Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

VÁPNÍK - krotitel tuků aneb Zhubněte 2,5 kg za 5 dní

Potraviny bohaté na vápník jsou výbornými zeštíhlovači, takže vám hubnutí půjde lehce.
18. září 2009 | 11:51

Chcete zhubnout? Nabízíme vám několik receptů, se kterými se bez problémů zbavíte přebytečných kil.

Potraviny bohaté na vápník jsou výbornými zeštíhlovači, takže vám hubnutí půjde lehce. Díky nim se vám konečně podaří cíleně odbourat tuk na břiše i zadečku a zároveň posílíte kosti, svaly i nervy!

Na stavbu, udržování struktury kostí a jejich správné fungování potřebuje tělo přijmout denně nejméně 800 mg vápníku. Platí to hlavně u žen vyššího věku, jejichž kosti jsou kvůli nižší produkci estrogenu více náchylné ke zlomeninám. Vápník je zároveň perfektním prostředkem na hubnutí. Je prokázáno, že denní dávka kalcia vyšší než 1 200 mg pomáhá zbavovat se nadbytečného tuku hlavně na břiše a v pase. Vysoký příjem vápníku brzdí usazování tuku v buňkách a zároveň aktivuje odbourávání tukových zásob.

Rozhodnete-li se držet naši dietu, váš denní příjem kalcia se bude pohybovat v rozmezí 1 200 až 1 500 mg.

Čtěte také:

Biolátky pro zdraví

Vápník vám dodají v první řadě mléčné výrobky. Ze zeleniny jsou bohatou zásobárnou kalcia brokolice, fenykl, česnek, fazole, mrkev, špenát, kysané zelí a z ovoce hlavně fíky. Kosti kromě vápníku potřebují také: vitamin D - z mléčných produktů a mořských ryb, hořčík - z celozrnných produktů, rýže, oříšků, zeleniny a hrášku, mangan - z celozrnných výrobků, lesního ovoce, hrachu, řepy, mrkve, špenátu, česneku, lilku a řeřichy, vitamin K - z okurek, hrachu, růžičkové kapusty, kysaného zelí, kuřecího masa, jahod a šípku, vitamin C - z čerstvého ovoce, bór - z hroznového vína, jablek a brokolice.

SNÍDANĚ A SNACKY

RÁNO: 1 krajíc celozrnného chleba (45 g) s půlkou lžičky nízkotučného másla a 50 g kuřecí šunky. K tomu můžete sníst jedno uvařené vejce. 780 kJ

DOPOLEDNE: 1 knäckebrot s 20 g plátkového sýra (nejvýše 20 % tuku) a 1 svazek ředkviček. 340 kJ PO OBĚDĚ: 1 smetanový jogurt - 400 kJ nebo 200 g čerstvého bobulovitého ovoce - 340 kJ CELKEM: 300 mg kalcia Pijte jen malé množství kávy a černého čaje, ale minimálně 2 litry minerálky s nízkým obsahem sodíku a bylinkové čaje. Snažte se jídla nesolit, raději si je ochuťte bylinkami.

1. DEN

OBĚD: Rybí filé s řeřichou
Opepřete 150 g lososa a pokapejte citronovou šťávou. Zabalte rybu do vymaštěného alobalu a pečte 10 minut v troubě. Upečeného lososa obložte plátky mozzarelly, rajčaty a zapékejte ještě 5 minut. Podávejte se 100 g čerstvé řeřichy. 1 410 kJ, 475 mg kalcia

VEČEŘE: Oříškovo-ovocný jogurt
Smíchejte 2 kelímky smetanového jogurtu s 15 g nasekaných lískových oříšků a 180 g jahod, malin, borůvek nebo brusinek (mohou být mražené či kompotované). Posypejte skořicí. 1 470 kJ, 440 mg kalcia

2. DEN

OBĚD: Krůtí prsa s mandlemi
Osmažte 120 g krůtích prsou na pánvi s 1 lžičkou oleje. Maso vyndejte z pánve a udržujte teplé. Do pánve přidejte 3 lžíce vody a rozpusťte v ní 2 lžičky medu. Omáčku nalijte na krůtí prsa a posypejte 1lžící nastrouhaných mandlí. Jako přílohu si připravte 200 g dušených fazolových lusků, které jste zjemnila dvěma lžičkami nízkotučného mléka. Ozdobte lístky čerstvé máty. 1 390 kJ, 700 mg kalcia

VEČEŘE: Sýrovo-hroznový salát
Na 100 g řeřichy rozložte 150 g bílého hroznového vína a 100 g fenyklu nastrouhaného najemno, posypejte 80 g nastrouhaného nízkotučného sýra a podle chuti kmínem. 1 470 kJ, 825 mg kalcia

3. DEN

OBĚD: Řízek s brokolicovým pyré
V malém množství zeleninového vývaru uvařte 300 g brokolice. Po uvaření ji rozmačkejte na pyré. Zjemněte ji 2 lžičkami másla, okořeňte muškátovým oříškem a ostrou hořčicí. Osmažte na pánvi 120 glibového vepřového masa s 1 lžičkou oleje. Podávejte se 100 g brambor uvařených ve slupce a s brokolicovým pyré. Nakonec pokrm posypejte petrželovou natí a pokapejte citronem. 1 470 kJ, 335 mg kalcia

VEČEŘE: Obložený talíř
Na listy špenátu rozložte 200 g rajčat nakrájených na plátky a 150 g mozzarelly. Pokapejte jednou lžičkou olivového oleje a citronovou šťávou. Navrch dejte nakrájený pórek. K tomu můžete sníst 1 krajíc celozrnného chleba. 1 430 kJ, 855 mg kalcia

4. DEN

OBĚD: Špenátové pyré s brambory
Uvařte 120 g malých brambor ve slupce. Poté vařte 300 g mraženého špenátu až do doby, než se odpaří téměř všechna voda. Přimíchejte 50 g tvarohu. Ochuťte muškátovým oříškem, pepřem a ostrou hořčicí, zjemněte 2 lžičkami nízkotučného másla. Servírujte na hlubokém talíři s uvařenými oloupanými brambory. Nakonec přidejte 50 g šunky nakrájené na proužky. 1 340 kJ, 520 mg kalcia

VEČEŘE: Ovocná rýže
Uvařte v 300 ml podmáslí 25 g rýže. Nakrájejte 50 g sušených fíků na proužky a přimíchejte, dochuťte skořicí nebo vanilkou. 1 390 kJ, 430 mg kalcia

5. DEN

OBĚD: Lilek s rýží
Lilek nakrájejte na kostky a poduste s jednou lžičkou oleje. Přimíchejte asi 240 g oloupaných rajčat, okořeňte špetkou tymiánu a bazalky. Vařte na malém ohni, dokud lilek nezměkne. Potom dejte do vymazané formy na pečení, posypejte 30 g ementálu a zapečte. K tomu si uvařte 35 g (váha v nevařeném stavu!) rýže. 1 450 kJ, 355 mg kalcia

VEČEŘE: Sýrový toastový chléb
Na dva krajíce celozrnného chleba rozložte 60 g kozího sýra nakrájeného na plátky a zapečte. Podávejte s libovolným míchaným salátem, který pokapejte dvěma lžičkami olivového oleje. Chleby posypejte nasekanou pažitkou. 1 440 kJ, 275 mg kalcia

Autor: archiv