Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta 2011: Hubněte s potravinovým kruhem, shodíte až 2,5 kg za 5 dní

Fotografie
16. ledna 2011 | 11:52

Německý odborník na výživu Patric Heizmann radí, jak můžete změnit své stravovací návyky a zhubnout, aniž byste museli počítat kalorie. Závisí to jenom na tom, jaké potraviny jíte a kdy. Při správné volbě se rozběhne spalování tuků na plné obrátky a za pět dní můžete být lehčí až o dvě a půl kila.

Jak funguje potravinový kruh:

Potraviny jsou rozděleny do čtyř barevných skupin. Množství potravin je odměřováno hrstmi. Plátek masa, ryby nebo šunky odpovídá jedné hrsti.

Tmavě zelená zóna

Všechny druhy zeleniny z této zóny můžete konzumovat po celý den.  

Množství: Ovoce snězte maximálně dvě hrsti, zeleniny neomezeně, ale minimálně jednu hrst na jedno jídlo.

Světle zelená zóna

Zde najdete potraviny bohaté na bílkoviny, např. maso, ryby, vejce, tofu, luštěniny, sýr, ořechy, mléčné produkty bez obsahu cukru. Čím později jíte, tím větší by měl být podíl bílkovin v potravinách. Takže potraviny z této zóny konzumujte hlavně odpoledne a večer.

Množství: Jedna porce ořechů odpovídá půlce hrsti. Tvarohu, tvarohového sýra (cottage cheese), mléka, jogurtu si dejte dvě hrsti. Ryb, masa, sýra a šunky snězte tak asi plátek velikosti dlaně.

Naučte se hubnout podle barev!
Autor: infografika Blesk

Žlutá zóna

Tato sekce obsahuje tzv. dobré sacharidy. K nim patří celozrnné pečivo a chléb, celozrnné těstoviny, rýže natural, vařené brambory a müsli bez cukru. Ideální jsou k snídani nebo obědu, odpoledne už by se měly jíst méně, večer vůbec. Tělo by pak spalovalo pouze tyto sacharidy, a ne tukové polštářky.

Množství: Maximálně dvě hrsti denně.

Červená zóna

Tohle červené oddělení má dietář skoro zakázané. Nacházejí se zde tzv. špatné sacharidy. K nim patří sladké müsli, cornflaky, bílé pečivo a chléb, hranolky, sladkosti, čokoláda, marmeláda, bílé těstoviny, bílá rýže, sladké nápoje, džusy. Při požití těchto potraviny zastaví tělo spalování tuků a ukládá si ho v hýždích, na břiše a stehnech. Pokud opravdu něco z červené zóny nemůžete oželet, pak tyto potraviny jezte ráno!

Množství: Maximálně půlku hrsti denně!

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.

Jak jíst podle barevných zón

Ráno od 7 do 12
U snídaně můžete hýřit. Organismus spaluje stejně dobře jak »dobré« sacharidy, tak bílkoviny. Protože tělo v tuto dobu potřebuje novou energii, můžete jíst potraviny ze všech skupin (tmavě zelená, světle zelená, žlutá, červená).

V poledne a odpoledne od 12 do 17
Zásoba sacharidů je ještě z rána dostatečná, proto jich tělo potřebuje mnohem méně. Zbytek energie tak může čerpat z tukových zásob. Chcete-li nastartovat spalování tuků, neměli byste již jíst sacharidy z červené skupiny a ty ze žluté byste měli silně zredukovat.

Večer od 17
Zapomeňte pokud možno na všechny sacharidy, protože když jejich zásobárna bude prázdná, může tělo přes noc optimálně spalovat tuky. Jezte výhradně produkty ze zelené skupiny, tedy zeleninu, maso, ryby a luštěniny. Ovoce však vynechte, protože obsahuje sacharidy ve formě ovocného cukru.

Nápoje
Pro celý den platí: Hodně pít znamená brzdit chuť k jídlu. Jak poznáte, že jste vypili správné množství tekutin? Když vaše moč je světlá. Nejlepší k pití je voda a neslazený čaj. Ruce pryč od koly, džusů, šťáv nebo alkoholu – tyto nápoje patří do červené skupiny a jsou to skutečné kalorické bomby.

Autor: Iva Dvořáková, Andrea Fajkusová, Klena