: 672 kJ

Bylinková polévka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: zdroj: lesk.sk