Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

DIETA 2011: 5 prohřešků věčných dietářů

Fotografie
13. ledna 2011 | 05:30

Snad každý už někdy držel nějakou dietu s větším či menším úspěchem. Proč se sice podaří nějaké to kilo shodit, ale udržet si pak váhu je tak těžké? Na to se Blesk zeptal těch nejpovolanějších – dietologů.

Chyba číslo 1 – Hladovka

Správné složení jídelníčku je jedna z nejdůležitějších věcí při hubnutí. Je potřeba jeho příjem zredukovat, ale nehladovět. Dlouhodobý půst vám shodit kila nepomůže. „Jen tím dosáhnete toho, že tělo začne panikařit a své tukové zásoby chránit a schovávat si je na horší časy,“ tvrdí dietoložka Věra Boháčová. A výsledek? Nehubnete.

Chyba číslo 2 – Jednostranné diety

Diety jako např. vajíčková, ananasová, citrusová a mnoho dalších mají jeden zásadní nedostatek. Nedodávají vašemu organismu všechny látky, které potřebuje ke svému zdravému fungování. „Pokud například dlouhodobě nebudete konzumovat mléčné výrobky, zvyšuje se riziko osteoporózy,“ vysvětluje obezitoložka Jitka Housová. Je tedy třeba při výběru diety důkladně přemýšlet nad jejím složením.

Chyba číslo 3 – Krátkodobé diety

Tyto diety sice bývají redukční, takže během nich opravdu zhubnete, ale co po jejich skončení? Vrátíte se zpět ke svým starým stravovacím a pohybovým návykům a štíhlá linie zmizí stejně rychle, jako se objevila. Snižování váhy je totiž záležitostí na celý život, nikoliv jen na 14 dní před dovolenou.

Chyba číslo 4 – Tablety, polévky a drinky

Tyto diety sice fungují, nicméně hubnoucího člověka většinou nenaučí správnému složení snídaní, svačin, obědů a večeří. „Člověk po skončení diety, kdy nahrazuje jednotlivá jídla nápoji nebo tabletami, neví, jak se vlastně má stravovat. Proto se většinou vrací ke svým původním návykům. Kvůli tomu bohužel opět dochází k jojo efektu,“ tvrdí Housová.

Chyba číslo 5 – Lze zhubnout bez cvičení a úpravy jídelníčku

Přestože je to chronicky známá věc, stojí za to ji ještě jednou zopakovat – snížit váhu není možné bez úpravy jídelníčku a pravidelné pohybové aktivity. Pokud vhodně nakombinujete cvičení a redukční stravu, budete správně ubývat na váze bez jojo efektu. A o to jde především.

Zítra: Máte nadváhu nebo jste obézní?

Autor: Iva Dvořáková, Klena